Voimankäyttö Isossa Omenassa eskaloitui hetkessä – nainen kuoli vartijoiden käsiin: "Hän huusi apua, että päästäkää irti"

MTV Isossa Omenassa: Miia Autero näki, kun vartijat ottivat naisen kiinni – pian naista jo elvytettiin 6:31
MTV Isossa Omenassa: Miia Autero näki, kun vartijat ottivat naisen kiinni – pian naista jo elvytettiin. Katso videolta, miten silminnäkijä kuva kauppaleskuksen tapahtumia.

Isossa Omenassa eilen paikalla olleet silminnäkijät kuvailevat MTV:lle vartijoiden voimankäytön olleen heidän näkemyksensä mukaan liiallista tilanteessa, joka lopulta johti naisen kuolemaan.

Kauppakeskuksessa ollut nainen kuoli eilen iltapäivällä vartijoiden voimankäyttötilanteessa. MTV Uutiset Liven haastattelemat silminnäkijät todistivat tapahtunutta.

– Harrastan kamppailulajeja ja olen vetänyt naisten itsepuolustuskursseja. Siihen peilaten oli selvää, että tilanteessa voimankäyttö oli liiallista, nimettömänä pysyttelevä haastateltava kertoo.

– Sosiaalisen median huhuista poiketen hän ei ollut Leviksen liikkeessä sisällä, silminnäkijä oikoo sosiaalisessa mediassa käytyä keskustelua.

"Hän kiljui ja potki"

Tapahtumaa todisti niin ikään espoolainen Miia Autero. Auteron mukaan naista saateltiin pois kaupasta tuuppien, jonka jälkeen häntä otettiin kainaloista kiinni. Hän sanoo kiinnioton olleen rauhallinen, kunnes se eskaloitui hetkessä.

– Nainen sanoi, ettei hän lähde minnekään ja sillä sekunnilla hän oli yhtäkkiä maassa. Hän kiljui ja potki ja noin minuutissa paikalla oli lisää vartijoita. Hänet raudoitettiin.

Auteron mukaan nainen ei provosoinut fyysisesti tilanteessa. Hän teki vastarintaa vasta silloin, kun hänet kaadettiin maahan.

– Neljä kundia, yksi pitää jaloista, kyynärpäillä pidetään molemmin puolin selkää. Mielestäni se ei ole soveltuvaa. Tilanne ei aiheuttanut sitä maahan kaatoa, Autero kertoo näkemästään.

Kiinniotettu nainen vaikutti panikoivan

Auteron mukaan nainen pyysi apua tilanteessa.

– Hän huusi apua, että päästäkää irti.

Nimettömänä pysyvä silminnäkijä uskoo, että kiinniotettu nainen meni tilanteessa paniikkiin. Hän perustaa näkemyksensä kokemukseensa kamppailulajeista.

– Nainen ei ollut aggressiivinen vaan hän panikoi, kun hänen niskassaan oli neljä miestä eikä hän saanut happea. Ajatelkaa itse, jos teidän päällenne tulisi neljäsataa kiloa lihaa.

Useampi ohikulkija sanoi silminnäkijän mukaan vartijoille, että he käyttivät liikaa voimaa, mutta kukaan ei uskaltanut mennä väliin.

– Miehet olivat niin täynnä adrenaliinia, ettei siihen voinut mennä väliin.

Poliisi epäilee vartijoita kuolemantuottamuksesta

Nimettömänä pysyttelevän silminnäkijän mukaan vartijat eivät reagoineet, kun joku totesi, ettei nainen hengitä. Hänen mukaansa elvytys aloitettiin noin kymmenen minuuttia myöhemmin. Hänen havaintojensa mukaan sivulliset lopulta alkoivat elvyttää naista.

Miia Autero puolestaan todisti vartijoiden elvyttävän häntä.

– Pohdin seurueen toisen aikuisen kanssa, että missä viipyy pelastuskunta. Miksi ne eivät ole jo täällä, kun ollaan Isossa Omenassa keskellä Espoota. Siinä vaiheessa näin, kun vartija elvytti naista. Meni ehkä viisi minuuttia, paikalle tuli poliisi ja pelastushenkilökuntaa.

Poliisi kertoi tänään epäilevänsä tapauksessa kuolemantuottamusta.

Poliisi pyytää, että asiasta tietävät ja paikalla mahdollisesti kuvanneet henkilöt ottaisivat yhteyttä poliisiin.

– Paikalla on ollut runsaasti henkilöitä, jotka ovat tehneet havaintoja tapahtuman aikana tai kuvanneet tapausta puhelimillaan. Mahdollisia tietoa ja havaintoja voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen vihjeet.lansi-uusimaa@poliisi.fi tai puhelinnumeroon 0295 413 031 (vastaaja). Mikäli teillä on hallussanne asiaan liittyviä videoita toivomme, että kerrotte yhteystietonne, niin annamme teille myöhemmin ohjeet materiaalin toimittamisesta poliisille, Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen tiedotteessa kuvaillaan.

"Ei ollut ensimmäinen kerta"

Kolmas silminnäkijä, Isossa Omenassa työskentelevä henkilö kertoo, että hän on todistanut liiallista voimankäyttöä vartijoilta aiemminkin. 

– Ei ollut ensimmäinen kerta, kun Ison Omenan vartijat toimivat aggressiivisesti. 

Hänen mukaansa eilisessä välikohtauksessa voimankäyttö oli selvästi liioiteltua, sillä kiinniotettu nainen ei ollut aggressiivinen vartijoita kohtaan.

– Yhtäkkiä hänet vain heitettiin maahan, hän kuvailee MTV:lle järkyttyneenä.

8.1.2023 kello 13.42, juttua päivitetty kolmannen silminnäkijän haastattelulla. 

Lue myös:

    Uusimmat