Näkökulma: Kevään 1988 muistot palasivat mieleen – mestaruus tukahduttaisi pitkään kyteneen trauman

20:10
Liigaviikko: Petteri Sihvonen vastaa puheisiinsa heittopussi-TPS:stä – näistä asetelmista finaalisarjaan!

Lukko pääsi SM-liigan finaaliin 33 vuoden jälkeen. MTV Urheilun raumalaislähtöinen toimittaja Marko Leppänen avaa Lukon merkitystä raumalaisille – ja itselleen.

Pallo-Iirojen junnujoukkue saapui turnausreissulta suoraan Äijänsuon monttuun, jossa Lukko ja Tappara ottivat yhteen SM-liigan finaaleissa.

Oli vuosi 1988, suuri raumalainen kiekkokevät. Ilves oli kaatunut superyllätyksellä välierissä.

Äijänsuon katsomon päätyyn oli rakennettu lisäkatsomo, johon me esiteinit ahtauduimme. Katselin silmät pyöreänä, kun Jarmo Myllys heilutteli räpyläänsä kokopleksi päässään, Allan Measures pyöritteli hammassuojiaan ja Esa Tommila veti pleksiin niin kovaa, että päässä jytisi.

Taisi Jarmo Kuusisto väläyttää jonkun monista persmiinoistaankin ja Jari Torkki jokusen hyppyharhautuksensa.

Ei auttanut, Rauno Korven valmentama Tappara oli liian vahva ja voitti mestaruuden, ansaitusti otteluin 4–1. Joukkueessa pelasi loisteliaan uran tehneitä pelimiehiä, kuten Janne Ojanen, Timo Jutila ja Teppo Numminen.

Eipä tullut silloin ajatelleeksi, että voisi kulua 33 vuotta ennen kuin samassa hallissa nähtäisiin seuraavat SM-liigan finaalipelit.

Päädyssä ei tosin ole yleisöä, eikä oikein missään muuallakaan.

***

Suhde Rauman Lukkoon on pysynyt vuosikymmenten aikana, mutta samalla se on kokenut kaikenkattavan metamorfoosin. Sinikeltainen haamu on seurannut perässä, ja hyvä niin. 

Paikallisessa sanomalehdessä Länsi-Suomessa työskentely näytti viimeistään, miten kiihkomielisen iso asia Lukko on pienen kaupungin asukkaille. Saman päivän aikana saattoi tulla lukuisia ihmisiä juttusille puhumaan Lukosta: toisten mielestä jutut olivat liian lempeitä ja toisten mielestä liian kriittisiä.

Se on hedelmällisin mahdollinen tilanne.

Juttu jatkuu kuvan alla

Raumalaisuuden status pysyy kintereillä kuin Heikki Liedes hyökkäyspään kulmapainitilanteessa. Vaikka asuisit vuosikausia muualla, olet muiden silmissä läntisessä maankolkassa sijaitsevan kalastajakylän miehiä. 

Hei, raumalainen! Sitten puhe kääntyykin jo Lukkoon.

Vuosien varrella on tullut otettua niskaan monta jättisäkillistä lukkoaiheista sontaa, vaikka päivääkään en ole Lukolta palkkaa saanut. Suodattimena toimiminen on ollut hyvin valaisevaa. Kiitos kaikista kommenteista. 

Lukkoon kohdistuneelle kritiikille on ollut aihetta, ja epäkohdat on tullut tuotua itsekin esille eri medioissa. Lukko oli vuosikausia vailla suuntaa seilannut rahantuhlari, pilkan aihe, jota ei pidetty varteenotettavana isojen haastajana.

Konsernitason ryhtiliike sekä Kalle Sahlstedtin ja Pekka Virran muodostama tehotandemi ovat nostaneet Lukon seuraksi, johon kyvykkäät pelaajat haluavat ja muut ottavat mallia.

Se on jo saavutus sinänsä.

***

Äijänsuon halliin astuessa iskee aina outo, lämmin tunne.

Puheenparsi ja kommunikointi ovat siinä halliyhteisössä täysin omanlaistaan ja kopioimatonta. Voi kuvitella, että monella uudella pelaajalla on ottanut aikansa ennen kuin hän on päässyt sisään siihen puolilempeään vittuilukulttuuriin.

Vuoden 1988 finaalista ovat hallin kantavien perusrakenteiden lisäksi jäljellä puolustajan tontilta valmennusportaaseen siirtynyt Erik Hämäläinen ja huoltaja Seppo ”Sepi” Hurme. Toinen huoltaja, kansainvälisen luokan kahvinkeittotaidoistaan tunnettu Matti Koskinen oli silloin mukana mailapoikana, muttei saanut virallisesti mitalia.

Masalle jos kenelle kultamitalin soisi. Häntä uskollisempaa seuratyöntekijää ei löydy.

***

Mestaruus tukahduttaisi trauman, joka on päässyt raumalaisvinkkelistä katsottuna leviämään jo lähes sietämättömän isoksi.

Raumalla asuu paljon perhettä, sukulaisia, ystäviä ja tuttuja. Tiedän tarkkaan miten paljon Kanada-maljan saaminen kaupunkiin merkitsisi isolle osalle kaupungin asukkaista. 

Menköön viimeinenkin journalistinen uskottavuus ja leimattakoon fanitoimittajaksi, mutta toivon, että Rauman Lukko voittaa SM-liigakauden päätteeksi kultaa.

En niinkään taustayhtiön taseen vaan ihmisten takia. 

SM-liigan finaalien aikataulu

Pe 7.5. klo 18.30 Lukko–TPS
La 8.5. klo 17.00 Lukko–TPS
Ma 10.5. klo 16.00 TPS–Lukko
Ti 11.5. klo 16.00 TPS–Lukko (tarvittaessa)
To 13.5. klo 18.30 Lukko–TPS (tarvittaessa)

Kaikki ottelut studio-osuuksineen C Moressa! Mestaruus vaatii kolmea voittoa. 

Korjattu kello 10.54 finaalin ottelusarjan voitoksi Tapparalle 4-1. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja