Mainos

Olympiakomitea panisi KOK:n uusiutumaan

Suomen olympiakomitean hallituksen mielestä Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n on uudistettava rakenteitaan ja päätöksentekojärjestelmäänsä.

Helsingissä kokoontunut Olympiakomitean hallitus oli sitä mieltä, että kansallisten olympiakomiteoiden roolin pitäisi lisääntyä KOK:n päätöksenteossa. Suomen olympiakomitea pyrkii pitämään huolta siitä, että Suomi säilyttäisi myös toisen paikkansa KOK:ssä, vaikka Pirjo Häggman eroaakin järjestöstä.

Häggman ja KOK:n toinen suomalainen jäsen Peter Tallberg antoivat hallitukselle selvityksensä omista väitetyistä kytkennöistään käynnissä olevaan olympiasotkuun. Olympiakomitean puheenjohtajan Tapani Ilkan mukaan hallitus oli yksimielisesti sitä mieltä, että Häggman toimi suoraselkäisesti erotessaan. Häggmanin jäsenyys myös Suomen olympiakomiteassa päättyi. Ilkan mukaan Suomen olympiakomitealla ei ole tietoa, että KOK:lla olisi Tallbergia kohtaan mitään epäilyjä.
(STT)

Peter Tallberg käyttää kontaktejaan

SLU:n toiminnanjohtajaa ja Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n jäsentä Peter Tallbergia ei viimeaikainen keskustelu hänen lastensa työskentelystä olympialaisia hakeneissa kaupungeissa hätkähdytä Tallberg ei koe tehneensä mitään väärää. Hän aikoo toimia niin vastakin.

-Niin kauan kuin tiedän, että olen toiminut oikein, minulla ei ole mitään pelättävää, eikä selitettävää, ja omatuntoni on täysin puhdas. Olen toiminut sääntöjen ja ohjeiden mukaan, Tallberg sanoi. Tallbergin kolme poikaa Mathias, Andreas ja Peik ovat kaikki aikoinaan tehneet töitä olympialaisia hakeneessa kaupungissa.

-Minusta ei ole mitään epäluonnollista, että ihmiset käyttävät verkostojaan. Totta kai urheilun maailmassa oppii tuntemaan ihmisiä hyvin ja vähemmän hyvin. Pääasia tässä on, ettei (olympialaisten hakijakaupungin) järjestelytoimikunta missään muodossa ole lahjonut KOK:n jäseniä, Tallberg sanoo.
-Se, että käyttää kontaktejaan ei voi olla väärin. Niin tulen minä myös tulevaisuudessa tekemään. Olen järjestänyt monelle suomalaiselle mahdollisuuksia tehdä olympialiikkeessä työtä, Tallberg sanoo.

Nyt syntynyt jupakka vavisuttaa olympialiikettä.
-Vuodesta 1980 puheenjohtajana istuneen Samaranchin asia on puhdistaa tämä asia. Helpoimmalla hän pääsisi, jos lähtisi lätkimään tässä vaiheessa, Tallberg arvioi.
-Kyllä hän käy tämän asian loppuun asti. On pakko käydä. Ja minun mielestäni on sitä parempi, mitä enemmän tongitaan. Jos tulee esille jotain, joka on vastoin KOK:n (eettisiä) sääntöjä, joita ei edes ole olemassa, se tutkitaan, Tallberg uskoo.

KOK:lla ei ole olemassa eettisiä ohjeita.
-Hyvä olisi, jos tämä tapaus synnyttäisi jonkinlaisen etiikka-koodin, Tallberg sanoi.

Pari vuotta sitten KOK määräsi, etteivät hakukaupunkien antamat lahjat saa olla yli 150 dollarin arvoisia, mutta mitään muita sääntöjä ei ole.
-Ei ole kielletty matkustamasta, eikä kukaan ole kieltänyt ketään käyttämästä verkostojaan, Tallberg sanoi.
Tutkimusten mahdollista laajenemista Tallberg pitää oikeana.
-Se on hirveän iso hässäkkä, sillä hakijakaupunkeja on ollut suuri määrä. Monta kertaa on ollut kahdeksan kymmenen hakijakaupunkia. Ja jos nuo kaikki käydään läpi ja pengotaan, se saattaa kestää vuosia, Tallberg sanoi.
-Mitä nopeammin nyt saadaan päätöksiä aikaan, sitä parempi. Ennustan, että viikonloppuna kuullaan jotain, Tallberg sanoi.

Peter Tallberg ei matkusta viikonloppuna Lausanneen. Suomesta paikalla ovat hakukomitean puheenjohtaja Martin Saarikangas ja projektipäällikkö Jari Piirainen. Tallberg uskoo, että sunnuntaina tapahtuu erottamisia ja ilmoitetaan, mitä toimikunta on löytänyt. Lausannessa kokoontuu KOK:n hallitus.

Kaikki tuntevat kaikki

Peter Tallberg pitää itseään sosiaalisena ihmisenä, joka on oppinut tuntemaan paljon ihmisiä.
-Kaikki KOK:n jäsenet tuntevat toisensa hyvin, olemme kuin iso perhe, Tallberg kiteyttää.
-Hyvin suuri määrä ihmisistä, jotka ovat näissä ympyröissä mukana, ovat myös käyneet luonani Suomessa, Tallberg sanoi.

Ovatko nyt alkaneet tutkimukset mahdollisesti merkki alkavasta muutoksesta?
-(KOK) voisi olla demokraattisempi, mutta väärin olisi se, että mentäisiin esim. yhteen ääneen maata kohti, koska silloin on KOK täysin afrikkalaisten käsissä, ja se ei voi olla oikein, sillä ei urheilu niin kehittynyttä ole Afrikassa kuin Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa, Tallberg miettii.
-Mielenkiintoista voi tulla. Onhan tästä jo aiemmin puhuttu. Voi olla, että (KOK:n) jäsenmäärä pienentyy. Pitää kuitenkin muistaa, että KOK:n jäsenistä noin 60 prosenttia on kansallisten olympiakomiteoiden tai kansainvälisten erikoisliittojen puheenjohtajia. Ne KOK:n jäsenet, jotka on valittu muilla perusteilla, ovat vähemmistönä, Tallberg sanoi.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.