Nämä tapahtumat johtivat Marcuksen, 35, putkakuolemaan – katso video rajusta kiinniotosta Rastilan metroasemalla

Marcus ajautui vaikeuksiin järjestyksenvalvojien kanssa ennen kuolemaansa – katso video 1:18
Marcus ajautui vaikeuksiin järjestyksenvalvojien kanssa ennen kuolemaansa – katso video.

Sosiaalisessa mediassa kiertää lukuisia videoita Palmian järjestyksenvalvojien voimankäyttötilanteesta toukokuun lopussa Rastilan metroasemalla. 

Videoilta näkyy, että järjestyksenvalvojien suihkuttaessa pippurikaasua, kohdehenkilö ajautuu päin liikkuvaa metroa. Lisäksi videoiden perusteella pippurikaasua osuu sivullisiin ja järjestyksenvalvoja ainakin uhkaa käyttää sitä kännykällä kuvaavaan henkilöön.

– Emme ole havainneet, eikä meillä ole tiedossa, että tilanteessa olisi toimittu ohjeiden vastaisesti, kommentoi Palmian toimitusjohtaja Mika Martola sähköpostitse MTV Uutisille.

– Koskaan ei saisi käydä niin, että joku tilanteessa osapuolena oleva loukkaantuu, vaan sitä pyritään nimenomaan välttämään. Tapahtumien aikana myös arvioitiin, että ulkopuolisille voi koitua vaaraa.

Tapahtumaketju johti Marcuksen, 35, kuolemaan

Näiden tapahtumien jälkeen 35-vuotias Marcus Söderström kuoli Pasilan poliisivankilassa. Tiettävästi Marcuksen kuolema ei kuitenkaan liity Palmian järjestyksenvalvojien toimintaan.

Martola kuvailee Rastilan metroaseman tapahtumia "ääritilanteeksi", jonkalaisissa hallittu maahanvienti ja kaasusumuttimen käyttö ovat sallittuja. Hän pitää Rastilan metroaseman kiinniottoa poikkeavana, koska se oli poikkeuksellisen väkivaltainen kiinniotetun suunnalta järjestyksenvalvojia kohtaan.

– Somessa julkaistuissa videoissa näemme ulkopuolisen kuvaajan näkemyksen tapahtumista ja vain osan tapahtumien kulusta. Videot eivät kerro koko tilanteen kehittymistä ja sen kaikkia vaiheita, Martola kommentoi sähköpostitse MTV:lle.

– Tilanne näyttää videoiden perusteella rajulta, ja sitä se oli myös järjestyksenvalvojia kohtaan.

Uhkailua ja fyysistä vastarintaa

Tilanteesta Rastilan metroasemalla ja sen lähistöllä kiertää lukuisia videoita sosiaalisessa mediassa. MTV Uutisilla on hallussaan kymmenkunta videota.

MTV:n tietojen mukaan sosiaalisessa mediassakin kiertäviä videoita ovat kuvanneet Marcuksen seurueeseen kuuluneet jäsenet ja täysin sivulliset henkilöt. MTV:llä ei ole hallussaan metrossa kuvattuja videoita tai valvontakameroiden tallenteita.

Palmian mukaan sen liikkuva junapartio sai lauantai-iltana 25. toukokuuta tehtäväkseen rauhoittaa järjestyshäiriötilannetta metrossa. Häiriötä aiheutti seurue, johon kuului 35-vuotias Marcus Söderström.

Palmian järjestyksenvalvojat ottivat Marcuksen ja hänen naisystävänsä kiinni. Poliisi vei heidän Pasilan poliisivankilaan, jossa Marcus kuoli puolentoista vuorokauden kuluttua.

Länsi-Uudenmaan poliisi tutkii metron, metroaseman ja poliisivankilan tapahtumia.

Palmian mukaan Marcuksen seurue ei suostunut rauhoittumaan.

– Kun seurue poistui metrosta Rastilassa, uhkailu ja fyysinen vastarinta jatkuivat järjestyksenvalvojia kohtaan laiturialueelle ja metroaseman ulkopuolelle. Palmian järjestyksenvalvojat joutuivat käyttämään tilanteessa kaasusumutinta ja hallittua maahanvientiä, Martola kertoo.

– Järjestyksenvalvojia kohtaan käytettiin tapahtumien aikana väkivaltaa, ja he saivat kiinniottotilanteessa useita fyysisiä vammoja.

Voimankäyttö ei ensisijaista

MTV:n hallussa olevilta videoilta näkyy, että järjestyksenvalvojat yrittivät kiinniottoa kaksi kertaa ennen kuin onnistuivat kolmannella kerralla.  

– Voimankäyttö ei ole ensisijainen keino, vaan tilanteet pyritään aina hoitamaan ilman, ja näin valtaosa tilanteista hoituukin, Martola sanoo.
Rastilassa tämä ei hänen näkemyksensä mukaan ollut mahdollista.

– Järjestyksenvalvojat hälyttivät välittömästi poliisit, jotka saapuivat muutamassa minuutissa paikalle. Viranomaisten saavuttua paikalle loukkaantuneet järjestyksenvalvojat toimitettiin saamaan ensiapua ja järjestyshäiriön aiheuttaneet henkilöt luovutettiin poliisin haltuun.

Videoilta näkyy, että järjestyksenvalvojien kimppuun kävi metroasemalla yksi sivullinen henkilö. Mies kuristi järjestyksenvalvojaa, mutta häntä ei kuitenkaan tiettävästi kiinniotettu tilanteessa.

Martolan mukaan Palmiassa kaikki voimankäyttötapaukset, myös Rastilan tapahtumat, raportoidaan ja tutkitaan. Hän muistuttaa, että myös poliisilla on käynnissä esitutkinta kyseisistä tapahtumista.

Lue myös:

    Uusimmat