Olavi J. Mattila itse petoksen uhri

Etumaksupetosjuttu, jossa yhtenä epäiltynä on ministeri Olavi J. Mattila, liittyy poliisin mukaan laajaan kansainväliseen rikossarjaan, jossa asialla ovat lähinnä nigerialaiset rikolliset. Erilaisilla ns. nigerialaiskirjeillä on muualla Euroopassa huijattu jo satoja miljoonia dollareita.

-Kyseessä on järjestäytyneen nigerialaisen rikollisuuden suorittama pitkäaikainen ja suunnitelmallinen rikossarja, selvittää jutun tutkintaa johtava rikoskomisario Jouko Tainio Keskusrikospoliisista.

Tainion mukaan Mattila on itse menettänyt suuret määrät rahaa tekaistuihin sijoituksiin, joista hän odotti suuria voittoja. Lisää sijoitusvaroja saadakseen hän on hankkinut suuria lainoja salaten sekä maksukyvyttömyytensä että lainan käyttötarkoituksen. Näin hän on syyllistynyt törkeään petokseen.

Kuvio näyttää samankaltaiselta myös niiden länsisuomalaisten liikemiesten osalta, joiden tekemisiä Keskusrikospoliisi myös tutkii. Eri paikkakunnilta kotoisin olevat miehet ovat menettäneet rahansa kuluihin, joilla piti kotiuttaa Nigeriassa muka ollut suurperintö. Lisää rahaa he ovat lainanneet maksukyvyttömyytensä salaten.

Osa liikemiehistä on sekaantunut myös väärennettyjen, mustiksi värjättyjen dollareiden kauppaan. Juuri dollarit johtivat poliisin jutun jäljille vuonna 1997, kun Helsinki-Vantaan lentoaseman tulli takavarikoi 3,5 kilon erän vääriä dollareita.

Isän ja pojan jutut eri asioita

Tainio korostaa, että Olavi J. Mattilan petosepäilyillä ja Nigerian-liiketoimilla ei ole mitään yhteyttä hänen poikansa Olli Mattilan meneillään olevaan oikeusjuttuun. Olli Mattilaa syytetään vakoilusta, ja juttu on menossa Helsingin hovioikeuden käsiteltäväksi.

Olavi J. Mattilalla ei ole myöskään osuutta länsisuomalaisten liikemiesten etumaksupetoksiin, eikä hän ole harjoittanut näiden kanssa liiketoimia. Häneltä ei ole löydetty myöskään vääriä dollareita. Petosjutut liittyvät toisiinsa vain sillä tavoin, että kaikki epäillyt ovat joutuneet tekemisiin nigerialaisrikollisuuden kanssa. Nigerialainen taho on Mattilan tapauksessa kuitenkin eri kuin muissa.

Valtakunnansyyttäjänvirasto on kehottanut poliisia kiirehtimään Mattilan osuuden tutkimista. Niinpä muiden epäiltyjen osalta tutkinta on vielä keskeneräisempi.

Petos on kuin uhkapeliä

Keskusrikospoliisin tämänhetkisten tietojen mukaan Mattila on menettänyt nigerialaisille huijareille rahaa noin kuusi miljoonaa markkaa ja muut jutun epäillyt yhteensä 6-8 miljoonaa. Muualla maailmassa rahaa on hävinnyt rikollisten taskuihin moninkertaisesti.

Rikoskomisario Tainion mukaan ns. nigerialaiskirjeet tunnetaan hyvin ainakin Saksan, Britannian ja Yhdysvaltojen poliisivoimissa. Kuvio on kaikkialla samankaltainen: rahaa huijataan perintölupauksilla tai tekaistuilla sijoitusmahdollisuuksilla, joista luvataan huimia voittoja.
-Menetetyt rahasummat ovat suuria. Näyttää siltä, että tällaisen petoksen uhriksi joutunut voi päätyä pelihimon kaltaiseen oravanpyörään, luonnehtii Tainio. Vaikka rahaa katoaa kuin Kankkulan kaivoon, lupaukset tulossa olevista voitoista ovat liian houkuttelevia vastustettaviksi. Tähän mennessä nigerialaisrikollisia on ollut jokseenkin mahdotonta saada oikeuden eteen kotimaassaan. Muutamia on kuitenkin pidätetty heidän oleskellessaan Länsi-Euroopassa.

Viime aikoina nigerialaistyyppisiä kirjeitä on lähetetty Suomeen muualtakin, ainakin Pakistanista ja Etelä-Afrikasta. Niissä luvataan valtavia tuottoja pääosin laittomista liiketoimista. -Poliisi kehottaa suhtautumaan erittäin suurella varauksella tällaisiin kirjeisiin, joissa luvattu tuotto on liian hyvää ollakseen totta, muistuttaa Jouko Tainio.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja