Nato pitää valtavan sotaharjoituksen – vastustaja on Venäjä

Puolustusliitto Nato järjestää suurimman taisteluharjoituksensa sitten kylmän sodan. Asiasta kertoo muun muassa brittilehti Financial Times (FT).

Taisteluharjoitus järjestetään helmi-maaliskuussa Saksassa, Puolassa ja Baltian maissa. Harjoitukseen on osallistumassa yli 40 000 sotilasta ja yli 50 laivaa. Sen aikana tullaan tekemään 500–700 taistelulentoharjoitusta, FT listaa.

Financial Timesin mukaan taisteluharjoituksessa simuloidaan sotimista Venäjän johtamaa koalitiota vastaan.

Taisteluharjoituksilla Nato haluaa osoittaa Venäjälle, että puolustusliitto on valmis taistelemaan, Naton viranomaiset sanovat FT:n mukaan.

Myös Ruotsin on ilmoitettu osallistuvan Nato-harjoitukseen, vaikka Turkki ja Unkari eivät ole vielä maan jäsenyyttä ratifioineetkaan.

Ruotsin Nato-jäsenyys jumittaa yhä – Suomen Unkarin-suurlähettiläs: ”Turkki ja Unkari koordinoivat” 1:55
Ruotsin Nato-jäsenyys jumittaa yhä – Suomen Unkarin-suurlähettiläs: "Turkki ja Unkari koordinoivat". Juttu on elokuulta.

Uusi strategia, enemmän sotilaita

Sotaharjoitus on osa Naton uutta strategiaa, jossa suuria taisteluharjoituksia järjestetään vuosittain kaksi yhden sijaan.

Nato on vahvistanut ja lisännyt toimintaansa erityisesti Itä-Euroopassa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksensä Ukrainaan helmikuussa 2022.

Kesäkuussa Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi, että puolustusliitto kasvattaa korkean valmiusluokan joukkojensa määrän 40 000 sotilaasta yli 300 000 taistelijaan.

Aleksanteri-instituutin johtaja: Venäjän vastatoimia Suomen Nato-jäsenyyteen ei nähdä huomenna, mutta ne tulevat kyllä 0:35
Aleksanteri-instituutin johtaja: Venäjän vastatoimia Suomen Nato-jäsenyyteen ei nähdä huomenna, mutta ne tulevat kyllä. Juttu on elokuulta.

Lue myös:

    Uusimmat