Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Nisset ja Nasset

Julkaistu 18.12.2009 09:25(Päivitetty 21.12.2009 13:12)

Jos ei halua tai ehdi tehdä pullataikinaa alusta loppuun itse, voi käyttää pakastettua pullataikinaa. Pullat voi myös ostaa valmiiksi leivottuina ja paistaa niitä pakkasesta tarvittaessa. Nykyään kaupoissa on saatavilla jopa ihan valmiita, kypsäpakastettuja pullia, jotka vain sulatetaan mikrossa.

Leivottaessa pakastealtaan pullataikinasta on tärkeintä sulattaa sitä riittävän kauan, jotta hiiva alkaa toimia.

Noin 15 kpl melko isoja

½ l annos itse tehtyä pullataikinaa
tai 1½ paketti Myllyn Paras Pullataikinaa (1½ kg)

Vaivaa kohotetusta taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta pieniä pullia tonttujen päiksi, hieman isompia vatsoiksi ja ihan pieniä pullia käsiksi ja jaloiksi. Nipistele osat yhteen.

Voit myös leipoa tonttujen kädet ja jalat nauhoista taitellen, yhdistä tonttujen muodot kohdalleen.

Kohota Nisset ja Nasset kaksinkertaisiksi lämpimässä paikassa liinan alla. Paina kohonneisiin pulliin syvälle sormilla rusinoita tms. silmiksi ja napeiksi. Voitele pullat munalla ja koristele raesokerilla.

Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 5-10 min.

Näin leivot Myllyn Parasta Joulupullaa

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1-2 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 muna
noin 15 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja (noin 1 kg)
2 dl rusinoita, sukaatteja yms. kuivattuja hedelmiä
noin 150 g voita tai margariinia

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeät rusinat tms. ja rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta haluamasi muotoisia pullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi, voitele ne munalla ja koristele raesokerilla ennen paistamista.

Paista pikkupullat ja pienet leivonnaiset n. 225-asteisen uunin keskitasolla 5-10 min. Paista pitkot ja muut isommat vehnäleivät n. 200-asteisen uunin alatasolla 20–25 min.

Lisää ideoita maistuviin joulupulliin

Katso video pullan leivonnasta

Myllyn Parhaita pullavinkkejä:

• Käytä aina huoneenlämpöisiä aineita, kylmät aineet jäähdyttävät taikinaa ja hiivan toiminta hidastuu

• Kuivahiiva vaatii lämpimämmän n. 45-asteisen taikinanesteen.

• Pehmeästä taikinasta valmistuvat kuohkeimmat pullat, pikkupullataikina saa olla pehmeämpää kuin pitkotaikina.

• Säilytetyt jauhot kuivuvat ja niitä tarvitaan vähemmän leivontaan kuin tuoreita jauhoja.

• Hyvä kohotuspaikka pullalle on keittiöallas, johon on laskettu kuumaa vettä. Laita taikinakulho lämpimään veteen tai mikroaaltouuniin (mikroa ei saa laittaa päälle) tai pullapelti altaan päälle ja kohotus nopeutuu.

• Vaihtelua pullataikinaan saa lisäämällä siihen esim. rusinoita, mantelirouhetta, kuivattuja hedelmäpaloja tai korvaamalla n. 2 dl jauhoista Myllyn Paras Kauraleseillä.

Reseptit: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lisää aiheesta:

Voiko lauluhäpeästä päästä eroon? Toimittaja testasiKuusitrenditkin muuttuvat: "Disney-pullukka" on historiaa – tällaisen kuusen suomalaiset nyt haluavatLidlin kahvista paljastui epäselvyyksiä – Finnwatch jyrähtää: Jätä ostamattaKielletäänkö "väärä ruoka" kouluista? Asiantuntijalta tärkeä huomio kansalaisaloitteestaOnko ultraprosessoitu ruoka epäterveellistä? Tätä et ehkä ole tullut ajatelleeksiMatkailija sairastui lomalla ja jätti reissun kesken – näin suhtautui vakuutusyhtiö
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 14:13
    Musiikki

    Voiko lauluhäpeästä päästä eroon? Toimittaja testasi

  • 11:54
    Joulu

    Kuusitrenditkin muuttuvat: "Disney-pullukka" on historiaa – tällaisen kuusen suomalaiset nyt haluavat

  • 09:38
    Kahvi

    Lidlin kahvista paljastui epäselvyyksiä – Finnwatch jyrähtää: Jätä ostamatta

  • 09:01
    Ruoka

    Kielletäänkö "väärä ruoka" kouluista? Asiantuntijalta tärkeä huomio kansalaisaloitteesta

  • 06:46
    Ruoka

    Onko ultraprosessoitu ruoka epäterveellistä? Tätä et ehkä ole tullut ajatelleeksi