NY Times: Kamila Valijevan dopingnäytteessä kolmea eri sydänlääkettä – aineiden yhteisvaikutuksista kova arvio

4:20
MTV Urheilu raportoi maanantaina Pekingin olympialaisista: Taitoluistelija Kamila Valijevan dopingkäryssä ratkaisu.

Venäläisen taitoluistelijatähden Kamila Valijevan, 15, viime joulukuussa antamasta dopingnäytteestä on löydetty merkkejä kolmesta sydänlääkkeestä, uutisoi New York Times.

Jo aiemmin uutisoidun trimetatsidiini-lääkevalmisteen lisäksi tukholmalaisen laboratorion analysoimassa testissä havaittiin kahta muuta ainetta, sydänlääkkeinä käytettyjä Hypoxenia ja L-karnitiinia. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Ne eivät ole urheilussa kiellettyjä aineita, toisin kuin trimetatsidiini. Valijeva oli listannut Hypoxenin ja L-karnitiinin dopingtestilomakkeeseensa.  

– Kyseessä on lääkeaineiden sekoitus, joista kaksi on sallittuja, yksi ei, Yhdysvaltojen antidopingtoimiston johtaja Travis Tygart kommentoi New York Timesille.

Tygart puhuu kyseisten lääkeaineiden yhteisvaikutuksista. 

– Näyttäisi, että näin voidaan parantaa kestävyyttä, vähentää väsymystä ja tehostaa hapen käyttöä.   

Venäjän olympiakomitea ei ole vastannut uutistoimisto Reutersin yhteydenottoihin NYT:n uutiseen liittyen. 

Valijevan positiivinen dopingtestitulos tuli julki sen jälkeen, kun Venäjä oli voittanut taitoluistelun joukkuekilpailun kultaa Pekingin olympialaisissa. 

Kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS päätti kuitenkin maanantaina, että Valijeva saa jatkaa kilpailemista Pekingissä kärystä huolimatta. CAS vetosi päätöksessään Valijevan ikään. Sen mukaan kilpailemisen estäminen olisi aiheuttanut 15-vuotiaalle "korjaamatonta harmia". 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Trimetatsidiini-sydänlääke kuuluu Valijevan CAS-kuulemisessa antaman selityksen mukaan hänen isoisälleen ja se on päätynyt hänen elimistöönsä jonkinlaisen sekaannuksen vuoksi.

Valijeva luisteli tiistaina naisten lyhytohjelmassa, ja johtaa kilpailua ennen torstaista, mitalit ratkaisevaa vapaaohjelmaa

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja