Mainos

Obama keskusteli Irakissa amerikkalaisjoukkojen vähentämisestä

Yhdysvaltain demokraattipuolueen presidenttiehdokas Barack Obama on tutustunut Irakin-vierailullaan maan turvallisuustilanteeseen. Hän keskusteli pääministeri Nuri al-Malikin kanssa Bagdadissa mahdollisuudesta vähentää Irakissa olevia amerikkalaisjoukkoja.

Obama saapui Irakiin tänään Yhdysvaltain kongressin valtuuskunnan jäsenenä. Hän tapasi heti saapumisensa jälkeen al-Malikin.

Irakin hallituslähteiden mukaan Obama toisti lupauksensa kotiuttaa amerikkalaisjoukot, jos hänet valitaan marraskuussa presidentiksi. Joukot vedettäisiin Irakista puolessatoista vuodessa, ja lisää sotilaita lähetettäisiin Afganistaniin.

Obama vieraili Irakissa edellisen kerran tammikuussa 2006, silloinkin kongressiedustajien kanssa.

- Senaattoreilla on edessään kiireinen päivä, sillä he tapaavat Irakin johtajia, liittouman johtoa ja Yhdysvaltain suurlähetystön edustajia, sanoi lähetystön edustaja.

Obama vietti yön Kuwaitissa vierailtuaan sitä ennen Afganistanissa, missä hän lupasi lisätä amerikkalaisjoukkojen määrää, jos hän saa valtuudet päättää asiasta.

Kyvyttömiä johtajia

Demokraattiehdokkaan leirin mukaan Irakin-vierailun tarkoituksena on tutustua maan turvallisuustilanteeseen paikan päällä. Obama on myös ollut halukas tapaamaan Irakin johtajia, joita hän on arvostellut tehottomuudesta maan jälleenrakentamisessa.

- Irakin johtajat eivät ole kyenneet sijoittamaan kymmeniä miljardeja dollareita öljytuloja oman maansa jälleenrakennukseen, eivätkä he ole päässeet poliittiseen sovintoon, johon pyrittiin amerikkalaisjoukkojen taannoisella vahvistamisella, Obama kirjoitti New York Times -lehdessä viikko sitten.

Bagdadilaisia Obaman lupaukset joukkojen kotiuttamisesta eivät hätkäyttäneet.

- Hänen julistuksensa ovat pelkkiä poliittisia temppuja. Amerikkalaisten politiikka ei muutu presidentin vaihtumisen myötä, eikä ainakaan sotilaspolitiikka, jota suunnittelevat kaukonäköiset komentajat, arveli Abu Ali, 43, etupäässä shiiojen asuttamassa Sadrin kaupunginosassa.

(MTV3-STT-DPA-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.