Robert Helenius massiivisen palkkapäivän kynnyksellä – suomalaiselta huippuluotsilta rohkea linjaus uusintaottelusta: "Tähän perustan arvioni"

Nyrkkeilijä Robert Heleniukselle uran suurin voitto – pudotti puolalaisvastustajansa 4. erässä 1:05
MTV Uutiset Live kertoi Robert Heleniuksen uran suurimmasta voitosta maaliskuussa 2020.

Ammattinyrkkeilijän seuraava ottelu on aina se uran tärkein. Tämä sanonta pitää erittäin hyvin paikkansa Robert Heleniuksen kohdalla tulevana lauantaina Las Vegasissa. Helenius, 37, ottelee tuolloin toistamiseen puolalaista Adam Kownackia vastaan.

Suomalaisjätti kukisti Kownackin yllättäen New Yorkissa maaliskuussa 2020, mutta kun uusinnan järjestämisessä on kestänyt koronapandemian ja epäonnen takia yli puolitoista vuotta, hiekka nyrkkeilijä-Heleniuksen tiimilasissa uhkaa käydä vähiin. 

Kovia urallaan kokenut ja virheitäkin tehnyt Helenius on puhunut avoimesti MM-unelmastaan. Lauantain ottelu käytännössä joko päättää nuo spekulaatiot tai vaihtoehtoisesti Heleniuksen taustajoukot joutuvat uransa kovimpaan testiin houkutellessaan mestaritason vastustajaa suojatilleen.

Pitkän uran nyrkkeilyn parissa tehnyt suomalaisvalmentaja ja -manageri Pekka Mäki pitää ottelun asetelmaa mielenkiintoisena, sillä Heleniuksen vaarallisuus on nyt Kownackin leirissä tiedossa. 

– Edellisellä kerralla Helenius oli ennakkoon altavastaaja, mutta nyt tilanne on tasoittunut. Ottelusta tulee varmasti vauhdikas, sillä aina kun Kownacki on kehässä, niin hän takaa aktiivisuuden, Mäki aloittaa.

Tämä aktiivinen – ja maaliskuussa 2020 yltiöpäisen aktiiviseksi osoittautunut – ottelutyyli on Kownackin tavaramerkki, mutta myös mahdollinen kompastuskivi. 

– Jos Kownacki ei ole pystynyt tekemään mitään teknisiä muutoksia ottelutapaansa, niin luulen, että ottelu tulee päättymään aika samalla tavalla kuin ensimmäinen, Mäki ennustaa rohkeasti viitaten Heleniuksen tarjoilemaan tekniseen tyrmäykseen 4. erässä. 

Pystyykö Kownacki muuntautumaan?

Kownacki, 32, lyö raskassarjalaiseksi hämmästyttävän paljon, ja merkittävän osan näistä iskuista hän suuntaa vastustajansa vartaloon. Kuten ensimmäinen Helenius-ottelu osoitti, puolalainen unohtaa usein suojauksen marssiessaan suoraan edestä vastustajan tulilinjalle.

Esimerkiksi oikean käden suora Heleniuksen vartaloon aiheutti lähes aina vasemman käden suojauksen putoamisen.

Tähän Heleniukselta oikea koukku Kownackin ohimoon, kuten ensimmäisen ottelun ensimmäisessä lattiaanlyönnissä, ja homma on siinä? 

– Se voi olla. Se voi olla myös oikea suora ja vasen yläkoukku -yhdistelmä. Robertilla on ollut vähän oikean käden ongelmia aikaisemmin, kuten tiedetään. En tiedä tämän hetken tilanne, mutta ongelmana on ilmeisesti ollut olkapää, joka on hankaloittanut lyömistä. Lähinnä ajattelen, että suorat ovat Heleniuksen leipälyöntejä, Mäki pyörittelee. 

– Kuten sanoit, Kownacki on aika lailla marssinut otteluissaan iskujen vaihtoon. Hyökätessä pitäisi aina pitää oma ylävartalo liikkeessä, ja päästä isomman kaverin suorien alta sivuun ja eteenpäin niin, että pääsee omalle iskuetäisyydelle. Sitä ei Kownackilta edellisessä ottelussa nähty, vaikka hän sanoi tehneensä muutoksia nyrkkeilyynsä.

Mäen mukaan ottelijat voivat yrittää muutosten tekemistä harjoitussalilla, mutta totuus tulee esiin vasta kehässä. 

– Tiukassa paikassa virheet aina korostuvat, ja jos jotkut asiat ovat olleet pitkään automaatiotasolla, niihin on vaikea enää mitään uutta saada. Tähän perustan arvioni ottelusta.

"Robbella elämänsä paikka" 

Mutta on niitä kysymysmerkkejä Heleniuksenkin kohdalla. Ahvenanmaalla asustelevan Heleniuksen iskuvoima tunnetaan, mutta haasteet ovat varsinkin uran ehtoopuolella olleet kestävyydessä. 

– Hän on uhkunut julkisuuteen, että on harjoitellut hyvin ja on hyvässä kunnossa, mutta sekin nähdään sitten todellisen paineen alla, kun eriä alkaa olla mittarissa 6–10, Mäki huomauttaa. 

Helenius on harjoitellut viime viikot Yhdysvaltojen Alabamassa Deontay Wilderin leirillä. Wilder kohtaa samaisessa otteluillassa WBC-liiton mestaruusmatsissa Tyson Furyn, jolle hän hävisi alkuvuonna 2020

Heleniuksen näyteikkuna on siis valtava, ja vaikka ammattinyrkkeilyssä MM-matsi on jäänyt usein sellaisen ansainneeltakin ottelijalta haaveeksi, toinen voitto Kownackista voisi mahdollistaa sen. 

– "Robbella" on nyt elämänsä paikka siirtyä palkkioluokassa ja raskaan sarjan listoilla ihan siihen MM-ottelun kynnykselle. MM-ottelussa palkkion suhteen puhuttaisiin jo miljoonista, Mäki heittää. 

– Ottelussa Heleniuksen kannalta kupletin juoni on selvä. Hän keskittyy vastaiskuihin, eikä varmasti lähde alusta painostamaan. Järkevintä voisi olla yrittää pitää keskikehää hallussa ja osoittaa sillä vastustajalle ja tuomareille se, millaisella asenteella hän on tullut otteluun.

Mäki: Fury suorastaan käveli Wilderin yli

Las Vegasin ison otteluillan vetonaula on Deontay Wilderin ja Tyson Furyn kolmas otatus. Wilder säilytti MM-vyönsä kaksikon ensimmäisessä ottelussa joulukuussa 2018, mutta hävisi britille teknisellä tyrmäyksellä helmikuussa 2020. 

Räjähtävien tyrmäysiskujen (Wilder) ja ulottuvan nyrkkeilytaidon (Fury) taistossa Mäki asettaa panoksensa jälkimmäiselle. 

– Edellisessä ottelussa Fury osoitti harvojen raskassarjalaisten joukossa sen, että hän pystyy esimerkiksi Anthony Joshuan ja Oleksandr Usykin tavoin muuttamaan ottelutyyliään vastustajan mukaan. Fury tuli toiseen Wilder-otteluun aivan eri asenteella ja latauksella kuin ensimmäiseen. Hän suorastaan käveli Wilderin yli.

– Tämän jälkeen kuulimme kaikenlaisia selityksiä. Me emme tarkalleen tiedä, menikö Wilderilla tärykalvo, sillä näitä pidetään salassa, eivätkä ottelijat selittele. Mutta olihan Wilder hyvin laimea ja poikkeuksellisen passiivinen toisessa ottelussa. Toivottavasti näemme pirteämmän Wilderin ja vielä rohkeamman Furyn tässä kolmannessa matsissa.

Mäki epäilee, että sanavalmis Fury on saanut Wilderista henkisen niskalenkin. 

– Kun tämä ottelu julkistettiin, niin Wilder oli lehdistötilaisuudessa vain luurit päässä eikä vastannut kysymyksiin, vaikka he markkinoivat tulevaa tapahtumaa. Uskon, että tähän vaikenemiseen on syy. Luulen, että jos he kävisivät verbaaliseen sodankäyntiin, Wilderin jäisi siinä jalkoihin. Ehkä hänen on parempi olla lähtemättä siihen leikkiin.

Wilder on voittanut uransa 42 ottelusta 41 tyrmäyksellä. Eikä yksi näistä iskuista voisi nukuttaa myös Furyn, kuten oli käydä ensimmäisessä ottelussa?

– Wilder on todistetusti aika murhaava lyöjä. Mutta on aika vaikea lyödä, jos sinulta otetaan tila pois etkä saa asetettua iskuja. Furylla oli uusi valmennus takanaan toisessa ottelussa ja hän siirtyi harjoittelemaan Yhdysvaltoihin. Siellä oli selvästi herätty tähän ensimmäisen ottelun jälkeen, Mäki huomauttaa.

– Jos minun veikkaustani kysytään, niin laitan ottelun Furylle. Hän on tällä hetkellä raskaan sarjan hallitsija. Sen ulottuvuuden, kohtalaisen nopeuden ja etukäden hyvän käytön takia kaikilla on vaikeuksia Furyn kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat