MTV haastatteli nuorta naista, jota piikitettiin mahdollisesti käsivarteen Blockfesteillä: "Kysyin kaveriltani, olimmeko edes siellä" – festivaalin järjestäjät vaiti tapauksesta

20-vuotiasta naista piikitettiin ruiskulla festivaaleilla Tampereella –"Kaikki raajat puutuivat, kaulaa kuristi ja kuumotti" 4:48
Aiheesta lisää myös MTV Uutiset Livessä!

Pirkanmaalainen Noora epäilee tulleensa piikitetyksi ruiskulla olkavarteen Blockfest-festivaalilla Tampereella 20. elokuuta. Festivaalien järjestäjät eivät halua kommentoida tapahtunutta. 

Haastateltavat eivät esiinny jutussa omilla nimillään asian arkaluontoisuuden vuoksi. MTV on nähnyt kaksi erillistä raporttia Nooran saamasta hoidosta festivaaleilla. Ensimmäinen on Blockfestin omien ensihoitajien kirjoittama tarkkailulomake. Selostuksessa mainitaan näkyvä pistojälki.

Toinen raportti on Pirkanmaan pelastuslaitoksen laatima. Blockfestissä työskennelleet ensihoitajat huolestuivat Nooran lisääntyneistä oireista ja hälyttivät Blockfestin alueelle ambulanssin. MTV on nähnyt myös tämän raportin ja myös tässä raportissa kuvaillaan pistojälkeä.

Pisto

Blockfestin lauantai oli käynnistynyt siihen mennessä mallikkaasti. Pirkanmaalainen 20-vuotias Noora jonotti juomia Blockfesteillä yhdessä ystävänsä kanssa. Noora on käynyt samoilla festareilla ennenkin. Tämän kesän esiintyjistä häntä kiinnosti aivan erityisesti Cledos.

Noora pääsi kuin pääsikin näkemään nykyisen suosikkiartistinsa sinä iltana, mutta hän ei ikävä kyllä tulisi muistamaan lempiartistinsa keikasta yhtään mitään. Kello oli yli viisi iltapäivällä ja Noora ja hänen ystävänsä alkoivat kiinnittää huomiota takana seisovaan porukkaan, joka käyttäytyi häiritsevästi.

Takana seisova joukkio yritti etuilla Nooraa ja tämän ystävää. Noora kielsi heitä ja pian porukoiden välille alkoi muodostua jännitettä. Noora kuvailee, että he alkoivat ärsyttää toinen toisiaan ja syntyi tönimistä. Lopulta hän nojasi yhteen takana jonottaneista pojista. Sitten se tapahtui. Noora tunsi piston vasemmassa käsivarressaan.

– Sanoin kaverilleni, että ”Au, mun käsi, nyt sattui jotain”.

Noora siirtyi sivuun jonosta ja meni istumaan. Hän huomasi käsivarressaan kummallista räkäklimpin näköistä mönjää. Hän yritti vetää mönjän irti itsestään, muttei onnistunut ilman apua.

Hetken päästä hänen alkoi tulla huono olo. Käsi alkoi puutua sormiin saakka. Sitten koko käsi alkoi tuntua veltolta.

Ensiapua

Noora ja hänen ystävänsä päättivät, että nyt on viisainta hakea apua ja lähtivät alueen ensiapupisteelle.

– Ei ole ihan normaalia, että ensin tunnen jonkun piston ja sitten puutuu käsi.

Nooran arvion mukaan piston ja ensiapuun hakeutumisen välillä ehti kulua noin 15 minuuttia.

Ensiavussa Nooralle sanottiin, että häntä halutaan pitää ensin puoli tuntia tarkkailussa ja ellei muita oireita tule, hän voisi mennä jatkamaan iltaa ystävänsä kanssa. Pistokohtaan laitettiin heti alkoholihaude, jonka tarkoituksena on imeä ylimääräiset aineet pois verenkierrosta. Oireita alkoi tulla lisää.

– Kaikki muutkin raajat puutuivat. Jalat ja kädet menivät ihan veltoiksi. Tuli tosi väsynyt olo. Huulia alkoi kihelmöidä. Kaulaa kuristi ja kuumotti.

Ambulanssi paikalle

Noora kertoi oireistaan ja hoitajat huolestuivat. Ensiapupisteellä päätettiin soittaa ambulanssi. Nooran elintoiminnot tarkastettiin. Verensokerit olivat alhaalla ja pupillit laajentuneet. Ensihoitajat konsultoivat lääkäriä puhelimitse. Lääkäri ei nähnyt tarvetta päivystykseen viemiselle. Häneltä mitattiin myös veren alkoholipitoisuus, alkometri näytti 0,72 promillea.

Ensiaputeltassa ollessaan Noora päätti soittaa äidilleen siltä varalta, että joutuisi lähtemään lääkäriin. Nooran äiti kuvailee, ettei tytär kuulostanut itseltään.

– Ihan rauhallisesti kertoi, että väsyttää ja on outo olo. Kysyin, että pelottaako ja siinä huomasin, että hän oli kuin huumeissa. Olin itse totta kai todella peloissani, mutta hän oli aivan liian rauhallinen, Nooran äiti kuvailee puhelua.

Noora kuvailee itse, että hän säikkyy helposti asioita ja siksi hänen äitinsä kummasteli tyttärensä liialliselta tuntuvaa rauhallisuutta.

– Normaalisti olen aivan paniikissa pienemmistäkin asioista. Nyt ajattelin, ettei tämä ole paha juttu, en tiedä miksi ajattelin niin. Tunsin olevani ihan muissa maailmoissa. Oli jotenkin hyvä olo.

Muistikatko

Yhteensä Noora oli alueen omassa ensiavussa ja ambulanssin hoidossa oman arvionsa mukaan reilut kaksi tuntia. Lopulta hänelle annettiin lupa mennä jatkamaan illanviettoa ystävien valvonnassa. Olo oli edelleen outo.

 – Menimme Cledoksen keikalle, mutten muista siitä mitään. Kysyin kaveriltani jälkeenpäin, että olimmeko edes siellä. Hän sanoi, että minä olin vain seissyt paikoillani ja katsellut ympärilleni.

Noora kertoo, että häneltä puuttuvat muistikuvat useammalta tunnilta illan jatkosta. Nooran ystävä tuli hänen luokseen yötä ja paikalla oli myös Nooran poikaystävä. Noora sanoo, ettei piston jälkeen juonut alkoholia, mutta kotona hän oksensi yöllä kahdesti ja vielä kertaalleen aamulla.

Vertaistukea Helsingistä

Noora kertoo, ettei ilmoittanut asiasta aiemmin, koska se tuntui epätodelliselta. Noora ei ole kammottavan tekotavan ensimmäinen uhri. Eilen uutisoitiin helsinkiläisestä Ada Saarisesta, joka kertoi joutuneensa vastaavanlaisen teon uhriksi Helsingin Tavastialla järjestetyssä yökerhossa.

– Ajattelin, ettei tällaista voi tapahtua Suomessa. Vasta kun näin sen toisen uutisen Adasta, jolle tapahtui samoin. Ajattelin, että tämä on oikeasti voinut tapahtua ja tästä voi tehdä rikosilmoituksen.

Nooran äiti löysi toisen samanlaisen rikoksen uhriksi joutuneen Adan tarinan ja löysi myös Adan äidin Facebookissa kirjoittaman tekstin Adan tapauksesta. Äidit rupesivat viestittelemään keskenään tapahtuneesta ja pian Noora sai Adan yhteystiedot. Ada ja Noora ovat viestitelleet toisilleen.

– Vertaistuen saaminen helpotti paljon.

Nooran äiti ja Ada patistivat molemmat Nooraa tekemään rikosilmoituksen. Eilen Noora rohkaistui ja teki rikosilmoituksen. Noora kertoo, että poliisit olivat häneen tänään yhteydessä. Hänen pitäisi käydä antamassa veri- ja virtsanäyte.

Poliisi vahvistaa, että asiasta on tehty rikosilmoitus.

Tapahtumasta on ehtinyt kulua yli viikko. Noora kuvailee, että järkytys ei oikeastaan ole laantunut vaan lisääntynyt. Tapahtunutta on ollut aikaa ajatella ja se tuntuu nyt pelottavammalta kuin sinä päivänä.

– Olen muistellut kaikkea jälkikäteen aika kauhulla. Minua ehkä pelottaa mennä johonkin yökerhoihinkin, niin että kädet ovat näkyvissä. Pelottaa. Varmaan alan sanoa kavereille, ennen lähtöä, että älä mene käsivarret paljaana. Laita vaikka farkkutakki.

Blockfest vaikenee

Tavoittelimme Blockfestin edustajia kommentoimaan tapahtunutta. Festivaalin edustajisto ei halunnut ottaa tapaukseen kantaa. 

Lue myös:

    Uusimmat