Suomalaisista tulossa sähköautokansaa? Usko pois, nämä tuoreet myyntiluvut ovat ihan oikein

Sähköautojen markkinaosuus pomppasi lokakuussa ennätyksellisiin lukemiin.

Uusia henkilöautoja on tammi–lokakuussa ensirekisteröity 85 275 kappaletta, mikä on 5,4 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Lokakuussa rekisteröitiin 6 611 uutta henkilöautoa, mikä jää 11,9 prosenttia viime vuoden lokakuun lukemasta.

Puolijohteiden heikentynyt saatavuus ja ongelmat toimitusketjuissa näkyvät autoteollisuudessa maailmanlaajuisesti. Euroopan unionin alueella rekisteröitiin syyskuussa yli viidennes vähemmän uusia autoja kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

– Syyskuun 2021 lukema oli pienin syyskuun rekisteröintimäärä EU-alueella yli 25 vuoteen – viimeksi rekisteröinnit ovat jääneet näin matalaksi vuonna 1995, toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä kertoo autoalan tiedotteessa.

Autoveron poisto laski sähköautojen hintaa ja lisäsi kysyntää

Täyssähköautojen autovero poistettiin lokakuun alussa. Muutos heijastui välittömästi myös myyntilukuihin, sillä täyssähköautojen osuus kaikista ensirekisteröinneistä oli lokakuussa peräti 18 prosenttia. Yhteensä uusia sähköautoja rekisteröitiin 1 193 kappaletta.

Piikki on melkoinen, sillä sähköautojen osuus koko vuoden ensirekisteröinneistä on vajaat yhdeksän prosenttia. Kyse oli samalla ensimmäinen kerta, kun sähköautojen markkinaosuus ylitti 15 prosentin rajan.

Ladattavien autojen osuus ensirekisteröinneistä oli lokakuussa 38 prosenttia. Koko vuonna ladattavien autojen osuus ensirekisteröinneistä on ollut lähes 30 prosenttia.

Lähde: Autoalan Tiedotuskeskus

Lue myös:

    Uusimmat