Mainos

Nettiterapia tulossa Suomeen

Maailmalla monet ihmiset ovat hoitaneet esimerkiksi masennustaan tai pelkotilojaan oman kotitietokoneensa kanssa. Suomessa tästä kehityksestä on jääty pahasti jälkeen, vaikka netti toisi psykoterapian myös syrjäseutujen asukkaille, katsoo psykologian ja psykoterapian professori Raimo Lappalainen Jyväskylän yliopistosta.

Lappalainen kuitenkin ennustaa, että Suomessakin on jo lähiaikoina useita erilaisia psykoterapian apuvälineitä netissä, tai sitten niitä voidaan ostaa tietokoneisiin tai puhelimiin. Suomessa niille on erityisen suuri tarve, koska esimerkiksi Lapissa psykoterapiaan on lähes mahdotonta päästä jo pitkien matkojenkin vuoksi.

Maailmalla olisi jo valmiina ainakin sata erilaista terapiamenetelmää netissä tai cd-levyillä, mutta suomalaisille halutaan kehittää omat ohjelmat. Työn alla Lappalaisella on muun muassa hoito-ohjelma työuupumuksesta kärsiville.

Psykologiset hoidot myös matkapuhelimiin

Omissa tutkimuksissaan Lappalainen on todennut, että lähes kaikki potilaat hyötyvät selvästi jo lyhyistäkin, esimerkiksi vajaan kymmenen tapaamisen terapiaohjelmista, joihin on yhdistetty itsenäistä harjoittelua tapaamisten välillä.

Lappalainen uskoo, että myös tietokone- tai nettiterapialla voi auttaa monia, kunhan siihen liitetään vähintään yksi tapaaminen psykoterapeutin kanssa. Menetelmistä on karttunut jo runsaasti tutkimustietoa. Britit ovat hoitaneet tietokoneensa kanssa muiden muassa syömishäiriöitä, masennusta, pakko-oireita ja pelkotiloja.

Lappalainen ennustaa, että vähitellen psykologiset hoidot tulevat myös matkapuhelimiin. Jo nyt on Nokian ja VTT:n kanssa kehitetty helppokäyttöinen hyvinvointipäiväkirja, johon voidaan kirjata ylös tietoja päivittäisestä elämästä, liikunnasta, nukkumisesta, stressistä, verenpaineesta, painosta ja ruokailusta. Hyvinvointipäiväkirjasta voi lähettää terapeutille vaikka hienon graafin, jos tämä haluaa tietoja siitä, kuinka paljon hänen asiakkaansa on nukkunut.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.