Nämä yllättävät tavarat ovat todellisuudessa kotisi saastaisimmat

Kuvittelitko, että WC-pönttö on kotisi bakteerisinta aluetta? Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä pöpöjen määrä tuplaantuu keittiöön mentäessä.

Oletat varmasti, että keittiön lattia, roska-astiat sekä WC ovat täynnä bakteereja ja likaa. Tämä pitää täysin paikkansa, mutta kodin saastaisimpien paikkojen titteli ei kuitenkaan niille kuulu.

Kodin siisteyttä ylläpitävät huonekalut voivat pitää sisällään vaikka minkälaisia saasteita, bakteereja ja jopa hometta! Yhdysvaltailaistutkimuksessa testattiin erilaisten kotien imureita, joista 50 prosentista löytyi ulkoa kulkeutunutta ulostetta. 13 prosenttia imureista sisälsi myös ripulia aiheuttavaa kolibakteeria, ja joka ikisesta tutkimuksen imurista löytyi hometta. Lista ei kuitenkaan lopu tähän – kotisi yllättävissä paikoissa voi muhia monen taudin alku.

Pesukone

Tiesitkö, että yhdestä pesukoneellisesta alusvaatteita irtoaa noin 500 miljoonaa kolibakteeria pesukoneesi sisuksiin? Inhottavat bakteerit voivatkin siirtyä seuraavassa pesukoneellisessa muihinkin vaatteisiin, vaikka asiaa ei päältäpäin voikaan huomata. Sen vuoksi alusvaatteet tuleekin pestä lämpimässä vedessä, ja erimerkiksi pöpöjä tappavaa valkaisuainetta käyttäen.

Tiskikone

Jos seisotat likaisia astioita koneessa parikin päivää, niiden bakteerikanta monistuu. Myös pesukoneen luukun tiiviste voi olla saastunut jopa sieni-infektiolla tai mustalla homeentapaisella kasvustolla. Jos et siis aio laittaa tiskikonetta päälle lähiaikoina, huuhtele lautaset sekä tiiviste miedolla valkaisuaineliuoksella tappaaksesi pöpöt. Muista myös tarkastaa aineen sopivuus ruokailuvälineille.

Hammasharja

Microscopy Research and Technique otti näytteitä täysin käyttämättömistä hammasharjoista, joista lähes puolet sisälsivät erilaisia bakteereja. Tilanne ei luonnollisesti parane harjojen käyttöönoton jälkeen. Suojaamattomat WC:ssä säilytettävät hammasharjat keräävät itseensä myös pöntön huuhtelusta tarttuvia ulostebakteereja suun bakteereista puhumattakaan. Voit minimoida bakteerit säilyttämällä harjaa kaapissa tai laittamalla sen pyörimään tyhjään ja puhdistettuun tiskikoneeseen.

Keittiösieni

Keittiön likaisin alue on ehdottomasti tiskiallas, ja tiskialtaan likaisin asia taas on siellä oleva sieni. Yli kolmannes tutkimuksessa testatuista keittiöliinoista ja -sienistä sisälsi stafylokokkibakteeria jopa kaksi kertaa enemmän kuin WC-pöntöistä otetuissa näytteissä. Vaihda sienet mahdollisimman usein tai tapa bakteerit keittämällä. Jutun ensimmäisenä julkaissut Men's Health ehdottaa myös sienten laittamista minuutiksi mikroon täydellä teholla.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja