Mainos

Norjan kuningasparin vierailu alkoi tiivillä ohjelmalla

Kolmipäiväisen vierailunsa aikana kuningaspari vierailee muun muassa Helsingissä, Espoossa ja Turussa. Tähän mennessä kuningaspari on vierailullaan nauttinut kulttuurista sekä lounastanut Helsingin kaupungintalossa.

Suomeen tiistaina vierailulle saapunut Norjan kuningaspari sai lämpimän vastaanoton Helsingin Kauppatorille saapuneelta väkijoukolta. Sadat turistit ja kaupunkilaiset olivat saapuneet todistamaan vierailun alkua aamupäivällä.

Amiraalin univormuun pukeutunut kuningas Harald ja kuningatar Sonja astuivat Suomen kamaralle Norge-laivasta.

Isäntien järjestämä ohjelma alkoi saman tien. Aluksi presidentti Tarja Halonen otti vieraat vastaan Presidentinlinnassa. Sitten seurasi lounas Helsingin kaupungin johdon seurassa. Lounaan jälkeen vierailu jatkui käynneillä eduskunnassa ja Hietaniemen hautausmaalla. Päivän lopuksi presidentti Halonen kestitsi kruunupäitä gaalaillallisilla Presidentinlinnassa.

Kuningas Harald ehti ottaa kantaa myös päivänpolitiikkaan. Hänen mielestään länsimaat ja Venäjä eivät ole ajautumassa uuteen kylmään sotaan.

Huomisen ohjelmassa on muun muassa erilaisia seminaareja pääkaupunkiseudulla. Vierailun viimeisenä päivänä kuningas Harald ja kuningatar Sonja vierailevat Turussa, jonne he saapuvat laivalla.

Kuningatar Sonja avasi arkkitehtuurinäyttelyn

Norjalainen arkkitehtuuri on ottanut paljon vaikutteita Suomesta, sanoi Norjan kuningatar Sonja avatessaan norjalaisen nykyarkkitehtuurin näyttelyn Helsingin Kaapelitehtaalla.

Näyttely esittelee 50 norjalaista rakennusta vuosilta 2000-2005. Rakennukset ovat arkkitehtiraadin valitsemia ja edustavat norjalaisen arkkitehtuurin parhaimmistoa.

Avajaispuheessaan kuningatar Sonja ylisti suomalaista rakennustaidetta.

- Suomalainen kulttuurielämä ja arkkitehtuuri ovat toimineet inspiraationlähteenä norjalaiselle arkkitehtuurille. Norjalainen ja suomalainen arkkitehtuuri muistuttavat toisiaan hyvin paljon. Ne käyttävät materiaaleina puuta ja lasia, ja molemmat huokuvat eleganttia yksinkertaisuutta, luonnehti kuningatar Sonja.

Kuningatar uskoo, että norjalaisen arkkitehtuurin kehitys on nuorten arkkitehtien käsissä.

Kuningattaren kiinnostus norjalaista rakennustaidetta kohtaan heräsi, kun kuningaspari kaksitoista vuotta sitten rakennutti itselleen kesähuvilan. Kuningaspari järjesti suunnittelukilpailun, jonka voittaja sai kunnian suunnitella huvilan.

Kuningattaren seurana näyttelyssä oli Tarja Halosen puoliso Pentti Arajärvi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.