Nuorisojoukko kävi poliisipartion kimppuun Seinäjoella – poliisi muistuttaa rikosnimikkeestä, joka "saattaa täyttyä yllättävän äkkiä"

2:22
Pohjanmaan poliisista kerrotaan, miten tapahtumat etenivät.

Seinäjoella sattui aamuyöllä välikohtaus, jossa nuorisojoukko yllytti toisiaan hyökkäämään poliisin kimppuun.

Tilanne sai alkunsa, kun poliisipartio kiinnitti huomion keskustassa häiriköivään nuorisojoukkoon.

– Nuoria aikuisia oli Seinäjoen keskustan torialueella ja he käyttäytyivät häiriköivästi. Poliisipartio päätti puuttua tilanteeseen, kertoo komisario Tomi Mansikkamäki Pohjanmaan poliisista.

Mansikkamäen mukaan poliisi antoi nuorille poistumiskäskyn yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi.

– Joukkio ei sitä poistumiskäskyä noudattanut, vaan lähtivät siinä sanallisesti toinen toistaan yllyttämään. He kävivät poliisipartion kimppuun tavalla tai toisella ja ryhtyivät heittelemään pulloja poliiseja kohti. Partio joutui käyttämään jonkinasteista voimaa siinä.

Poliisi otti tilanteessa kiinni kolme henkilöä.

– Henkilöt ovat nyt poliisin hallussa ja tutkintayksikkömme ottaa myöhemmin tarkemmin kantaa siihen, täyttyykö tässä virkamiehen vastustaminen – tai jopa väkivaltainen vastustaminen.

– Kaikki eivät ole täysi-ikäisiä, mutta he ovat täysi-ikäisyyden kynnyksellä. He ovat kuitenkin rikosvastuuikäisiä joka tapauksessa eli yli 15-vuotiaita.

Julkinen kehottaminen rikokseen

Rikosnimike voi olla myös yllyttäminen rikolliseen tekoon.

– Rikoslaissa on myös julkinen kehottaminen rikokseen -nimike. Sen tunnusmerkistö saattaa täyttyä yllättävän äkkiä. Jos julkisesti väkijoukossa tai julkisessa välineessä kehotetaan muita ryhtymään rikokseen ja syntyy vaara, että rikos lähtee käyntiin, niin voidaan tuomita julkisesta kehottamisesta rikokseen.

Rangaistusasteikko tällaisessa rikoksessa on Mansikkamäen mukaan sakoista kahteen vuoteen vankeutta.

– Tästä olisi hyvä muistuttaa, että silloin kun poliisi ajaa virka-ajoneuvolla, niin poliisi on virkatehtävissä. Jos henkilö kehottaa muuta väkijoukkoa, että käydään tämän virkatehtävissä olevan poliisin kimppuun, niin silloin hän kehottaa muita rikokseen ja tämä täyttää tunnusmerkistön aivan totaalisen hyvin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja