"Katsoin sivusta, kun hän yritti haukkoa henkeä" – todistajat kertoivat poliisin käsissä kuolleen George Floydin viimeisistä hetkistä

Yhdysvalloissa Minneapolisissa on alkanut oikeudenkäynti, jossa entistä poliisia syytetään maata yhä kuohuttavasta kuolemasta 2:06
KAtso yllä oleva video: Näin George Floydin kuolemaa käsittelevä oikeudenkäynti käynnistyi.

Pidätystilanteessa kuolleen mustan miehen George Floydin kuolemasta syytetyn entisen poliisin Derek Chauvinin oikeudenkäynti alkoi Yhdysvaltojen Minneapolisissa maanantaina.

Syytelistalla ovat toisen asteen murha ja tappo. Jos Chauvin tuomitaan toisen asteen murhasta, hän voi saada 40 vuoden tuomion.

Floyd kuoli viime vuoden toukokuun lopulla Minneapolisissa, kun poliisi painoi häntä polvella niskasta liki yhdeksän minuutin ajan.

Tilanne tallentui silminnäkijän kuvaamalle videolle, ja sitä seurasivat laajat mielenosoitukset rakenteellista rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan Yhdysvalloissa ja ympäri maailmaa.

Oikeudenkäynnin ensimmäisenä päivänä kuultiin syyttäjän kutsumia todistajia sekä esitettiin Floydin kuolemasta kuvattu silminnäkijävideo.

Syyttäjä Jerry Blackwell painotti Floydin sanoneen pidätystilanteessa yhteensä 27 kertaa "en saa henkeä".

Vain yksi Floydin perheenjäsenistä pääsi saliin

Koronasäännösten vuoksi ainoastaan yksi Floydin perheenjäsenistä päästettiin maanantaina oikeussaliin.

Muiden täytyi seurata oikeudenkäyntiä videokuvasta erillisessä huoneessa.

Uutiskanava CNN:n mukaan oikeudenkäynnin ensimmäinen päivä päättyi teknisiin ongelmiin keskeyttäen silminnäkijän todistajanlausunnon.

Tekninen häiriö katkaisi videoyhteydet muihin oikeustalon huoneisiin. Oikeudenkäynnin sekä keskeytyneen lausunnon on määrä jatkua tiistaina.

Ensimmäisenä oikeudenkäynnissä kuultiin poliisit paikalle lähettänyttä hätäkeskustyöntekijää.

Tämä kertoi seuranneensa pidätystilannetta valvontakameran kuvasta ja soittaneensa toiselle poliisille ilmoittaakseen Chauvinin toimista.

Päivän kolmannessa, teknisten häiriöiden keskeyttämässä silminnäkijälausunnossa 33-vuotias Donald Williams kertoi olleensa matkalla kulmakauppaan, kun hän huomasi Floydin olevan maassa poliisien ympäröimänä.

Williams todisti katsoneensa sivusta, kun Floyd yritti haukkoa henkeä.

Williamsilla on pitkä kokemus taistelulajien saralta. Hänen mukaansa Chauvinin käyttämä polviote vastasi taistelulajeissa käytettyä vaarallista kuristusotetta.

Todistaja kiisti Floydin vastustaneen pidätystä

Williams kertoi olleensa yksi niistä ihmisistä, jotka vetosivat pidätystilanteen aikana poliiseihin Floydin hengen puolesta.

Uutiskanavan mukaan Williams kertoi yhden poliiseista huomauttaneen, että huumeilla on tällainen vaikutus ihmisiin.

Oikeudenkäynnin ensimmäisenä päivänä Chauvinin asianajaja Eric Nelson sanoikin Floydin olleen pidätyshetkellä huumeiden vaikutuksen alainen ja vastustaneen pidätystä.

Nelsonin mukaan Floydin kuolemaan vaikuttivat paitsi huumaavien aineiden käyttö myös tämän aiemmat terveysongelmat.

Ruumiinavauksen yhteydessä Floydin elimistöstä löytyi jäämiä morfiinin sukuisesta voimakkaasta kipulääkkeestä fentanyylistä, mutta ruumiinavausraportin mukaan miehen kuolinsyy oli niskaan kohdistunut paine.

Toisena kuultu todistaja Alisha Oyler kertoi CNN:n mukaan, ettei Floyd olisi myöskään vastustanut pidätystä poliisien viedessä häntä kadun ylitse.

Oyler oli CNN:n mukaan tapahtumahetkellä töissä tien toisella puolen sijaitsevassa liikkeessä.

Oylerin mukaan tilanteen edetessä paikalle saapui enemmän ihmisiä ja väkijoukko muuttui vihaiseksi.

Floydin perhettä edustava ihmisoikeusasianajaja Ben Crump sanoi Chauvinin puolustusasianajajan pyrkivän mustamaalaamaan Floydia.

–  Mutta tämä on Derek Chauvinin oikeudenkäynti, hän sanoi.

–  Faktat ovat yksinkertaiset. George Floydin tappoi yliannostus liiallista voimaa.

Asianajaja: Koko maailma seuraa

Sekä syyttäjä Blackwell että puolustusasianajaja Nelson pyrkivät viemään valamiesten ajatukset pois laajemmista kysymyksistä.

Blackwell painotti, ettei syytteeseen ole asetettu kaikkia poliiseja, vaan kyse on Derek Chauvinista.

Nelson puolestaan kehotti valamiehistöä sivuuttamaan tapaukseen liittyvät poliittiset ja yhteiskunnalliset kysymykset.

Oikeutta käydään tarkasti vartioidussa oikeussalissa. Oikeuskäsittelyn odotetaan kestävän kuukauden verran.

Pidätystilanteeseen osallistuneiden kolmen muun poliisin oikeudenkäynnit on määrä järjestää myöhemmin tänä vuonna.

Nelson oli pyytänyt Chauvinin oikeudenkäynnin lykkäämistä ja siirtämistä pois Minneapolisista, koska Minneapolisin kaupunki sopi maksavansa 27 miljoonan dollarin eli yli 22,5 miljoonan euron korvaukset Floydin perheelle.

Tuomari Peter Cahill kuitenkin torjui vaatimukset.

Oikeudenkäyntiä esitetään myös suorana televisiossa ja Valkoisen talon mukaan presidentti Joe Biden seuraa muiden yhdysvaltalaisten tavoin tapahtumia tarkasti.

Ihmisoikeusasianajaja Crumpin mukaan koko maailma seuraa oikeudenkäyntiä, jota hän kuvaili virstanpylvääksi ja merkiksi siitä, miten pitkälle Yhdysvallat on päässyt tasa-arvopyrkimyksissään.

Lue myös:

    Uusimmat