Nokia alkaa maksaa korvauksia vesikriisistä lähiviikkoina

Nokian kaupunginhallitus on päättänyt vesikriisistä aiheutuneiden vahinkojen korvausperusteista. Korvaushakemuksia on tullut kaupungille tähän mennessä lähes 290.

- Korvauskäsittelijät ovat aloittaneet työnsä ja ensimmäisiä päätöksiä voidaan odottaa lähiviikkoina, hallintojohtaja Pauliina Mäenpää kertoo.

Tänään käsitellyt periaatteet koskevat niitä korvauksia, jotka kaupunki maksaa itse. Niihin kuuluvat muun muassa yrityksille koituneet taloudelliset vahingot. Sen sijaan välittömiä henkilö- ja esinevahinkoja korvataan kaupungin vastuuvakuutuksesta.

Kaupungin maksettavaksi tulevien korvausten pohjaksi on laadittu muistio, jossa kaupungin vastuita kartoitetaan juridisesta näkökulmasta. Linjauksia valmisteltiin viime tinkaan asti, sillä muistioon odotettiin lausuntoja vielä tänään. Kommentteja oli pyydetty eri asiantuntijoilta, kuten Kuntaliitosta ja kuluttajaviranomaisilta.

- Kaupungin maksamat korvaukset pohjautuvat lainsäädäntöön ja oikeuskäytäntöön. Mitään nokialaista erityiskäytäntöä ei luoda, Mäenpää korostaa.

Kaupunginhallitus päätti, että talousjohtaja tai hallintojohtaja voivat päättää korvauksista, jos niiden määrä on 10 000 euroa tai vähemmän. Suuremmista summista päättää kaupunginhallitus.

Vs. kaupunginjohtaja Pasi Virtanen kertoo, että korvauspäätösten pohjana käytetään yksityisen asiantuntijan esityksiä. Kaupunki valitsi helmikuussa asianajotoimisto Klingendahlin valmistelemaan hakemuksia.

Kaupunki tiedottaa korvausperiaatteista tarkemmin tiistaina. Tähän mennessä tulleiden korvaushakemusten yhteissummaa ei hallintojohtajan mukaan ole vielä laskettu yhteen.

Kylpylä hakee satojatuhansia

Muutama suuri yritys ei ole vielä edes hakenut korvauksia. Esimerkiksi Kylpylähotelli Eden ja Nokian Panimo aikovat lähettää hakemuksensa tässä kuussa.

Restelin aluejohtaja Harri Niskanen kertoo, että kaupungille on kuitenkin toimitettu alustava laskelma menetyksistä. Haettava korvaussumma liikkuu sadoissatuhansissa euroissa.

Nokian Panimon toimitusjohtaja Marcus Kanerva ei kerro haettavan korvauksen määrää, mutta mainitsee, että vaatimuksille on oltava kunnon perusteet. Todellisia menetyksiä ei hänen mukaansa ole aivan yksinkertaista laskea. Panimon tuotanto oli vesikriisin takia pysähdyksissä pari kuukautta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat