Mainos

Nirsoileeko kissasi?

Kissan ruuan närppiminen voi koitua ongelmaksi, jos lemmikin paino alkaa laskea. Nirsoilu on ongelma monessa kodissa. Miten siitä selviää?

Jo edesmennyt kissamme oli aivan legendaarinen nirsoilija. Pitkän elämänsä aikana se söi vain tietynlaista tonnikalaa ja tietynlaista kissan kuivamuonaa. Palanpainikkeeksi kävi kevytkerma. Lisäksi oli hyvin tärkeää, koomista sinänsä, että lautaset olivat oikeanlaiset ja niiden piti olla "oikeassa järjestyksessä" kissanruokinta-alustalla!

Vääränlainen tai väärin tarjottu ruoka jäi syömättä ja sai usein kissan kuopimaan lattiaa, aivan kuin pahan ruuan peittääkseen. Protestiko?

– Kissat eivät protestoi, ne eivät ole niin "fiksuja" siihen, tällaiset mielenilmaukset ovat vain meidän ihmisten osaamia asioita, kertoo eläinlääkäri Teija Viita-aho Kissaklinikka Felinasta.

Monet kissat ovat ruuastaan erittäin tarkkoja, minkä ihmiset mieltävät nirsoiluksi. Koiran ruokinta taas on ihan toista maata. Koira syö lähes mitä vain, milloin vain, kaikkea syötäväksi kelpaavaa – ja usein syömäkelvotontakin – ja itsensä vaikka ähkyyn, jos sitä ei valvota.

– Kotikissojen syömätavat ovat edelleen suurimmaksi osaksi samanlaiset kuin luonnon kissojen. Kissat ovat metsästäjiä ja ehdottomia lihansyöjiä, koirat ovat puolestaan sekasyöjiä. Luonnossa kissat tyypillisesti söisivät 10–20 pientä annosta vuorokauden aikana, ja niiden mahalaukku ei pysty laajentumaan yhtä paljon kuin koirien, jotka voivat syödä mahansa aivan täyteen.

Kissoille maistuu parhaiten lihanomainen ruoka

Kissoille on hyvin tärkeää ruuan koostumus, haju ja maku. Luontonsa takia kissat pitävät ruuasta, joka muistuttaa koostumukseltaan tuoretta lihaa, eli kiinteästä ja kosteasta ruuasta. Tahmeista tai öljymäisistä ruuista kissat eivät pidä. Koska ruuan haju on kissalle tärkeää, ne yleensä ensin haistelevat ruokaansa ennen kuin päättävät viitsiikö kyseistä ruokaa edes maistaa. Toisin kuin koirat, kissat eivät yleensä välitä sokerisista tai kasvikunnan tuotteiden mauista.

– Ruuan lämpötila vaikuttaa myös, kissat pitävät eniten ruumiinlämpöisestä ruuasta, eli ruuasta joka muistuttaa vastapyydystettyä saaliseläintä. Koska kissat luonnossa söisivät saaliin heti, saattavat kissat vierastaa ruokaa, joka on seissyt jo puoli päivää lautasella, kertoo Teija Viita-aho.

Nirsous ei ole ongelma niin kauan kun kissan paino ei putoa. Tärkeää on, että kissa söisi joka päivä jotakin. Älä yritä väkisin totuttaa kissaa uuteen ruokaan, se ei ala syömään nälän kasvaessa, päinvastoin.

– Jos kissa on ollut syömättä, vaikka vain sen takia ettei se pidä tarjotusta ruuasta, sille tulee helposti syömättömyyden takia paha olo, mikä alentaa ruokahalua entisestään. Kissa on siitä erilainen kuin koira, että kissa ei saa missään nimessä paastota. Jo vuorokaudenkin paasto voi johtaa maksan rasvoittumiseen ja maksan vajaatoimintaan, mikä voi johtaa kuolemaan, varoittaa eläinlääkäri Viita-aho.

Kissa on luonnostaan tarkka syömisistään, mutta se kannattaa totuttaa erilaisiin ruokiin jo pienestä pitäen. Kissalle kannattaa tarjota esimerkiksi kissan kuivamuonaa, säilykeruokia ja lihaa eri muodoissa, kuten paloina ja jauhettuna. Vanhankin kissan saa yleensä totutettua uuteen ruokaan, jos sitä lisätään vähitellen kissalle tuttuun ruokaan.

Jos kissasi muuttuu hyvin nirsoksi ilman mitään aikaisempia merkkejä tällaisesta käytöksestä, tai menettää painoaan nopeasti, sinun tulisi ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Jos kissasi saa ulkoilla vapaasti, eikä sille maistu kotona ruoka, on myös mahdollista että joku naapurista tarjoaa sille mieluisampaa ruokaa!

Teksti: Tuuli Turtola

Kuva: Shutterstock, Colourbox

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja