"Niin paljon ei pysty näyttelemään" – Jari Isometsä uskoi vain osittain Iivo Niskasen puheita, asiantuntijalta selvä näkemys pettymyksen taustoista

5:20
Tulosruutu selvitti Holmenkollenin 50 kilometrin kilpailun tapahtumat.

Iivo Niskanen lähti suurena ennakkosuosikkina Holmenkollenin 50 kilometrin kilpailuun sunnuntaina, mutta joutui tyytymään neljänteen sijaan. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä näki jo kisan aikana, ettei Niskasella ollut niin sanottu superpäivä.

Niskanen roikkui voittokamppailussa vielä pari kilometriä ennen maalia. Sitten norjalaiset Martin Nyenget, Sjur Röthe ja Didrik Tönseth karkasivat Niskaselta ja Ruotsin William Poromaalta. Lopulta Nyenget hiihti voittoon ennen Rötheä ja Tönsethiä, Niskanen pätki Poromaan loppukirissä.

Niskasen odotettu Holmenkollenin voitto jäi vielä odottamaan myöhempiä kilpailuita.

– Tämä oli hyvä osoitus siitä, että maailman huipulla pitää olla kaikki asiat kohdallaan, vaikka olisikin jollakin muotoa ylivoimainen, kuten Iivo on ollut perinteisellä, Isometsä sanoi.

Etenkin 50 kilometrin kilpailu vaatii täydellistä onnistumista.

– Pitää olla energia-asiat kunnossa ja valmistautumisen mennä viimeisen päälle kohdalleen. Se on aina vielä herkempi kisa kuin normaali 15 kilometrin hiihto.

Niskanen kertoi kilpailun jälkeen kärsineensä krampeista kilpailun aikana, mikä Isometsän mielestä kertoo siitä, ettei kaikki ollut kunnossa Niskasen kropassa.

Niskanen keikkui kilpailun kärkisijoilla aina 40 kilometrin kohdalle saakka. Niskasen veto hajotti pääjoukon kahdeksan hiihtäjän kokoiseksi, loput kuitenkin seurasivat.

– Kaikkiaan näki, ettei ollut ihan superpäivä. Normaali Iivon veto, mitä hän teki muutaman kerran, kyllä siihen yleensä porukat tippuvat. Tänään eivät tippuneet. Se kertoi jo oikeastaan neljännellä kierroksella, että perusvauhti ei ollut niin kovaa.

40 kilometrin hiihdon jälkeen Niskanen jättäytyi kahdeksan hiihtäjän irtiottoporukan hännille. Meni näytti vaikealta. Ylen haastattelussa hän kertoi näytelleensä, jotta muutkin hoitaisivat osuutensa joukon vetojuhtina. Isometsä sanoo uskovansa tämä vain osittain.

– Minun vanha ammattihiihtäjän silmäni näki sen, että ei meno ollut tuoretta. Kun itse tuntee sen, ettei ole ihan tuoretta, silloin on hyvä tehdä liike. Kaikki olettivat, että Iivo vetää. Kun hän jättäytyi letkan viimeiseksi, kukaan ei enää olettanut niin, Isometsä sanoo.

– Niin paljon ei pysty näyttelemään, että olisi tuorevoimainen. Väsymys näkyi ihan selvästi.

Sunnuntain kilpailussa kärkisijoille hiihtäneistä vain Röthe kilpaili Pekingin olympialaisissa. Nyenget ja Tönseth eivät hiihtäneet kisoissa lainkaan. Röthe jätti avausmatkan kesken ja oli viides päätösmatkalla 50 kilometrin vapaalla. Niskasella puolestaan on riittänyt sulattelemista mitalisuoraan päättyneissä kisoissa.

Isometsä arvioi olympialaisten rasitusten olleen vain yksi osatekijä sunnuntain tuloksessa. Kisoista rannalle jääneillä näyttöhalut olivat valtaisat.

– Ne, jotka eivät ole päässeet esimerkiksi olympialaisiin, mitä muuta ne tekevät sen aikana kuin treenaavat ja miettivät, että kun tulee seuraava maailmancupin kisa, minä näytän, Isometsä sanoo.

– Ne, jotka ovat olleet olympialaisissa, niillä on takki tyhjänä, kun kauden tärkeimmät kisat ovat ohi.

Kaikkiaan Isometsä piti sunnuntain kilpailua reiluna hiihtokilpailuna. Sijoitukset eivät ratkenneet sauvarikkoihin tai kompurointeihin. Erot tulivat puhtaasti hiihtämällä.

– Kun ajattelee kisaa, ei tarvitse millään tavalla selittää. Oli kolme kaveria, jotka hiihtivät tänään kovempaa (kuin Niskanen). Se on raaka kilpailu, Kollenin 50 vesikelissä ei ole helppo nakki. Jos kaikki ei ole ihan kohdillaan, äkkiä löytyy kolme miestä, jotka hiihtävät kovempaa, Isometsä sanoi.

Kilpailun jälkeen Niskanen ei vaikuttanut erityisen pettyneeltä, vaikka suuri tavoite, Holmenkollenin 50 kilometrin kilpailun valloitus, siirtyi taas ainakin vuodella eteenpäin.

– Hän varmaan tunsi, että teki sen, mitä koneesta lähti, ja se ei vaan riittänyt. Se on urheilijalle yleensä aika kiva tilanne. Tietää, että on hyvässä kunnossa, teki hyvä suorituksen, mutta ei vain riitänyt. Ei tarvitse käyttää energiaa siihen, että alkaa selittelemään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja