Mainos

Näyttävätkö jalkasi tältä? Oudoille muutoksille on selityksensä

Kipua varpaissa, kutinaa jalkapohjassa? Jalan iho-ongelmat kertovat omaa tarinaansa jalan terveydestä. Jalkaterapeutti Brian Fullem kertoi Women's Health -sivustolle, mitä jalkasi yrittävät sinulle kertoa!

Ongelma: Iho kasvaa kynsiesi ympärille

Kun iho alkaa kasvaa varpaan kynnen reunojen ympäri, se aiheuttaa punaisuutta ja tuskaisuutta. Kyseessä on sisään kasvanut kynsi.

Kynnen terävä reuna aiheuttaa kipua kasvaessaan ihon sisään. Ongelmaan saattaa olla syynä kynnen vääränlainen leikkaaminen: kynsi tulisi leikata varpaan kärjen muotoiseksi.  Jos ongelma toistuu usein, kynnet kannattaa antaa ammattilaisen leikattavaksi.

Ongelma: Kynsi on paksu ja oudon värinen

Jos kynsi on kasvanut todella paksuksi ja sienimäiseksi, ja sen väri on muuttunut, kärsit luultavasti kynsisienestä. Sieni ei uhkaa terveyttäsi, mutta se elää tavallisesti kengissäsi, joten sienestä on vaikeaa päästä eroon. Kengät voi käsitellä sientä tappavalla aineella; kynsille on omat hoitometodinsa.

Kynnen hoitaminen kynnelle levitettävällä lääkkeellä vaatii pitkää pinnaa, sillä hoitoprosessi voi viedä jopa vuoden. Suun kautta otettava lääke taas saattaa rasittaa maksaa.

Ongelma: Kynsi on musta

Jos harrastat juoksua, tanssia tai yleistä hyppelemistä, saatat saada kynsiisi mustia pallukoita. Nämä syntyvät, kun kynsi iskeytyy kengän päätyyn, ja kynnen alle muodostuu verenpurkauma. Samanlainen mustelma syntyy, jos pudotat jotakin varpaallesi!

Jos syntynyt pallukka aiheuttaa kipua, jalkalääkäri voi puhkaista ja tyhjentää sen ainakin osittain.

Iskun seurauksena kynsi saattaa pudota kokonaan pois, mutta se kasvaa lopulta takaisin. Tämä kuitenkin vie kuukausia. Kynttä ei saa kiskoa itse irti!

Ongelma: Outo, lihaisa möykky

Nämä ovat luultavasti jalkapohjasyyliä. Ne aiheuttaa virus. Jalkapohjan iho on paksua, ja siksi syylän hoitaminen kotioloissa voi olla haasteellista.

Syylä voi tarttua esimerkiksi uimahallista, liikuntasalista tai pukuhuoneista. Sen hoitaminen ei ole välttämätöntä, koska syylä katoaa lopulta itsestään.

Jos syylät haittaavat liikkumista ja kipeytyvät, lääkäri voi auttaa esimerkiksi jäädyttämällä syyliä.

Ongelma: Jalkapohja ja varvasväli halkeilee ja vuotaa verta

Ongelmana ei luultavasti ole liian vähäinen kosteusvoiteen käyttö, vaan jalkasilsa. Se kutiaa, punoittaa ja saa ihon halkeilemaan.

Silsa pitää lämmöstä ja kosteudesta, ja sen voikin saada esimerkiksi uimahallin tai kuntosalin pukukopista, joskus myös pesutiloista. Virallisesti kyseessä on rihmasienten aiheuttama infektio. Se viihtyy yhdessä tai kahdessa reunimmaisessa varvasvälissä. Jalkasilsaa voi hoitaa itse esimerkiksi sienilääkevoiteella tai -pulverilla. Jalkapohjan silsa ei yleensä parane ulkoisella hoidolla.

Tauti voi uusiutua helposti, ja hoitokin vie kauan. Sieni elää myös kengissä, joista vanhimmat kannattaakin hävittää.

***

0:17

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja