"Suomea poikkeusoloissa pyörittävien" 400 000:n kuntatyöntekijän sopimusneuvottelua kuvataan mahalaskuksi, sovittelija tulee opettajien, hoitajien sekä työnantajien avuksi

1:37
Kunta-alan neuvottelut ovat ajautuneet pahaan umpisolmuun. Kymmenen uutiset selvensi, mikä osapuolten välillä hiertää.

Kunta-alan neuvotteluosapuolet toivovat valtakunnansovittelijalta apua työehtosopimusneuvotteluihin. Kunta-alan työntekijöitä edustavat pääsopijajärjestöt ja työnantajapuoli pyytävät, että sovittelija kutsuisi osapuolet sovitteluun.
Kunta-alan sopimukset umpeutuvat kuun vaihtuessa, eikä ratkaisuun ole päästy omin voimin. Neuvotteluja on käyty viimeksi tänään.

Sopimusten piirissä on noin 400 000 kuntatyöntekijää, muun muassa opettajia, hoitajia ja sosiaalityöntekijöitä.
Kunta-alalla ei ole esitetty työtaistelu-uhkauksia, mutta neuvottelijat voivat tästä huolimatta pyytää sovittelijaa apuun.
Hoitajajärjestöt Tehy ja Super vetoavat valtiovallan suuntaan ja kertovat edellyttävänsä valtiolta tukea kuntien tiukkaan taloustilanteeseen ja samalla vetoavuksi kuntaneuvotteluihin.

Akavalaista kuntaväkeä edustavan Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen kuvaa neuvottelujen lopputulosta mahalaskuksi.

– Kuitenkin kuntien työntekijät kantavat nyt poikkeusoloissa vastuuta koko Suomen pyörittämisestä, Luukkainen sanoo tiedotteessa.

Työantajien silmin neuvotteluja vaikeuttavat yli yleisen linjan menevät järjestöjen vaatimukset.

– Vaatimukset ovat erittäin kovia, kun tiedetään, että kuntatalous oli hyvin heikossa kunnossa jo ennen koronaepidemian aiheuttamia ylimääräisiä menoja ja samanaikaista verotulojen vähenemistä, todetaan KT Kuntatyönantajien tiedotteessa.

Valtakunnansovittelijan toimisto kertoo Twitterissä, että kunta-alan osapuolet on kutsuttu sovitteluun keskiviikkona klo 9.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja