Nyrkkeilyn spekuloitu jättiottelu uhkaa Robert Heleniuksen unelmaa – managerilta tyrmäys ajatukselle: "Uskon hänen pitävän siitä kiinni"

Ammattinyrkkeilyssä lähes kaikki on mahdollista, ja niinpä raskaansarjan kulisseissa on alettu puhua Oleksandr Usykin ja Tyson Furyn superkohtaamisesta. Tieto on myrkkyä Robert Heleniukselle, joka on haaveillut MM-titteliottelusta juuri Usykia vastaan.

Helenius nosti roimasti osakkeitaan nyrkkeilyn raskaassasarjassa tyrmäämällä puolalaisen Adam Kownackin toistamiseen lokakuussa. Voiton piti taata suomalaiselle WBA-liiton pakollisen haastajan paikka, mutta sellaista ei ole miehelle suotu.

Manageri Markus Sundman puhuu Heleniuksen seuraavasta ottelusta varovaisesti.

– Ei ole mitään uutta, samassa keskustelussa mennään edestakaisin. WBA ei ole julkaissut mandatory positionia (pakollinen haastaja). Tilanne on herkkä, Sundman sanoo MTV Urheilulle.

Sen Sundman sanoo, että Heleniuksen leiri on yhä päättäväisesti MM-ottelun perässä.

– Teemme kaikkemme sen eteen.

Heleniuksen toivotaan nousevan kehään niin pian kuin mahdollista.

– Hän on hyvässä kunnossa, ei ole syytä odottaa. Sanotaan, että helmi–maaliskuu olisi ideaalinen aika.

Onko se myös realistinen aika?

– On myös realistinen.

Kuten Sundman on kertonut jo aiemmissa haastatteluissa, vastusta Heleniukselle haetaan niin korkealta kuin mahdollista.

– Ei ole enää väliotteluita, ei tyhmiä riskinottoja. Kun otetaan riskiä, otetaan kunnolla.

Neljän vyön ottelu?

Nyrkkeilymaailmassa on viime päivät kohistu Usykin ja Furyn mahdollisesta kohtaamisesta ottelussa, jossa selviäisi raskaansarjan kiistaton mestari.

IBF-, WBA- ja WBO-liittojen mestarin Usykin ja WBC-liiton mestarin Furyn kohtaaminen edellyttäisi kuitenkin sitä, että Anthony Joshua luopuisi uusintaottelustaan Usykin kanssa. Usyk löi Joshuan syyskuussa ja riisti tältä mestaruusvyöt.

Joshualta kysyttiin mahdollisuudesta luopua uusintaottelusta Usykin kanssa iFL-TV:n haastattelussa. Joshua painotti, ettei tee päätöksiään rahan, vaan kunnioituksen takia.

– Hyväksyisinkö sopimuksen sivuun siirtymisestä? Olisko se fiksu teko bisneksen kannalta? Vaikuttaisiko se maineeseeni ja nauttimaani kunnioitukseen? Pääsisinkö vielä ottelemaan parhaitta ottelijoita vastaan?

– Nämä ovat asioita, joita minun pitää pohtia urallani.

Usykin promoottori Aleksandr Krassjuk sanoi ukrainalaisen olevan valmis.

– Kuulin, että Joshua voisi harkita siirtymistä sivuun, jos raha-asioista päästään sopuun, koska hän kunnioittaa raskastasarjaa ja haluaa antaa mahdollisuuden ottelulle kiistattomasta mestaruudesta, Krassjuk sanoi.

– Usyk on valmis ottelemaan Furya vastaan seuraavaksi, jos tarjous on sopiva, ja jos AJ (Joshua) hyväksyy sen.

Usykin otteleminen Furya vastaan loitontaisi Heleniusta entisestään MM-ottelusta. Sundman ei usko kuitenkaan spekulaatioihin.

– Se on minun kirjoissani vain mediakeskustelua. En näe, että Joshua siirtyisi sivuun. Se on hyvin epätodennäköistä, Sundman sanoo.

– Se tietenkin tiedetään, että mikään ei ole varmaa. Jos hänelle annetaan viisi miljoonaa, varmaan hän sivuun menee.

Toisaalta suuri rahakaan ei välttämättä motivoisi Joshuaa luopumaan mahdollisuudesta riistää takaisin menettämänsä mestaruusvyöt.

– Jos Joshua astuisi sivuun, hän ei varmaan saisi seuraavaakaan ottelua, koska mandatoryt tulevat vastaan. Kun hänellä on se oikeus (otteluun), uskon hänen pitävän siitä kiinni.

Saman suuntaisia kommentteja esitti Furyn Pohjois-Amerikan asioita hoitava Bob Arum. Arum arvioi, että Joshua voisi suostua ratkaisuun, jos hänelle taattaisiin seuraava ottelu Usyk–Fury-kohtaamisen voittajan kanssa. Ongelmaksi muodostuu toinen britti-iskijä Dillian Whyte, joka pitää hallussaan WBC-liiton pakollisen haastajan asemaa ja odottaa kohtaamista Furyn kanssa. 

– Uskoisin, että tämä menee niin, että Fury kohtaa Whyten, ja se ottelu pitäisi olla Isossa-Britanniassa, Arum sanoi Talksportille.

Kiinnostavuus kasvussa

Helenius ilmoitti Kownacki-voittonsa jälkeen pitävänsä viikon loman ja aloittavansa sen jälkeen voimaharjoittelun. Sundmanin mukaan voimakautta on edessä vielä parisen viikkoa, sitten alkaa nyrkkeily.

Komea voitto ja MM-otteluspekulaatiot nostivat Heleniuksen suomalaisen urheilukansan keskusteluihin. Sundman sanookin, että iskijällä on riittänyt menoja lokakuun jälkeen. Helenius vieraili muun muassa Arto Nybergin keskusteluohjelmassa, ja hänen voittonsa nimettiin ehdokkaaksi Urheilugaalan sykähdyttävin urheiluhetki -äänestykseen.

Sundman on huomiosta mielissään, sillä se nostaa nyrkkeilyn asemaa suomalaisella urheilukentällä. Hän arvioi suojattinsa kiinnostavuuden nousseen nyt takaisin tasolle, jossa se oli viime vuosikymmenen alkuvuosina, kun kovassa nosteessa ollut Helenius otti kovia päänahkoja nousevana tähtenä.

– Luulen, että ollaan suunnilleen samassa tilanteessa. Ehkä seuraava ottelu kun voitetaan, olemme sitten korkeammalla.

Lue myös:

    Uusimmat