Oletko saanut postissa oudon siemenpaketin? Älä kylvä sisältöä: "Jälkiä geenimuunnellusta materiaalista"

Ruokavirasto varoittaa oudoista paketeista, jotka sisältävät siemeniä. Vastaavia lähetyksiä on saatu eri puolilla maailmaa.

Ruokaviraston mukaan suomalaiset ovat saaneet postitse siemenpakkauksia, joita eivät ole tilanneet.

Vastaavia lähetyksiä on saatu eri puolilla maailmaa kuten Britanniassa, Ranskassa, Tanskassa, Saksassa, Israelissa, Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Intiassa. Siemenpakkauksia on lähetetty ainakin Kiinasta, Taiwanista ja Singaporesta.

Ruokaviraston mukaan siemenet on pakattu pieniin muovipusseihin.

– Lähetyksen päällysmerkinnän mukaan sisältönä saattaa olla esimerkiksi koruja tai leluja, eikä pakkauksista selviä, minkä kasvilajin siemeniä pakkauksessa on. On myös epäselvää, miten kuluttajat ovat päätyneet lähetysten vastaanottajiksi, kerrotaan Ruokaviraston verkkosivuilla.

18:32
Maalaislääkäri Kiminkinen ja DNA-tutkija Louhelainen keskustelevat geenimanipulaatiosta ja geenien vaikutuksesta terveyteen.

– Jos saat tällaisia outoja siemenlähetyksiä, älä kylvä siemeniä, koska niistä voi kasvaa haitallisia vieraslajeja tai ne voivat levittää uusia kasvitauteja tai kasvituholaisia. Esimerkiksi Tanskassa tällaisia siemeniä tutkittiin ja osasta pystyttiin löytämään jälkiä geenimuunnellusta materiaalista.

Tällaiset ohjeet Ruokavirasto antaa pyytämättä lähetettyjä siemenpaketteja vastaanottaneille:

  • Älä avaa siemenpakkauksia.
  • Lähetä tieto saapuneesta pakkauksesta ja sen lähtömaasta sekä valokuva siemenpakkauksesta sähköpostiosoitteeseen kylvosiementuonti@ruokavirasto.fi ja odota ohjeistusta.
  • Vaihtoehtoisesti hävitä avaamaton siemenpakkaus sisältöineen polttamalla. Siemenpakkauksia ei tule missään tapauksessa avata tai siemeniä kylvää tai kompostoida.

Siementen lähettämisen takana saattaa olla Ruokaviraston mukaan niin sanottu brushing-ilmiö, jossa postimyyntiyritys haluaa nostaa asemaansa esimerkiksi isojen verkkokauppayhtiöiden silmissä hyvillä tuotearviolla ja suurilla myyntiluvuilla.

Siementen asianmukainen tuonti on ohjeistettu Ruokaviraston sivuilla. Kasvien tuontiin liittyvien säädöksien tarkoituksena on estää kasvintuhoojien leviäminen.

Ruokavirasto varoitti viime syksynä, että siemenpaketteja on lähetetty eri puolille maailmaa. Tuolloin ei vielä ollut tiedossa, että niitä olisi tullut suomalaisille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja