Kamila Valijevan dopingtapauksen käänteet hiertävät yhdysvaltalaisia – "Se kokemus viedään meiltä"

MTV raportoi Pekingistä: Taitoluistelijan dopingkäryssä ratkaisu 4:20
MTV raportoi Pekingin olympialaisista: Taitoluistelija Kamila Valijevan dopingkäryssä ratkaisu.

Yhdysvaltalaistaitoluistelijat ovat käärmeissään siitä, että venäläisen Kamila Valijevan dopingtapaus torpedoi heidän mahdollisuutensa juhlia olympiamitaleja yhdessä. 

Tieto Valijevan joulukuussa antamasta positiivisesta dopingnäytteestä tuli Venäjän olympiakultajuhliin päättyneen joukkuekilpailun jälkeen. Kilpailussa toiseksi tuli Yhdysvallat ja kolmanneksi Japani. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Kansainvälinen olympiakomitea KOK ilmoitti maanantaina, ettei se aio jakaa kilpailun mitaleja ennen kuin Valijevan tapaus saadaan käsiteltyä loppuun. Ratkaisu venyy varmasti niin, että olympiakilpailijat ehtivät matkustaa jo kotiin Pekingistä. 

– Saavutimme sen (mitalin) yhdessä, eikä se ole lainkaan sama asia, kun se kokemus (mitalien jako) viedään meiltä, Yhdysvaltojen joukkueen jäätanssija Madison Hubbell kommentoi.

Hubbell on saavuttanut joukkuehopean lisäksi jäätanssin pronssia parinsa Zachary Donohuen kanssa. 

Joukkuekilpailussa oli mukana yhdeksän yhdysvaltalaista. 

– Tunnen sympatiaa muita joukkueenjäseniä kohtaan. Toivottavasti pystymme jotenkin juhlimaan yhdessä.  

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS päätti maanantaina, että olympialaisten joukkuekilpailussa kultaa voittanut, mutta viime joulukuussa kiellettyä ainetta sisältäneen dopingtestin antanut Valijeva saa jatkaa kilpailemista Pekingissä kärystä huolimatta.

CAS vetosi päätöksessään Valijevan ikään. Sen mukaan kilpailemisen estäminen olisi aiheuttanut 15-vuotiaalle "korjaamatonta harmia". 

Venäläisen dopingnäytteestä löytynyt trimetatsidiini-niminin sydänlääke kuuluu Valijevan CAS-kuulemisessa antaman selityksen mukaan hänen isoisälleen ja se on päätynyt hänen elimistöönsä jonkinlaisen sekaannuksen vuoksi.

Valijeva ottaa tiistaina osaa naisten taitoluistelun lyhytohjelmaan, joka alkaa Suomen aikaa kello 12.00. Joukkuekisassa neloishypyn ensimmäisenä naisena olympialaisissa tehnyt venäläinen on kilpailun ennakkosuosikki. 

Lue myös:

    Uusimmat