Öljyntuottajamaat ruuvasivat hanoja kiinni – kahden miljoonan tynnyrin leikkauksella halutaan kääntää öljyn hinta nousuun

Johtavat öljyntuottajamaat ovat sopineet kahden miljoonan tynnyrin vähennyksestä päivittäiseen raakaöljyn tuotantoon, kertovat uutistoimistot AFP ja Bloomberg.

Öljyntuottajamaiden järjestö Opec ja kymmenen järjestön ulkopuolista öljyntuottajamaata olivat koolla Wienissä päättämässä tulevista tuotantomääristä.

Päätös oli odotettu, sillä kaksi suurinta tuottajaa eli Saudi-Arabia ja Venäjä haluavat kumpikin vähentää tuotantoa, jotta öljyn hinta lähtisi taas nousuun.

Kalliimman öljyn ennakoidaan vauhdittavan entisestään jo valmiiksi korkeaa inflaatiota Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Hintojen noususta hyötyy myös Venäjä, jonka öljyvientiä yritetään länsimaissa rajoittaa.

Raakaöljyn hinta ponnahti Venäjän hyökkäyssodan alussa yli 140 dollariin tynnyriltä mutta laski sittemmin noin 90 dollariin. Hintoja on painanut huoli kysynnän laskusta ja odotus maailmantalouden ajautumisesta taantumaan.

Odotus mittavasta leikkauksesta nosti markkinahintoja päätöstä odoteltaessa. Pohjois-Amerikan viitelaatu WTI kallistui kahden päivän aikana jo yhdeksän prosenttia.

Viitelaatu Brentin tynnyrihinta keikkui keskiviikkona 92 dollarin vaiheilla.

Tuotantoa vähennettiin pandemia-aikana miljoonilla tynnyreillä

Opec+, eli Opecin 13 jäsentä ja kymmenen ulkopuolista öljyntuottajamaata vähensivät keväällä 2020 tuotantoa lähes 10 miljoonalla tynnyrillä päivässä, kun koronapandemia hyydytti maailmantalouden ja raakaöljyn kysynnän.

Tuotantokiintiöitä nostettiin entiselle tasolleen tänä vuonna, mutta kaikki tuottajamaat eivät ole kyenneet tuottamaan kiintiöidensä sallimaa määrää. Se merkitsee, että todellinen tuotannon leikkaus on jäämässä pienemmäksi.

Syyskuussa tuottajamaat päättivät pienestä, 100 000 tynnyrin tuotannon supistuksesta. Nyt tehty tuotannon leikkaus on suurin sitten ensimmäisen koronakevään.

Öljyä ostavat maat ovat peränneet tuottajamailta tuotannon kasvattamista, mutta vetoomukset ovat kaikuneet kuuroille korville.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kävi henkilökohtaisesti Saudi-Arabiassa kesällä vetoamassa suuremman tuotannon puolesta, mutta ei saanut vastakaikua.

Uutista täydennetty 5.10. kello 18.23.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja