Mainos

Öljyntorjunta ei onnistu myrskyssä

Helsingin edustalla pidetty öljyntorjuntaharjoitus paljasti, että ääriolosuhteissa öljyn kerääminen merestä on hankalaa. Kova tuuli ja aallokko estävät keräyslaitteiden käyttämisen.

Kuvitteellisessa harjoitustilanteessa toinen alus on törmännyt tankkeriin keskellä Suomenlahtea. Tankkerista on valunut 2000 kuutiota öljyä mereen. Seili- ja Kontio-alukset yrittävät kerätä mahdollisimman paljon öljyä talteen ja estää sen ajautumisen Helsingin rannoille.

Tämänpäiväisessä aallokossa keräyslaitteiden käyttö kuitenkin on hankalaa.

- Nyt on oltu ääriolosuhteissa ja nähty, mihin Kontion laitteisto pystyy ja mihin Seilin laitteisto pystyy. Molemmat ovat olleet kovan rasituksen kohteina, arvioi yli-insinööri Kalervo Jolma Suomen ympäristökeskuksesta.

Keräyslaitteita ei voi käyttää kovassa aallokossa

Jäänmurtaja Kontio on varustettu öljynkeräyslaitteilla ja se toimii ainakin seuraavat kolme vuotta Euroopan Meriturvallisuusviraston (EMSA) öljyntorjunta-aluksena pohjoisella Itämerellä. Tällä hetkellä Kontio on Itämeren suurin öljyntorjunta-alus. Edes se ei pysty keräämään öljyä, jos tuulen nopeus on yli 15 metriä sekunnissa ja aallonkorkeus yli kaksi metriä.

- Tänään kun keli oli aika huono, öljynkeräyslaitteet eivät toimineet kovinkaan hyvin. Yleensähän vahingot sattuvat huonolla ilmalla ja kyllä varmaan usein joudumme odottamaan ilman paranemista. Me kyllä voisimme lähteä turmapaikalle kovemmassakin kelissä, mutta öljynkeräyslaitteita ei voisi käyttää, kertoo öljyntorjuntamurtaja Kontion kapteeni Christian Wennerstrand.

Lisää torjunta-aluksia tarvittaisiin

Todellisessa turmatilanteessa odoteltaisiin sään paranemista, mutta samalla yritettäisiin hidastaa öljyn etenemistä.

- Hidastaisimme öljyn etenemistä avomeripuomilla, jota kaksi alusta vetäisi välissään. Öljyä kerättäisiin talteen heti, kun voidaan, kertoo Kalervo Jolma.

Jotta Suomen öljyntorjuntavalmius olisi riittävä, tarvittaisiin lisää suuria torjunta-aluksia. Vuoteen 2015 mennessä uusia aluksia pitäisi saada Suomenlahdelle vielä viisi. Venäjän ja Viron toivotaan hankkivan osan niistä. Kontion varustaminen öljyntorjuntalaitteilla on tervetullut lisä.

- Kontio on erinomainen lisä öljyntorjuntavalmiuteen. Siinä on iso 2 000 kuution tankki, johon voi kerätä öljyä. Lisäksi Kontiota voi käyttää tankkerien hätähinaukseen, kehuu Kalervo Jolma.Kontiolla puolestaan ollaan tyytyväisiä siihen, että öljyntorjunta tarjoaa tervetullutta lisätyötä jäänmurtajalle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.