Oletko allerginen seksille? Tarkkaile näitä merkkejä

3:08

Seksiin liittyvät allergiset oireet voivat saada alkunsa niin seksivälineistä, kumppanista kuin traumoistakin.

Entä jos seksi ei toimi? Katso yllä olevalta videolta asiantuntijan neuvot.

Seksiin liittyvät allergiat ilmenevät, kun jokin yhdyntään liittyvä saa ihmisen immuunijärjestelmän käyttäytymään epätavallisesti.

Allergian oireita ovat esimerkiksi raskas hengitys, kiihtynyt syke ja hikoilu, joiden voi monessa tapauksessa nähdä olevan osa myös normaalia seksuaalista kanssakäymistä. Muita, helpommin havaittavia oireita ovat esimerkiksi genitaalialueiden kihelmöinti, punoitus ja turvotus.

Seksiin liittyvät allergiat voivat hoitamattomina vaikuttaa kielteisesti seksielämään. Jos allergiaa epäilee omalla kohdallaan, kannattaa tarkkailla näitä Daily Mail -lehden listaamia merkkejä.

Oireet ilmenevät uuden petikumppanin jälkeen

Jopa joka kymmenes nainen kärsii sperman aiheuttamista iho-oireista. Allergian syypää on todennäköisesti eturauhasen tuottama proteiini, jota löytyy siemennesteen seasta. Tyypillisimpiä sperma-allergian oireita ovat kutina, punoitus sekä kuumotus.

Orgasmin jälkeen iskee paha olo

Joskus mies voi olla allerginen omille orgasmeilleen. POIS-oireyhtymä (eng. postorgasmic illness syndrome) aiheuttaa flunssan kaltaisia oireita – kuten nenän vuotamista, silmien kutisemista, päänsärkyä ja lihasaristusta – noin puolen tunnin kuluessa orgasmin saamisesta. Oireet saattavat johtua siitä, että mies on allerginen omalle spermalleen.

Tulanen yliopiston tutkimuksen mukaan POIS-oireyhtymä on harvinainen, mutta myös alidiagnosoitu ongelma, jolle ei ole keksitty vielä toimivaa hoitoa.

Kutinaa ja kuumotusta kondomin käytön jälkeen

Allergia-, Iho- ja Astmaliiton mukaan arviolta 1–2 prosenttia väestöstä on allergisia luonnonkumille, eli lateksille, jota löytyy useimmista kondomeista, mutta myös monista seksileluista.

Tyypillisesti luonnonkumiallergia ilmenee seksissä vaginan alueen ärsyyntymisenä, kuumotuksena ja kutinana. Allergiasta saattavat kieliä myös ihottuma ja rakkulat seksin jälkeen.

Lateksin lisäksi kondomeissa saattavat allergisoida niissä käytettävä, maidosta saatava kaseiini-proteiini, jonka tarkoitus on tehdä muovista pehmeän tuntuinen. Allergiaa voivat aiheuttaa myös joidenkin kondomien sisältämät parabeenit, joiden tarkoitus on pitää ehkäisyväline mahdollisimman hygieenisenä.

Onneksi kondomeista syystä tai toisesta oireileville on markkinoilla tarjolla niin lateksittomia, vegaanisia kuin parabeenittomiakin vaihtoehtoja.

Epämukava olo uuden liukasteen käytön jälkeen

Liukasteet saattavat sisältää lisäaineita, joilla saadaan aikaan esimerkiksi makua tai viilentävää tunnetta, mutta joista keho ei niinkään välitä. Lopputuloksena vaginan alueella saattaa nimittäin esiintyä samanlaisia oireita kuin mitä allergia kondomeille aiheuttaa: kutinaa, turvotusta, punoitusta ja ihottumaa.

Mikäli epäilee oireiden johtuvan liukasteesta, kannattaa kokeilla eri vaihtoehtoja ja pitää kirjaa tuntemuksistaan niiden käytön jälkeen.

Kipua ja ihottumaa traumaattisista tapahtumista 

Joskus mielen tuska ilmenee kehollisena kipuiluna. Seksin aikana tai sen jälkeen voi tuntua kipua ja ilmestyä ihottumaa, jotka ovat kehon reaktioita esimerkiksi aiemmin koettuun seksuaaliseen hyväksikäyttöön, raiskaukseen, aborttiin tai vaikeaan synnytykseen. Aivot ikään kuin yrittävät suojata sukupuolielimiä aiemmin koetuilta ikäviltä kokemuksilta.

Mikäli seksin jälkeisen ikävän oireilun epäilee olevan seurausta mielen järkkymisestä, kannattaa asiaan hakea apua keskustelemalla kumppanin, ystävän tai seksuaaliterapeutin kanssa.

***

1:30

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja