Mainos

Oikeusasiamies Paunio arvostelee Liperin päivähoitojärjestelyjä

Oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio arvostelee kuusivuotiaiden esiopetuksen ja päivähoidon järjestelyjä Liperin kunnassa.

Osa lasten päiväkotitoiminnasta on nimetty leikkitoiminnaksi, minkä vuoksi hoitajien määrä on voitu mitoittaa pienemmäksi kuin mitä kokopäiväisessä päivähoidossa pitäisi olla. Asiasta kanteli oikeusasiamiehelle Opetusalan ammattijärjestö OAJ.

Liperissä esiopetusta annetaan päiväkodeissa aamupäivisin. Ennen esiopetusta ja sen jälkeenkin lapset voivat osallistua päiväkodissa aina kello 17:ään asti toimintaan, jota kunta kutsuu leikkitoiminnaksi. Näin lasten päivä voi itse asiassa vastata kokopäiväistä päivähoitoa.

Paunio toteaa, ettei menettelyä voida kuitenkaan moittia lainvastaiseksi, koska laissa ei ole säädetty, miten leikkitoiminta ja päiväkotitoiminta eroavat toisistaan.

- Ratkaisevaa ei silti saisi olla se, miten kunta on toimintansa nimennyt, sillä tämä voi antaa kunnalle mahdollisuuden kiertää säännöksiä henkilöstön määrästä ja kelpoisuudesta, lausunnossa todetaan.

Yhden liperiläisen päiväkodin esiopetusryhmässä on ollut 20 kuusivuotiasta lasta, joista 16 on osallistunut säännöllisesti aamuisin ja iltapäivisin myös leikkitoimintaan. Oikeusasiamies toteaa, ettei henkilöstöä ole ollut riittävästi, jos kyse on ollut kokopäivähoidosta. Jos taas varhaisaamun ja iltapäivän toiminta katsotaan leikkitoiminnaksi, esiopetukseen sovelletaan osapäivähoidon henkilöstömitoitusta. Tällöin hoitajien määrä on ollut riittävä.

- Se, miten aamu- ja iltapäivän toimintaa kutsutaan, vaikuttaa myös siihen, saavatko vanhemmat kotihoidon tukea vai eivät, Paunio muistuttaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.