Nyt koittaa rooli, johon on valmistauduttu koko elämä – tällainen on Britannian uusi hallitsija kuningas Charles

Britannian uudella kuninkaalla on brittitutkijan mukaan suuri urakka yrittäessään jatkaa Elisabetin työtä 1:58
Britannian uudella kuninkaalla on brittitutkijan mukaan suuri urakka yrittäessään jatkaa Elisabetin työtä.

Kuningas Charles on elänyt poikkeuksellisen elämän odottaessaan vuoroaan Britannian monarkkina.

Ison-Britannian kuningatar Elisabet menehtyi torstaina 8. syyskuuta 96-vuotiaana. Elisabet kuoli hovin tiedotteen mukana rauhallisesti Balmoralin linnassa Skotlannissa. Useat kuninkaallisen ydinperheen jäsenet matkasivat Skotlantiin. 

Nyt Britannialla on uusi hallitsija, kuningas Charles III. Elisabetin ja tämän niin ikään edesmenneen puolison prinssi Philipin neljästä lapsesta 73-vuotias Charles on vanhin.

Ennen eilistä vuosikymmenten ajan Walesin prinssinä tunnettu Charles on valmistautunut tähän rooliin koko elämänsä

Charles syntyi 14. marraskuuta vuonna 1948. Tuohon aikaan maata hallitsi Elisabetin isä kuningas Yrjö VI. Vuonna 1952 Britanniaa kohtasi yllättävä suru-uutinen, kun vakavasti sairas kuningas menehtyi 56-vuotiaana. Elisabetista tuli kuningatar 25-vuotiaana ja Charlesista kruununprinssi kolmen vuoden ja kolmen kuukauden ikäisenä. Heinäkuussa vuonna 1958 kuningatar Elisabet nimitti yhdeksänvuotiaan Charlesin Walesin prinssiksi, joka on perinteinen arvonimi miespuolisille kruununperijöille. 

Vuonna 1962 tapahtuu käänne, kun 13-vuotias Charles lähetettiin prinssi Philipin vanhaan opinahjoon Gordonstouniin Skotlannin Aberdeenshireen. Charles on myöhemmin kuvaillut ankaraa sisäoppilaitosta muun muassa vankilatuomioksi. 

Charlesista tuli vuonna 1967 ensimmäinen yliopiston aloittanut kruununperijä, kun hän aloitti opintonta Trinity Collegessa Cambridgessa. Hän valmistui koulusta muutaman vuoden myöhemmin opiskeltuaan antropologiaa, arkeologiaa sekä historiaa. 

Vuoden 1969 heinäkuussa Charles kruunattiin virallisesti Walesin prinssiksi Caernarftonin linnassa.

Seuraavana vuonna, 1970, Charles alkoi tapailla poolo-ottelussa tapaamaansa Camilla Shandia. Vuonna 1971 parin suhde päättyi, kun Charles aloitti laivasto-uransa. Camilla meni naimisiin Andrew Parker Bowlesin kanssa vuonna 1973. 

Charles jätti laivaston vuonna 1976 ja tapasi seuraavana vuonna ensimmäistä kertaa tulevan vaimonsa Diana Spencerin. Tuolloin Charles tapaili Dianan isosiskoa Sarah McCoquodalea.

Muutama vuosi myöhemmin, 1981 helmikuussa julkistettiin Charlesin ja Dianan kihlaus. He olivat tapailleet toisiaan edellisestä kesästä asti. Charles oli tuohon aikaan 31 ja Diana 19. Vajaa puoli vuotta myöhemmin, 29. heinäkuuta 1981 heidät vihittiin St. Paul'sin katerdaalissa Lontoossa. Parin esikoinen prinssi William syntyi vuonna 1982, prinssi Harry 1984.

Tästä muutaman vuoden päästä Charles alkoi tapailla jälleen Camillaa, johon oli aiemmin katkaissut yhteyden. Myöhemmin Charles kertoi avioliittonsa Dianan kanssa saaneen viimeisen naulan arkkuunsa tässä kohtaa. Myös Dianalla oli tuohon aikaan suhteita parin avioliiton ulkopuolella. 

Vuonna 1992 parin avioliitto ajautuu kriisiin myös julkisesti, kun sen tapahtumia käsitellään niin mediassa kuin kohukirjassa. Saman vuoden joulukuussa ilmoitettiin parin avioliiton päättyneen. Virallisesti parin avioero saatiin päätökseensä vuoden 1996 elokuussa. Seuraavana vuonna Diana menehtyi auto-onnettomuudessa Pariisissa. 

Vasta juuri ennen vuosituhannen vaihdetta, vuonna 1999 Charles alkoi edustaa yhdessä Camillan kanssa. Vuonna 2005 pari meni naimisiin. 

2000-luvun alussa Charlesin suosio oli pohjamudissa Dianaan ja Camillaan liittyvien kohujen, mutta vuosien edetessä tuolloin tuleva kuningas onnistui myös parantamaan julkisuuskuvaansa, muun muassa lastenlastensa syntymien jälkeen sekä vuonna 2018, kun hän saattoi poikansa prinssi Harryn puolison herttuatar Meghanin alttarille tämän oman isän puolesta. 

Lue myös:

    Uusimmat