Niko Ranta-aho: "Kyllä mulla oli Sky ECC-puhelin" – MTV seuraa Katiska-käräjiä

Niko Ranta-aho ja hänen siskonsa syytettynä Katiska 2-vyyhdissä – näin kommentoivat puolustukset ja syyttäjä 3:06

– Kyllä mulla oli Sky ECC -puhelin, törkeistä huumerikoksista syytetty Niko Ranta-aho totesi tiistaina aamupäivällä Helsingin käräjäoikeudessa.

Oikeussalissa puidaan Katiska 2 -juttua, jossa syytettyjä on kaikkiaan viisitoista. Syyttäjä Heli Vesaajan mukaan Ranta-aho oli koplan johtaja.

Sky ECC -viestit ovat syyttäjän keskeinen todiste. Huumerikokset kiistävä Ranta-aho on kiistänyt sen, että hän olisi kirjoittanut huumeisiin liittyviä viestejä.  Nyt Ranta-aho kuitenkin myönsi, että hänellä oli ollut Sky ECC-puhelin.

Sky ECC oli salattu viestijärjestelmä, jonka Keski-Euroopan poliisit onnistuivat avaamaan talvella 2021. Viestijärjestelmän tiedoista on aloitettu ainakin satoja rikostutkintoja ei valtioissa.

Sky ECC-puhelimet tulivat keskusteluun, kun käräjäoikeuden tuomari pyysi selvennystä siihen mikä on sosiaalipuhelin. Syyttäjä Vesaaja totesi, että se on niin sanottu normaali puhelin, jolla soitetaan puheluita, joissa ei ole mitään salattavaa.

Tässä yhteydessä Ranta-aho kertoi, että Sky ECC-puhelin ei voi olla sosiaalipuhelin. Viestijärjestelmä sulkee laitteesta kaikki muut yhteydet.

– Sky ECC -puhelimella ei voi mennä Safariin, Ranta-aho sanoi tarkoittaen sitä, ettei laitteella voi selata nettiä.

– Sky ECC -puhelimella ei voi ottaa kuvia, ei lähettää tekstiviestejä tai edes soittaa puheluita.

Ranta-ahon mukaan sillä voi vain lähettää Sky ECC-viestejä.

Tapaamisia eri puolilla Suomea

Aamupäivällä salissa käytiin läpi laajasti tapaamisia.

Syyttäjän mukaan Ranta-aho tapasi 12. elokuuta vuonna 2020 apumiehensä Tampereella Kämmenniemessä. Se liittyi 70 000 huumelääkkeen salakuljetukseen kuten useampi muukin tapaaminen.

Lääkkeet painoivat vajaa kaksikymmentä kiloa, ja ne lähetettiin postissa Slovakiasta Suomeen. Tulli takavarikoi ne marraskuussa 2020.

Syyttäjän mukaan Ranta-ahon tapaukseen sitoo poliisin myöhemmin löytämät Sky ECC -viestit. Yhdessä Mr 1 -nimimerkin viestissä ihmeteltiin, miten lasti oli jäänyt kiinni. Toisessa epäiltiin, että kytät tietäisivät pillereiden pakkaustavasta Cobran olleen asialla.

Ranta-aho tunnettiin Katiska 1:ssä Cobrana. Mr 1 taas on nimimerkki, joka oli Ranta-aholta takavarikoidussa Sky ECC -puhelimessa. Ranta-aho on kiistänyt olleensa Mr1.

Kiistelyä teletiedoista

Syyttäjä todisteli syytettyjen liikkumista teletiedoilla, mikä johti pitkään keskusteluun siitä kuinka luotettavia teletietojen paikannukset ovat.

Yksi keskeinen prepaid-liittymä oli ostettu Leppävaaran Sellosta. Liittymä löytyi lääke-erän vastaanottajaksi pidetyltä hyvinkääläismieheltä.

Salissa kiisteltiin pitkään siitä mitä yhden syytetyn teletiedoista saatettiin päätellä. Puhelin oli prepaidin ostoaikaan päivittynyt Kiloon ja miehen kotiin Nihtisiltaan. Syyttäjän mukaan paikannukset eivät poissulkeneet sitä, että mies saattoi olla tulossa Sellon suunnasta.

Puolustus oli eri mieltä. Syytetyn avustaja epäili, ettei syyttäjästä olisi lennonjohtajaksi, koska sijainnit olivat niin kilometrien päässä Sellosta.

Lue myös:

    Uusimmat