Mainos

Obama päihitti Clintonin Mississippissä

Senaattori Barack Obama sai tililleen jälleen yhden voiton Yhdysvaltain demokraattipuolueen presidenttiehdokaskisassa: hän voitti Mississipin osavaltion taakseen. Samaan aikaan selvisi, että hän sai myös enemmän valitsijamiehiä kuin senaattori Hillary Clinton viikon takaisessa Texasin esivaalissa.

Clinton sai enemmistön varsinaisessa esivaalissa, mutta pitkällisen laskennan jälkeen Obama todettiin samassa vaalissa pidettyjen vaalikokousten voittajaksi. Tämä on hyvä esimerkki omalaatuisista esivaalikäytännöistä sekä kisan tasaisuudesta.

Samalla nokkapokka leirien välillä jatkuu. Tuorein kohu syntyi siitä, kun Clintonin leirissä työskentelevä entinen varapresidenttiehdokas Geraldine Ferraro möläytti julkisesti, että Obama saa erityiskohtelun, koska hän on mustaihoinen.

- Jos hän olisi valkoihoinen, hän ei olisi tässä asemassa, oli hänen kohuväitteensä. Obama ei kuitenkaan suoraan vaatinut Ferraron erottamista.

- Jätän sen hänen kampanjalleen, sanoi Obama keskiviikkona ABC-yhtiön aamu-tv:ssä. -Minun leirissäni tällaiseen syyllistyneet ovat saneet lähteä.

Tällä hän viittasi osan avustajansa erottamiseen. Samantha Powers sai kenkää kutsuttuaan mediassa Clintonia "hirviöksi".

Hengähdystauko alkaa

Vaikka demokraattipuolella alkaa nyt kuuden viikon esivaalitauko, niin se ei tarkoita sitä, että ehdokkaat lepäävät laakereillaan. Sekä Obama että Clinton kosivat kiivaasti Pennsylvanian äänestäjiä. Kyseessä on yksi niin sanotuista vedenjakajaosavaltioista eli alueesta, joka on lähes pakko voittaa. Sen jälkeen on vuorossa vielä kymmenen osavaltion vaalirumba.

Tauon aikana kampanjatoimistojen ja demokraattisen puolueen uskotaan käyvän tiiviitä neuvotteluja kulissien takana. Niiden kohteena on kahden tärkeän osavaltion, Floridan ja Michiganin, esivaaliäänien kohtalo. Osavaltioissa äänestettiin, mutta jo tuolloin oli tiedossa, että valitsijamiehillä ei ole äänioikeutta puoluekokouksessa. Syynä oli osavaltioiden into aikaistaa vaaliaan, ja ne tekivät sen, vaikka tiesivät tempun seurauksista.

Kuka maksaisi uusintaottelut

Nyt osavaltiot voittanut Clinton haluaa niiden valitsijamiehet mukaan kokonaistulokseen.

- Floridassa ja Michiganissa lähes 2,5 miljoonaa amerikkalaista kertoi mielipiteensä osallistumalla esivaaleihin ja mielestäni noiden osavaltioiden tulokset olivat reiluja ja niitä on kunnioitettava, kiirehti Hillary keskiviikkona julkistamassaan tiedotteessa.

Ainoa mahdollisuus on kuitenkin jonkinlainen uusintavaali, sillä Obama ei taatusti anna Clintonille osavaltioiden voittoja taistelematta.

Nyt kiista koskeekin sitä, kuka rahoittaisi arviolta 30 miljoonaa dollaria maksavat vaalit. Samoin taistellaan siitä, pitäisikö Michiganissa ja Floridassa järjestää vaalikokous, tavallinen lippuäänestys vain postiäänestys. Jos sopuun päästään, niin on mahdollista, että uudet esivaalit pidettäisiin näissä kahdessa osavaltioissa kesäkuussa.

(MTV3-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.