Nytkö löytyi avain Suomen autokannan nuorentamiseen? – "Kotitaloudet vaihtaisivat autojaan useammin, jos..."

Käytettyä autoa ostamassa? Tässä vinkit autokaupoille 2:21
Käytettyä autoa ostamassa? Tästä vinkit autokaupoille!

Suomessa autokannan kierto on noin 3–4 vuotta hitaampaa kuin muissa Pohjoismaissa, mutta leasingpalvelut alentavat auton vaihdon kynnystä.

Ladattavat autot ovat ylivoimaisesti suosituin vaihtoehto suomalaisessa yksityisleasing-markkinassa.

Jo kaksi kolmesta yksityisesti liisatusta autosta on joko täyssähköautoja tai ladattavia hybridejä.

Kuluvan vuoden tammi–lokakuussa yksityisleasingillä hankituista autoista noin 16 prosenttia oli täyssähköautoja ja 57 prosenttia ladattavia hybridejä, Autoalan Tiedotuskeskuksen teettämä tuore selvitys kertoo.

Kaikissa autohankinnoissa vastaavat osuudet olivat 9 prosenttia ja 20 prosenttia. Osamaksulainalla hankituista autoista bensiiniautojen osuus on suurin.

Yksityisleasingin osuus kaikkien uusien autojen ensirekisteröinneistä on tällä hetkellä 3 prosentin luokkaa. Kasvupotentiaalia kuitenkin on.

Huollot tärkeä lisäpalvelu

Tutkimuksen perusteella noin 40 prosenttia autollisista kotitalouksista on kiinnostunut leasing-auton hankinnasta. Eniten yksityisleasing houkuttaa keski-ikäisiä ja nuoren polven asiakkaita.

Tärkeimpinä leasingin tarjoamina lisäpalveluina pidettiin muun muassa huoltoja, vauriokorjauksia ja esimerkiksi rengaspalveluita.

Viime vuonna Suomessa rekisteröitiin 96 417 uutta henkilöautoa. Alakanttiin päätynyttä vuotta raskautti koronaepidemia, joka verotti raskaalla kädellä erityisesti kevään myyntejä.

Tällä hetkellä tärkeimpiin autonhankinnan kriteereihin kuuluu voimalinjan valinta. Lisäksi asiakkaita askarruttaa esimerkiksi sähköautojen toimintamatkan riittävyys ja latausinfran kattavuus.

Leasing vauhdittaa kiertoa

Myös polttoaineen hinnankehitys, lainanlyhennykset ja auton huoltokustannukset mietityttävät autokaupoille hakeutuvia. Yksityisleasing voisi autoalan mukaan olla eräs keino vähentää riskejä erityisesti voimalinjojen murrosvaiheessa.

– Käyttövoimien murrosvaiheessa teknologiakehitys on nopeaa ja käyttövoimaa vaikea valita. Leasingpalveluissa kuluttajan huoleksi jäävät lähinnä polttoaineen hintakehitys ja verotuksen muutokset, Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa toteaa.

Leasingpalvelut alentavat auton vaihdon kynnystä ja vauhdittavat osaltaan autokannan kiertoa. Suomessa autokannan kierto on noin 3–4 vuotta hitaampaa kuin muissa Pohjoismaissa.

– Tulosten mukaan kotitaloudet vaihtaisivat autojaan useammin jos auto olisi hankittu leasing-palveluna. Mikäli erilaiset leasingpalvelut laajenisivat myös vaihtoautokantaan, autokannan kierto voisi nopeutua merkittävästi, Autotuojien toimitusjohtaja Tero Kallio arvelee.

Lue myös:

    Uusimmat