Oletko aivan rätti, vaikka nukuit mielestäsi hyvin? 5 syytä aamuiseen uupumukseen

8:08

Jos heräät aamuisin väsyneenä, voit syyttää tilanteesta treenaamista, kahvia tai jopa hengityskatkoksia.

Huonounisesta voi tulla ikävä ja sairas ihminen – videolla kerrotaan, millaiset unettomuuden pitkäaikaisvaikutukset ovat jopa pelottavia.

Jos menet nukkuman aikaisin ja heräät kahdeksan tunnin kuluttua rättiväsyneenä, kokemus on ymmärrettävästi turhauttava. Miten hyvienkin yöunien jälkeen voi olla väsynyt? The New Paper listasi syyt sille, miksei uni virkistä.

1. Sinulla on uniapnea

Uniapnean vuoksi ihminen herää öisin jopa huomaamattaan, sillä uniapnean aiheuttamat unenaikaiset hengityskatkokset voivat kestää sekunneista jopa minuuttiin. Lopulta ihminen "korahtaa" hereille, ja samalla uni häiriintyy. Muita uniapnean oireita ovat kuorsaaminen, päänsärky aamuisin, unettomuus ja väsymys päivisin.

2. Joit ennen nukahtamista

Vaikka alkoholi saattaa rentouttaa ja unettaa, se häiritsee unta ja voi saada ihmisen heräämään ennen aikojaan.

3. Treenasit illalla

Treenin ja yöunien häiriintymisen yhtyettä ei ole vielä todistettu tieteellisesti. Silti moni kokee, ettei saa unta tiukan iltatreenin jälkeen. Rauhoittuminen ja palautuminen treenin jälkeen kestää, jolloin nukahtaminen myöhästyy. Jos illalla on pakko urheilla, kokeile joogaa tai muita "hitaita" lajeja.

4. Joit kahvia

Kahvi tunnetusti piristää, mutta harva tietää, että kahvi voi pilata yöunet, jos sen juo kuusi tuntia ennen nukahtamista. Muista siis jättää kahvi juomatta tarpeeksi ajoissa!

5. Katsoit televisiota

Näytön sininen valo voi vaikuttaa yöunen laatuun. Se häiritsee unihormoni melatoniinin tuotantoa. Samaa valoa hohkaa sekä tietokone, televisio että tabletti, joten jätä elektroniset laitteet makuuhuoneen ulkopuolelle, tai kokeile silmälaseja, joissa on sinistä valoa suodattava pinnoite. Voit myös asettaa tabletin näytön reagoimaan kellonaikaan niin, että se "kellertyy" iltaisin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja