Mainos

Nyt puhuu Soini: Aborttikohussa kyse siitä, ettei vastakkaisia kantoja siedetä – "Pidän oikeuksistani kiinni"

2:23

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) kommentoi MTV:lle ja Ylelle abortinvastaisista lausunnoistaan noussutta kohua Turussa Sinisen tulevaisuuden ministeriryhmän kesäkokouksessa perjantaina.

Soini ei itse näe mitään eroa siinä, osallistuuko hän aborttivastaiseen mielenosoitukseen Kanadassa vai tuoko hän näkemyksiään esiin blogissaan.

– Aivan niin kuin kaikki muut tuovat julki kantojaan, jotka ovat joskus vastakkaisia kuin omani, niin pidän sitä luonnollisena, ja sallin sen kaikin mokomin. Pidän oikeuksistani kiinni. Suomi on länsimainen demokratia, jossa vallitsee täydet ihmisoikeudet, sananvapaus ja uskonnonvapauskriteerit, ja ne koskevat kaikkia.

Soinin mielestä abortinvastaisista kommenteista nousseessa kohussa on kyse siitä, etteivät ihmiset halua sietää poikkeavia kantoja. Soini painottaa, että hänen vakaumuksensa ovat henkilökohtaiset, eivätkä millään liity hänen ulkoministeriminäänsä.

Jos kyseessä on henkilökohtainen asia, niin miksi tämä julkisuus?

– Kaikki ihmiset kertovat asioistaan, ja poliitikot joilla on eriäviä mielipiteitä, kertovat kantansa julkisuuteen. Se on mielestäni luonnollista. Pitäisikö minun olla hiljaa kuin kaikki muut saavat kertoa mielipiteensä? Ei se ole länsimaista demokratiaa eikä sellainen käy.

Soini painottaa, että myös ulkoministeriä koskee sananvapaus. Hänen mielestään ulkoministerin työ ei velvoita häntä eri tavalla kuin toisia kansalaisia.

Soini ei myöskään halua ottaa kantaa siihen, missä kulkee raja virka-ajan ja vapaa-ajan välillä virkamatkalla.

– Tästä olen vastannut oikeuskanslerille, ja nyt katsotaan oikeuskanslerin vastausta tähän minun toimintaani. Oikeusvaltiohan on sellainen, että kun pyydetään selvitys, annetaan selvitys, ja sitten odotetaan vastausta. Tutkitaan ennen kuin hutkitaan.

Tuomitsee pedofiliatapaukset

Soini tuomitsee jyrkästi lähiaikoina esille tulleet pedofiliatapaukset katolisen kirkon sisällä.

Hän painottaa, etteivät nämä tapaukset ja katolisen kirkon aborttivastaisuus millään tavalla linkkiydy toisiinsa, vaan katolinen kirkko suojelee elämänpyhyyttä.

Millä tavalla suojellaan elämänpyhyyttä, jos sekä nainen että lapsi kuolevat laittomassa abortissa?

– Kysymys on siitä, että meidän pitää tehdä sellaista politiikkaa, että aborttien määrä vähenee, ja siinä paljon töitä. Siinä Suomen politiikka on oikeassa, että korostetaan naisten ja tyttöjen oikeuksia ja ehkäisyä ynnä muuta, mutta abortti ei ole ehkäisykeino.

Mutta jos kielletään abortteja, väistämättä tulle laittomia abortteja.

– Niin silloin, kun puhutaan elämän pyhyydestä, ei jossitella. Elämä on joko pyhä tai se ei ole.

Mutta tästähän on näyttöä, että naisia on kuollut ja vielä tänäkin päivänä kuolee laittomien aborttien takia.

– Ihmiselämä on pyhä, ja se on se kysymys.

Mutta ei naisen, jos on sikiö sisällä?

– Minun käsittääkseni elämä alkaa hedelmöittymisestä, ja siellä kasvaa lapsi eikä mikään solumöykky.

Soini ei vielä halunnut kertoa tulevaisuuden suunnitelmistaan ja siitä asettuuko ehdolle ensi kevään eduskunta- tai europarlamenttivaaleissa.

Soinin mukaan hänen aborttivastaiset kirjoituksensa eivät ole osaa vaalikampanjaa.


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja