Mainos

Nokian ylsi jälleen ennätystulokseen

Nokia on jälleen tehnyt ennätyksellisen tuloksen. Yhtiön tänään julkistaman osavuosikatsauksen mukaan alkuvuoden tulos ennen veroja ja vähemmistöosuutta kasvoi 5,5 miljardiin markkaan. Viime vuonna vastaavana aikana tulos oli 3,3 miljardia markkaa.

Yhtiön koko alkuvuoden liikevaihto kohosi 33,3 miljardiin markkaan viime vuoden 24,4 miljardista markasta. Osakemarkkinoilla Nokian tulos otettiin vastaan innostuneesti, sillä vain hurjimmissa etukäteisarvioissa uskallettiin povata näin hyvää tulosta. Analyytikot olivat ennustaneet Nokian alkuvuoden tuloksen nousevan noin 5,1 miljardiin markkaan.

Nokian osakekurssi lähti tulosjulkistuksen jälkeen välittömästi nousuun Helsingin pörssissä. Nokiaa vaihdettiin ennätysvilkkaasti, yli 1,5 miljardilla markalla. Pörssin hurmostila on kuitenkin tuttua Nokian aikaisempien tulosjulkistusten yhteydestä. Myös New Yorkin pörssissä Nokian osake nousi voimakkaasti. Nokia-analyytikot ylistivät tänään kilvan yhtiön tulosta. Erityisesti matkapuhelinmyynnin kasvu sai kiitosta ja arvioita yhtiön koko vuoden tuloksesta hilattiin ylöspäin.

Matkapuhelinmyynti rajussa kasvussa

Toisella vuosineljänneksellä Nokia teki tulosta ennen veroja ja vähemmistöosuutta runsaat 3,2 miljardia markkaa. Nousua edellisvuoden vastaavasta ajasta oli 73 prosenttia. Nokian liikevaihto puolestaan lisääntyi 41 prosenttia ja oli huhti-kesäkuussa 18,4 miljardia markkaa. Erityisen voimakkaasti kasvoi Nokian matkapuhelinmyynti, joka lisääntyi toisella neljänneksellä edellisvuodesta 50 prosenttia lähes 11 miljardiin markkaan.

Toimitusjohtaja Jorma Ollilan mukaan matkapuhelinten vastaanotto ympäri maailmaa on ollut erittäin myönteinen. Yhtiön markkina-asema vahvistui mm. Yhdysvalloissa. Ollilan mukaan myynnin voimakas kasvu sekä Nokia Telecommunications- että Nokia Mobile Phones -ryhmässä ylittivät yhtiön odotukset. Telecommunicationsin liikevaihto kasvoi toisella neljänneksellä 45 prosenttia. Nokia kirjasi hyviä myyntilukuja muun muassa Kiinassa, josta on tullut maailman suurin gsm-tuotteiden markkina-alue.

Kasvu jatkuu

Nokia uskoo maailman tietoliikennemarkkinoiden kasvun jatkuvan ja arvioi matkapuhelinten käyttäjien määrän kohoavan 600 miljoonaan vuoden 2001 loppuun mennessä. Nokian arvion mukaan tänä vuonna on saavutettu jo 250 miljoonan käyttäjän raja. Nokian strateginen myynnin kasvutavoite on edelleen 25-35 prosenttia. Hyvä kilpailuasema ja alkuvuoden saavutukset saavat yhtiön kuitenkin enteilemään, että tavoite ylittyy tänä vuonna jonkin verran.

Nokian mukaan sillä ei ole vaikeuksia toimittaa uusia matkapuhelinmallejaan markkinoille kysyntää vastaavasti, vaikka tuotantoaste onkin hyvin korkea. Nokia arvioi, että suosittuja uusia 6100- ja 5100 -malleja on ollut hyvin saatavissa alan liikkeissä tuotanto-ohjelman mukaisesti, vaikka kysyntä onkin ollut erittäin vilkasta.

-Jatkossakin tärkeimpiä haasteitamme ovat kasvun hallinta ja se, että kaikki uudet työntekijät sisäistävät Nokian toimintatavan perusperiaatteet, Ollila toteaa. Nokia uskoo hyvän kannattavuuden ja liiketoiminnan kasvun säilyvän myös jatkossa. -Tuloksemme riippuu kuitenkin aina myös lukuisista ulkoisista tekijöistä, kuten yleisistä taloudellisista olosuhteista, toimitusjohtaja Ollila muistuttaa.

Nokian liikevaihto oli viime vuonna 52,6 miljardia markkaa. Yhtiön tuotteita myydään 130 maassa ja sen palveluksessa on yli 41000 henkilöä. Yhtiön seuraava osavuositulos julkistetaan 23. lokakuuta.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.