Mainos

Netanjahu tiukkalinjaisena Yhdysvalloissa

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu julisti tänään Yhdysvalloissa, että Israel ei koskaan salli Jerusalemin jakamista arabien ja juutalaisten kesken. Puheessaan kongressille hän myös vakuutti Israelin haluavan rauhaa arabinaapuriensa kanssa. Hän ei kuitenkaan esittänyt erityisiä myönnytyksiä rauhan aikaan saamiseksi.

Hänen mukaansa kestävä rauha saavutetaan "toimintasäännöillä", joissa on kolme pylvästä. Ensimmäinen on Israelin turvallisuus terrori-iskuja vastaan, toinen on se, että erimielisyyksistä on neuvoteltava rauhanomaisesti ja kolmas, että Lähi-Itään on saatava "demokratia ja ihmisoikeudet". Samalla hän kehotti Yhdysvaltoja johtamaan kansainvälisiä ponnisteluja Iranin ja Irakin eristämiseksi ja estämään niitä hankkimasta ydinaseita.

Netanyahu kytki aiemmin Yhdysvaltain vierailunsa aikana Lähi-Idän rauhanprosessin Israelin turvallisuusintresseihin. Hän ilmoitti tänään, etteivät rauha ja terrorismi mahdu saman katon alle. Netanyahu osoitti sanansa erityisesti Syyrialle. Hän katsoi ensimmäiseksi tehtäväkseen lopettaa terroristi-iskut Israeliin Syyrian hallitsemilta alueilta.

Syyrian ulkoministeri Farouq al-Shara totesi, etteivät arabimaat suostu luovuttamaan maa-alueita Israelille. Hän edellytti Israelin muuttavan pian politiikkaansa, mikäli se haluaa rauhanprosessin jatkuvan.

USA:lla ja Israelilla näkemyseroja

Netanyahu keskusteli tänään useiden tuntien ajan presidentti Bill Clintonin kanssa Valkoisessa talossa. Neuvotteluja seuranneessa lehdistötilaisuudessa Clinton sanoi uskovansa rauhanprosessin jatkuvan vääjäämättä. Hän kuitenkin myönsi, että Israelin ja Yhdysvaltain on nyt sopeuduttava uuteen tilanteeseen Israelin vallanvaihdoksen jälkeen.

Osapuolten erimielisyydet tulivat selvästi esille kysymyksessä suhtautumisesta palestiinalaisiin. Pääministeri Netanyahu totesi, ettei hän näe mitään syytä tavata palestiinalaisten presidenttiä Jasser Arafatia lähiaikoina. Mikäli rauha tai Israelin turvallisuus olisi tapaamisesta kiinni, ei Netanyahu kuitenkaan kieltäytyisi neuvottelemasta Arafatin kanssa.

Clinton puolestaan sanoi pitävänsä Israelin ja palestiinalaisten johtajien henkilökohtaista tapaamista tärkeänä. Samalla Yhdysvaltain presidentti kehui Arafatin ja palestiinalaisten itsehallinnon saavutuksia mm. turvallisuusasioiden hoidossa.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.