Nisset ja Nasset

Jos ei halua tai ehdi tehdä pullataikinaa alusta loppuun itse, voi käyttää pakastettua pullataikinaa. Pullat voi myös ostaa valmiiksi leivottuina ja paistaa niitä pakkasesta tarvittaessa. Nykyään kaupoissa on saatavilla jopa ihan valmiita, kypsäpakastettuja pullia, jotka vain sulatetaan mikrossa.

Leivottaessa pakastealtaan pullataikinasta on tärkeintä sulattaa sitä riittävän kauan, jotta hiiva alkaa toimia.

Noin 15 kpl melko isoja

½ l annos itse tehtyä pullataikinaa
tai 1½ paketti Myllyn Paras Pullataikinaa (1½ kg)

Vaivaa kohotetusta taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta pieniä pullia tonttujen päiksi, hieman isompia vatsoiksi ja ihan pieniä pullia käsiksi ja jaloiksi. Nipistele osat yhteen.

Voit myös leipoa tonttujen kädet ja jalat nauhoista taitellen, yhdistä tonttujen muodot kohdalleen.

Kohota Nisset ja Nasset kaksinkertaisiksi lämpimässä paikassa liinan alla. Paina kohonneisiin pulliin syvälle sormilla rusinoita tms. silmiksi ja napeiksi. Voitele pullat munalla ja koristele raesokerilla.

Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 5-10 min.

Näin leivot Myllyn Parasta Joulupullaa

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1-2 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 muna
noin 15 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja (noin 1 kg)
2 dl rusinoita, sukaatteja yms. kuivattuja hedelmiä
noin 150 g voita tai margariinia

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeät rusinat tms. ja rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta haluamasi muotoisia pullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi, voitele ne munalla ja koristele raesokerilla ennen paistamista.

Paista pikkupullat ja pienet leivonnaiset n. 225-asteisen uunin keskitasolla 5-10 min. Paista pitkot ja muut isommat vehnäleivät n. 200-asteisen uunin alatasolla 20–25 min.

Myllyn Parhaita pullavinkkejä:

• Käytä aina huoneenlämpöisiä aineita, kylmät aineet jäähdyttävät taikinaa ja hiivan toiminta hidastuu

• Kuivahiiva vaatii lämpimämmän n. 45-asteisen taikinanesteen.

• Pehmeästä taikinasta valmistuvat kuohkeimmat pullat, pikkupullataikina saa olla pehmeämpää kuin pitkotaikina.

• Säilytetyt jauhot kuivuvat ja niitä tarvitaan vähemmän leivontaan kuin tuoreita jauhoja.

• Hyvä kohotuspaikka pullalle on keittiöallas, johon on laskettu kuumaa vettä. Laita taikinakulho lämpimään veteen tai mikroaaltouuniin (mikroa ei saa laittaa päälle) tai pullapelti altaan päälle ja kohotus nopeutuu.

• Vaihtelua pullataikinaan saa lisäämällä siihen esim. rusinoita, mantelirouhetta, kuivattuja hedelmäpaloja tai korvaamalla n. 2 dl jauhoista Myllyn Paras Kauraleseillä.

Reseptit: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat