Nämä kummalliset riippuvuudet voivat olla vaarallisia − lue ja hämmästy!

Riippuvuus voi syntyä aivan arkipäiväisessä tilanteessa, mutta toisaalta sen voi laukaista myös traumaattinen kokemus. Oddee.com-sivusto on listannut oudoimmat riippuvuudet maailmassa.

Pagophagia on pakkomielteistä tarvetta pureskella jäätä. Tieteellinen tutkimus osoittaa, että pagophagia voi olla merkki alhaisesta raudan määrästä veressä. B-vitamiinit voivat auttaa punasolujen tuotannon lisäämistä, ja C-vitamiini voi auttaa raudan imeytymistä.

Hautajaisriippuvuus on niin ainutlaatuinen riippuvuus, ettei sille ole olemassa lääketieteellistä termiä.

Brasilialainen Luis Squarisi kärsii hautajaisriippuvuudesta. 42-vuotias mies on osallistunut kaikkiin hautajaisiin, jotka hänen kotikaupungissaan on järjestetty viimeisten yli 20 vuoden aikana. Mies on jopa irtisanoutunut työstään voidakseen ruokkia riippuvuuttaan.

– Isäni kuolema laukaisi tämän tavan. Joka aamu selvitän radiota kuuntelemalla, onko joku kuollut. Jos en kuule sitä radiosta, otan yhteyttä sairaaloihin ja paikalliseen hautaustoimistoon, mies on kertonut.

– Emme halua hänen menevän terapiaan, koska jokainen odottaa häntä hautajaisissa, on paikallisen hautaustoimiston tiedottaja ilmoittanut.

Riippuvuus kauneusleikkauksiin

Potilaat, joilla ei ole riippuvuutta plastiikkakirurgiaan, ovat tyytyväisiä lähtiessään leikkauksesta. Mutta niistä riippuvaisilla tilanne on sama kuin huumeriippuvaisten kohdalla: otan vielä yhden toimenpiteen ja sitten vielä yhden, vielä yhden, vielä yhden...

Riippuvuus voi johtua epäterveestä huolesta ulkonäköä tai jotakin tiettyä ruumiinosaa kohtaan. Kuuluisa kauneusleikkausriippuvainen, miljonääri Jocelyn Wildenstein, on käyttänyt yli neljä miljoonaa dollaria kauneusleikkauksiin.

Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku

Geophagy on riippuvuutta maanpalasten syömiseen. Asiaa on dokumentoitu, ja siitä on kirjoitettu antropologiaan liittyvissä lehdissä sekä lääketieteellisissä julkaisuissa.

Tapa ei ole yleinen länsimaisessa yhteiskunnassa, mutta sitä esiintyy alkukantaisissa oloissa elävillä tai taloudellisesti huonovointisilla kansoilla.

On kerrottu, että esimerkiksi Haitin slummeissa ihmiset tekevät ja syövät mutapiirakkaa päivittäin. Maata seulotaan veden avulla, ja siitä eritellään pois syömäkelvottomat kivet. Taikinasta muodostetaan pannukakkuja, ja ne paistetaan. Niitä myös myydään paikallisilla markkinoilla.

Iho tummaksi ja hampaat vaaleiksi

Tanorexia on epäterveellistä riippuvuutta ruskettumiseen. Sairaudella on yhtäläisyyksiä kehonkuvan häiriöihin, kuten anoreksiaan. Tanorexiaa on tutkittu toistaiseksi hyvin vähän.

Riippuvuudesta hampaidenvalkaisuun kärsivä ihminen ei pysty lopettamaan hampaidensa valkaisemista. Koska valkaisu on helppoa ja tehokasta, siihen voi todella jäädä koukkuun. Mahdollisia haittavaikutuksia ovat hampaiden herkistyminen ja ikenien ärsyyntyminen. Raportin mukaan pelkästään Yhdysvalloissa käytettiin lähes 1,4 miljardia dollaria hampaidenvalkaisuun liittyviin tuotteisiin ja menetelmiin vuonna 2006.

Lähde: www.oddee.com

Kuvat: Colourbox.com, Getty Images

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja