Lapsuuden traumat, avioero, kansan epäsuosio – muistatko kaikki nämä 70 vuotta täyttäneen prinssi Charlesin elämän käänteet?

3:38

70-vuotiaan prinssi Charlesin elämään on mahtunut jos minkälaisia käänteitä sekä draamaa. 

Iso-Britannian tuleva kuningas prinssi Charles täyttää keskiviikkona 14. marraskuuta 70 vuotta. Prinssi on elänyt käytännössä koko elämänsä suuren huomion kohteena, sillä hänestä tuli kruununperijä vain muutaman vuoden ikäisenä.

Kokosimme yhteen prinssi Charlesin värikkään elämän merkittävimmät käännekohdat, joihin mahtuu niin lapsuuden kamppailuja, haastavia rakkaussuhteita sekä traagisia menetyksiä.

14. marraskuuta 1948

Kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin esikoinen prinssi Charles syntyy Buckinghamin palatsissa. Philipin kerrotaan pelanneen squashia ensimmäisen lapsensa syntymän aikana. 

Helmikuu 1952

Kuningas Yrjö VI kuolee, mikä tekee Charlesin äidistä kuningattaren ja hänestä itsestään tulee kruununperijä kolmen vuoden ja kolmen kuukauden ikäisenä. 

Heinäkuu 1958 

Kuningatar Elisabet nimittään yhdeksänvuotiaan Charlesin Walesin prinssiksi, joka on perinteinen arvonimi miespuolisille kruununperijöille. 

Huhtikuu 1962

13-vuotias Charles lähetetään prinssi Philipin vanhaan opinahjoon Gordonstouniin Skotlannin Aberdeenshireen. Charles on myöhemmin kuvaillut ankaraa sisäoppilaitosta muun muassa vankilatuomioksi.  

Charlesin aikaa Gordonstounissa on kuvattu muun muassa Netflixin draamasarjassa The Crown. Toisen kauden yhdeksännessä jaksossa nähdään, kuinka nuori Charles joutuu pahasti kiusatuksi ja nöyryytetyksi rankkojen opetusmetodien koulussa Skotlannin maaseudulla. 

Lokakuu 1967 

Charles on ensimmäinen kruununperijä, joka aloittaa yliopiston. Prinssi aloittaa opintonsa Trinity Collegessa Cambridgessa. Hän valmistuu vuonna 1970 opiskeltuaan antropologiaa, arkeologiaa sekä historiaa.

Heinäkuu 1969

Charles kruunataan virallisesti Walesin prinssiksi Caernarftonin Linnassa. Seremonia on perinteinen tapa "virallisesti" vahvistaa seuraava kruununperijä. 

1970

Prinssi alkaa tapailla Camilla Shandia, jonka hän tapaa poolo-ottelussa. Pariskunta päättää suhteensa kun Charles aloittaa laivasto-uransa seuraavana vuonna. Camilla menee naimisiin Andrew Parker Bowlesin kanssa vuonna 1973.

Maaliskuu 1971

Charles aloittaa kuusi kuukautta kestävän lentäjäkoulutuksen, jonka jälkeen hän hakee Darthmouthin merisotakouluun. Tämän jälkeen prinssi palvelee muutaman vuoden ajan helikopterilentäjänä sekä kuninkaallisen laivaston laivoilla. 

1976 

Prinssi jättää laivaston ja käyttää 7000 punnan arvoisen armeijaeläkkeensä Prince's Trust -hyväntekeväisyysjärjestön perustamiseen. 

Marraskuu 1977

Charles tapaa Diana Spencerin. Tuolloin prinssi tapaili aluksi Dianan isosiskoa Sarah McCorquodalea.

Elokuu 1979

Charlesin läheinen isosetä lordi Mountbatten salamurhataan terroristijärjestö IRAn toimesta Irlannissa.

Helmikuu 1981

Kesästä 1980 toisiaan tapailleiden Charlesin ja Dianan kihlaus julkistetaan. Charles on 31 ja Diana 19. 

Dianan ja Charlesin kerrotaan päätyneen yhteen pohjimmiltaan sen tähden, että Diana oli neitsyt ja arvovaltaista sukua. Charles oli edelleen rakastunut Camillaan, mutta pari ei voinut mennä naimisiin sillä he olivat jo seurustelleet aiemmin. 

29. heinäkuuta 1981

Diana ja Charles vihitään St. Paul'sin katedraalissa Lontoossa. 

21. kesäkuuta 1982

Kuninkaallisen pariskunnan esikoinen prinssi William syntyy. Hänen pikkuveljensä prinssi Harry syntyy 15. syyskuuta 1984. Charlesin ja Dianan avioliitto on kuitenkin jo tässä vaiheessa täynnä vaikeuksia. 

1986 

Charles tapaa jälleen Camillan, johon hän oli aiemmin katkaissut yhteyden. Myöhemmin Charles on kertonut avioliittonsa Dianan kanssa saaneen viimeisen naulan arkkuunsa tässä kohtaa. Myös Dianalla on suhteita parin avioliiton ulkopuolella. 

1992

Andrew Mortonin kirjoittama Diana, Her True Story paljastaa kiistanalaisia yksityiskohtia Charlesin ja Dianan avioliiton epäonnistumisesta. The Sun paljastaa yksityisen, epäsovinnaisen puhelun Charlesin ja Camillan välillä.

Diana kertoo myöhemmin haastatteluissa kuunnelleensa salaa miehensä ja Camillan välisiä puheluja oven takaa. Hän kertoo sydämensä särkyneen toden teolla, kun kuuli Charlesin tunnustavan ikuista rakkauttaan Camillaa kohtaan.

9. joulukuuta 1992

Charlesin ja Dianan avioliiton ilmoitetaan päättyneen. 

20. marraskuuta 1995

Diana antaa kuuluisan haastattelunsa Panoramalle, jossa hän kuvailee avioliittonsa olleen liian "ruuhkainen". Ohjelman katsoo 23 miljoonaa ihmistä. 

28. elokuuta 1996

Charlesin ja Dianan avioero saadaan viralliseen päätökseensä. 

31. elokuuta 1997

Diana kuolee auto-onnettomuudessa Pariisissa, mikä edesauttaa Charlesin suurta epäsuosiota kansan parissa. 

1999

Camilla ja Charles edustavat ensimmäistä kertaa julkisesti yhdessä Camillan sisaren 50-vuotissyntymäpäivillä Ritz-hotellissa Lontoossa. 

9. huhtikuuta 2005

Charles ja Camilla vihitään siviiliseremoniassa ja häitä juhlitaan Windsorissa. 

22. heinäkuuta 2013 

Charlesista tulee isoisä prinssi Williamin ja tämän puolison herttuatar Catherinen esikoisen prinssi Georgen synnyttyä. Myöhemmin Charles saa lisää lapsenlapsia, kun prinssi Georgen pikkusisaret prinsessa Charlotte (2. toukokuuta 2015) ja prinssi Louis (23. huhtikuuta 2018) syntyvät. 

Charlesista tulee 2000-luvun aikan myös isoisäpuoli Camillan neljälle lapsenlapselle. 

19. toukokuuta 2018

Koko maailma huokaa liikutuksesta, kun Charles saattaa poikansa morsiamen herttuatar Meghanin alttarille tämän oman isän puolesta. St. Georgen kappelissa järjestetyissä kuninkaallisissa häissä. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja