Ohjaaja Jari Haloselle Väinämöinen on jumala

Elokuvaohjaaja Jari Halonen 26:45

Studio55.fi -lähetyksessä vierailleen ohjaajan Jari Halosen mukaan Lönnrotin Kalevala on naista alentava satuteos.

Elokuva- ja teatteriohjaaja Jari Halosen uusin elokuva Kalevala - uusi aika tuli ensi-iltaansa viime marraskuussa. Ohjaajan mukaan todellinen Kalevala ei ole Elias Lönnrotin luoma teos, vaan jotakin aivan muuta.

– Todellinen Kalevala on sinun sydämessäsi, se on se elämä itse, Halonen sanoo.

– Se Kalevala tarkoittaa minun mielestäni, se ei ole Vienan Karjalan kylä tai jotain, vaan se on se elämä itse. Eli se tarkoittaa samaa kuin vaikka Jeesuksen oppi. Niin se kirkko ei ole jokin järjestelmä tai rakennus jossakin, vaan se kirkko on se elämä itse, se henki, Halonen selittää asiaa.

Halosen mukaan Lönnrotin teoksessa kuvataan naisia väärällä tavalla kuin todellisessa Kalevalassa.

– Lönnrotin Kalevala on patriarkaatti teos, joka nimenomaan on naista alistava. Kaikki naiset siinä (Lönnrotin Kalevalassa) on hyvin epätäydellisiä. Sitä, mitä me ei tiedetä, että todellinen Kalevala, siis meidän esi-isiemme idea oli matriarkaattinen, kertoo Halonen.

Halosen mukaan todellisen Kalevalan Väinämöinen on pyhä, puhdas jumaluus.

– Väinämöinen on siis maailmankaikkeuden jumalattaren luoma ensimmäinen jumalten lapsi, johon koko maailmankaikkeus perustuu.  Lönnrotin Väinämöinen on epäpyhä, tällainen ihmismäinen kaveri, mutta Väinämöinen todellisuudessa on täydellisen pyhä.

Mitä muuta Halonen kertoo omasta maailmankatsomuksestaan? Katso haastattelu kokonaisuudessaan! 

Lue myös:

    Uusimmat