Näyttelijä Anu Hälvä muistetaan vielä tänä päivänä 90-luvun suosikkihahmoista – säästi tuolta ajalta itselleen eläkepäiviä varten yllättävän asian

Anu Hälvä nousi suursuosioon Metsolat- ja Blondi tuli taloon -sarjoista. Suosio oli niin suurta, että vielä tänä päivänä hän saa sarjoista fanipostia.

Anu Hälvän, 55, ansioluettelo on pitkä, niin työn kuin koulutuksen puolesta. Ansioutuneen televisiouran lisäksi hän on teatteriohjaaja, laulaja sekä opiskellut filosofian- ja musiikkin maisteriksi. Hälvä kävi aikoinaan myös kiinteistövälittäjän koulutuksen, joka oli tarkoitettu ”pahan päivän varalle". Kyseistä työtä hän ei ole tehnyt vuosikausiin. 

– Nyt se paha päivä sitten koitti ja tarvetta töille olisi. Mutta luulen, että ei sielläkään alalla tällä hetkellä hirveästi juhlita, Hälvä kertoo MTV Uutisille viitateen tämän hetkiseen koronakriisin.

Koronavirusepidemian vuoksi Hälvän kalenteri tyhjentyi neljässä tunnissa, kun hallitus linjasi kokoontumisrajoitukset. Kalenterista pyyhkiytyi niin kesäteatteri kuin musiikkikeikat.

– Se oli kuin dominopeli. Onnekseni opetustyöt vielä jatkuvat. Lisäksi opiskelen etänä paraikaa taideorganisaation johtamista. Syksylle on suunnitteilla eri musiikkiprojekteja,  hän kertoo. 

Hälvä tunnustautuu olevansa koti-ihminen, joten neljän seinän sisällä oleminen ei ole hänelle ongelma. Metsä ja luonto ovat myös paikka, jossa rauhoittua tilanteen keskellä.

– Onhan tämä tilanne järkyttävää, mutta kuitenkin uskon, että tästäkin tilanteesta koituu myös positiivisia asioita. On perverssi lohtu ajatella sitä, että me kaikki olemme tässä samassa veneessä, eikä tämä ole kuitenkaan itse aiheutettua. 

Pois julkisuudesta 

Hälvä nousi koko kansan tietoisuuteen 90-luvulla ikonisesta Metsolat-sarjasta. Sen jälkeen hän nappasi pääroolin Blondi tuli taloon -sarjasta, jonka perään tuli Ihmeidentekijät.

– Nostalgisin mielin ajattelen sitä aikaa. Pääasiassa sitä tekemistä ja niitä ihmisiä. Osa heistä on edelleen ystäviäni. Sieltä on pelkästään hyviä muistoja.

Hälvällä ei ole kuitenkaan kaipuuta kyseiseen aikaan. Hän onkin kertonut vuosia sitten MTV Uutisille, ettei nauttinut liioimmin sen ajan julkisuudesta ja koki, että se sattui väärälle ihmiselle. 

– Niin kuin joka asiassa, aikaansa kutakin. Nyt eletään uutta aikaa, Hälvä kommentoi nyt.

Outo kohtaaminen

Hälvän suosio oli niin suurta, että  hänen roolihahmonsa muistetaan vahvasti vielä tänäkin päivänä. Hän saa edelleen yhteydenottoja faneiltaan niin kadulla kuin sosiaalisessa mediassa. 

– On se hämmästyttävää, kun miettii, että siitä on jo lähes 30 vuotta aikaa. Kaikki viestit ovat positiivisia ja eihän tuollaisesta voi olla kuin otettu. Koen kuitenkin, että palautteet ovat tarkoitettu roolihahmoilleni, eikä suoraan minulle. 

Hälvä muistaa elävästi erään fanikohtaamisen tuolta ajalta. Hänet oli tilattu klubille yllätysesiintyjäksi. Kaksi rouvaa oli tunnistanut Hälvän ja he olivatkin päättäneet tulla katsomaan lähemmin häntä. 

– He tulivat valehtelematta 15 sentin päähän kasvoistani. He keskustelivat minusta arvostelevaan sävyyn,  niin kuin en olisi itse ollut paikalla. Luulivatkohan lie, että olen televisiossa, Hälvä muistelee huvittuneena. 

– Pyysin heitä  lopulta ystävällisesti siirtymään hieman kauemmas minusta. Tähän he eivät olleet kuitenkaan tyytyväisiä, totesivat vain, että siinäpäs ikävä ihminen. Vaikka suurin osa fanikohtaamisistani on ollut positiivisia, voisi tätä kohtaamista kutsua oudoksi, hän jatkaa. 

Säästö eläkepäiville

Osa Hälvän tähdittämistä televisiosarjoista on nähtävissä vielä tänäkin päivänä, kuten Yle Areenassa ja DVD:n muodossa. Voisi ajatella, että Hälvä olisi katsellut näitä nostalgisissa tunnelmissa, mutta näin ei kuitenkaan ole. 

– Rehellisyyden nimissä, en ole katsonut ainuttakaan jaksoa Metsoloista tai Blondi tuli taloon -ohjelmasta. Kohtaukset pystyi katsomaan tuolloin kuvauksissa ja silloin, kun niitä näytettiin televisiossa, niin olin yleensä töissä. Jos siihen aikaan ei ollut televisioruudun ääressä, olisi ne pitänyt nauhoittaa videokasetille, Hälvä kertoo huvittuneena. 

– Minulla on kyllä sarjoista tätä nykyä dvd:t, mutta säästän niiden katsomisen eläkepäivilleni. Ne näyttävät varmaan entistä nostalgisimmilta silloin, hän jatkaa.

---

Artikkelia muokattu 18.4.2020 kello 16.37: Korjattu otsikosta kirjoitus- ja lyöntivirheet.

Lue myös:

    Uusimmat