Mainos

Nato hyväksyi kollektiiviset toimet

Sotilasliitto Nato on ilmoittanut ensimmäistä kertaa historiansa aikana ottavansa käyttöön kollektiiviset puolustustoimet eli perussopimuksensa viidennen artiklan.

Artiklassa todetaan, että hyökkäys yhtä jäsenmaata vastaan katsotaan hyökkäykseksi kaikkia Nato-maita vastaan. Jokainen jäsenmaa on velvollinen avustamaan maata, jota vastaan hyökätään. Avun voi antaa yksin tai yhteistyössä muiden kanssa toimilla, joita maa pitää tarpeellisina mukaanlukien sotilaallisen voimankäytön.
-Naton neuvosto päätti, että jos voidaan todentaa, että kyseessä oli ulkomailta suunnattu hyökkäys Yhdysvaltoja vastaan, sitä on pidettävä viidennen artiklan tarkoittamana toimena. Tämä tarkoittaa sitä, että hyökkäys yhtä jäsenmaata vastaan on hyökkäys kaikkia vastaan, Naton pääsihteeri George Robertson sanoo.

Kun Robertsonilta kysyttiin, merkitseekö tämä Naton yhteisoperaatiota, hän vastasi, että maa, jota kohtaan on hyökätty, tekee päätökset ja sen on pyydettävä apua. Yhdysvallat analysoi yhä käytettävissä olevaa todistusaineistoa ja tekee päätöksensä sen jälkeen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.