Näkökulma: Viime vuoden haamut uhkaavat kummitella – Valtteri Bottas hyppää isojen poikien vaa'alle

Mercedeksen Valtteri Bottas on tulossa F1-kauden ensimmäiseen isoon risteyskohtaansa. Nyt punnitaan, onko nastolalaisesta pysymään toden teolla mestaruusjunassa, kirjoittaa MTV Urheilun Tuomas Hämäläinen.

MAINOS

Koko F1-kausi C Morella!

Kanadan GP suorana 7.-9.6.
Su: Kanadan GP klo 21.05, ennakkotunnelmat klo 20.00

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Bottaksen Mercedes-aisapari Lewis Hamilton on siitä pirullinen kuski, että hän on armoitetun nopea läpi kauden eikä tee suurempia virheitä. Britti on yksi F1-historian parhaista piloteista, ja Bottaksen olisi puserrettava kisasta toiseen suorituskykynsä äärirajoilla taistellakseen maailmanmestaruudesta.

Samalla kun Hamilton on onnistunut kasvattamaan MM-johtonsa 17 pisteeseen, Bottaksen paine on hiljalleen kasvamassa. Juuri enempää ei olisi varaa Hamiltonia vastaan jäädä.

Tässä tilanteessa Bottas kuitenkin floppasi ensimmäisen kerran todella pahasti tällä kaudella Kanadan GP:n aika-ajoissa. Suomalainen pyörähti aika-ajojen päätösosion ensimmäisellä vedollaan, minkä jälkeen hänelle jäi vain yksi yritys nopeaan kierrokseen.

– Nyt nähdään, mikä Valtteri on kuskina. Jos hän tämän paineen kestää ja vetää vielä paalulle, sitten pitää nostaa hattua, C Moren asiantuntija Mika Salo sanoi suorassa lähetyksessä.

Hattu jäi päähän, homma meni painetilassa yliyrittämiseksi. Bottas lipsui ja luisteli Mercedeksellään kierroksen alusta lähtien, veti leveäksi ja teki virheitä siellä täällä. Lopputuloksena oli kärkitallin autolle hälyttävän huono kuudes sija – edelle ehtivät jopa Renault'n Daniel Ricciardo ja Red Bullin Pierre Gasly.

Pintaan ovat tässä kohtaa vaarassa nousta viime kauden haamut. Tuolloin Bottas menetti ensimmäisen kerran pelin Azerbaidzhanin GP:ssä, kauden neljännessä kisassa. Nastolalainen johti kisaa, mutta ajoi loppuhetkillä epäonnisesti radalla olleen romun yli ja joutui keskeyttämään rengasrikon seurauksena. Bottas olisi siirtynyt voitolla MM-johtoon, mutta sen sijaan hän putosi neljänneksi, 30 pinnaa kärkimies Hamiltonin perään.

Hamilton hallitsi loppukautta rautaisella otteellaan, kun taas Bottas tuntui alistuneen Azerbaidzhanin takaiskun seurauksena. Nastolalaisen taisteluhammas pysyi visusti piilossa eikä hänestä ollut mestaruustaistoon enää lusikkaansa lyömään. Bottas oli loppukauden kisoissa alituiseen vaisu, usein tyyppiluokkaa viides.

Tänä vuonna Bottas ei ole vielä viime kauden suuruista järisyttävää epäonnea kokenut, vaikka putosikin Monacon GP:ssä Max Verstappen -varikkokolarin seurauksena kakkospaikalta lopputuloksissa kolmanneksi. Bottas on kauden seitsemännessä GP:ssä Kanadassa huonojen aika-ajojen myötä kuitenkin risteyskohdassa.

Kisaan toisena starttaavalla Hamiltonilla on paikka repiä tallikaveriinsa merkittävästi lisää eroa. Bottas myönsi töpänneensä aika-ajoissa, minkä jälkeen kysymys on se, onko hänestä nollaamaan tilanne ja raivaamaan tiensä kisassa kärkisijoituksiin.

Jos Bottas ei pystyisi juuri asemiaan kohentamaan, mestaruustaisto uhkaisi kääntyä vaarallisen vahvasti Hamiltonille. Bottas tiedostaisi itsekin, ettei suurta piste-eroa viisinkertaista maailmanmestaria vastaan niin vain kurottaisi kiinni ilman tämän epäonnea. 

Bottas hyppää nyt isojen poikien vaa'alle – toisen kerran tänä viikonloppuna. Eilen suoritus oli köykäinen, mutta vielä on toinen yritys, jonka painoarvo voi olla loppukauden kannalta valtava.


Lue myös:

    Uusimmat