Mies on "allerginen" omille orgasmeilleen: "Pohdin, tapahtuuko sitä kaikille"

Dean kärsii ikävästä oireyhtymästä, joka tekee seksistä nauttimisesta vaikeaa.

Men's Health -sivusto kertoo Dean-nimisestä miehestä, jonka kokemukset seksin suhteen ovat hänen koko ikänsä olleet ikäviä.

Dean oli 13-vuotias masturboidessaan ensimmäistä kertaa. Välittömästi ensimmäisen orgasminsa jälkeen hän huomasi energiatasojensa laskeneen radikaalisti, ja hänen aivonsa tuntuivat käyvän hitaalla.

– Viidessä sekunnissa oloni muuttui maailman huipulta aivan kamalaksi, Dean, 24, kertoo Men's Health -sivustolle.

Orgasmin jälkeen Deanin oli vaikea muodostaa lauseita tai sanoa niitä ääneen. Aluksi hän kuvitteli tunteen olevan normaali.

– Pohdin, tapahtuuko sitä kaikille, ja olivatko kaikki vain hyviä peittämään sen, hän kertoo.

Iän karttuessa orgasmin jälkeiset tunnelmat kuitenkin pahenivat, ja vaikutukset kestivät päiviä. Dean oli kuitenkin nuori mies ja halusi edelleen seksiä, mutta vaikutukset saivat hänet pohtimaan, kannattiko seksiin ryhtyä. 

Vanhempiensa kanssa mies ei ymmärrettävistä syistä halunnut puhua ongelmastaan, joten Dean kääntyi Googlen puoleen. Kun mies oli googlannut hakusanoilla 'tunteeton orgasmin jälkeen', 'tunteeton ejakulaation jälkeen' ja 'tyhjä orgasmin jälkeen', hän vihdoin löysi selityksen tuntemuksilleen, erittäin harvinaisen POIS-oireyhtymän.

Hiljattain julkaistun selvityksen mukaan noin 50 POIS-tapausta on tullut kaiken kaikkiaan ilmi sen jälkeen, kun hollantilainen neurotutkija Marcel W. Waldinger tunnisti syndrooman alunperin vuonna 2002. Oireyhtymä ilmenee yleistilan heikkenemisenä orgasmin jälkeen. Oireet voivat olla niin psyykkisiä kuin fyysisiäkin; voi esimerkiksi ilmetä ärtyneisyyttä ja ahdistusta, mutta myös väsymystä, päänsärkyä tai flunssan tai allergian kaltaisia oireita. Hiljattaista tutkimusta johtanut Hoang Minh Tue Nguyen kertoi Men's Health -sivustolle, että POIS on mahdollinen, jos oireita tulee ainakin 90 prosenttia kerroista, eritoten, jos oireet kestävät parista päivästä viikkoon ja katoavat sitten spontaanisti. Nguyenin mukaan Deanin oireet kuulostavat POISilta.

Syytä oireyhtymälle ei tiedetä, mutta mahdollisia aiheuttajia voivat olla siemennesteallergia, autoimmuunitauti tai aivojen kemiallinen epätasapaino. Varsinaista hoitokeinoa ei ole, koska sairaus on niin harvinainen. Dean kertoo syövänsä masennuslääkkeitä, jotka vievät oireilta pahimman terän.

Oireyhtymä saattaa jäädä myös diagnosoimatta, sillä masturbaatiosta voi olla hankala puhua. Dean kertoo yrittäneensä 14-vuotiaana ottaa ongelman puheeksi lääkärinsä kanssa, mutta se oli "liian noloa ja liian kiusallista".


Lähde: Men's Health

***


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja