Nuuskamyymälän eteen pysähtyneiden poliisien toimista ei esitutkintaa – olivat tauolla vietyään ruotsalaisen kotimaansa puolelle

Tällainen on nuuskakauppoja pursuava Ruotsin Haaparanta 1:09
MTV Uutiset selvitti aiemmin, millaista on nuuskakauppa Suomen rajan tuntumassa Ruotsin Haaparannan puolella. Katso vuoden takainen uutisvideo yltä. Pysäytyskuvassa näkyvä henkilö ei liity tämän artikkelin käsittelemään tapaukseen.

Nuuskakaupan eteen pysähtyneiden poliisien toiminnasta ei aloiteta esitutkintaa. 

MTV Uutiset on uutisoinut aiemmin tapauksesta, jossa sosiaalisessa mediassa levisi kuva nuuskamyymälän eteen pysähtyneestä poliisiautosta Haaparannassa. Tapaus herätti epäilyksiä siitä, olivatko poliisit suorittamassa virkatehtävää. Suomen ja Ruotsin raja on ollut suljettuna koronaviruksen vuoksi. 

Lapin poliisilaitoksella kirjattiin poliisin toimintaa koskeva tutkintailmoitus. Sen perusteella valtakunnansyyttäjän toimistossa tehtiin esitutkintalain mukainen esiselvitys. 

Tutkinnanjohtaja, aluesyyttäjä Heidi Savurinne valtakunnansyyttäjän toimistosta päätti, että esitutkintaa ei toimiteta.

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen.

Olivat pysähtyneet tauolle

Esiselvityksen perusteella ei ole syytä epäillä kyseisiä poliiseja rikoksesta.

Päätöksestä käy ilmi, että poliisit olivat kuljettamassa Ruotsin puolelle henkilöä, jolla ei ollut Suomessa vakitusta asuinpaikkaa tai muuta oleskelupaikkaa. Mies oli itse ilmoittanut haluavansa kotiin Ruotsin puolelle.

Henkilön poistamisesta oli ilmoitettu rajavartijoille ja poliisien mukaan vastaavia tehtäviä tehdään vuosittain kymmeniä.

Selvityksen mukaan poliisit olivat kuljetuksen tehtyään pysähtyneet ostoksille myymälään, jossa myytiin nuuskaa ja elintarvikkeita. Heidän mukaansa pysähtyminen oli mahdollista, koska myymälässä ei ollut ruuhkaa. Kyse oli heidän mukaansa tauosta ja ruokailusta.

Tapauksen silminnäkijä kertoi aiemmin MTV Uutisille, että poliisipartion jäsenet kävivät Nuuskakairan Tukussa ostoksilla. Silminnäkijän mukaan molemmat poliisit olisivat ostaneet nuuskaa.

Päätöksessä huomioidaan, että nuuskan osto Ruotsissa on luvallista ja yksityishenkilö saa tuoda sitä rajatun määrän vuorokaudessa Suomeen.

Lue myös:

    Uusimmat