Yrteissä voi olla haittavaikutuksia – varo näitä luonnon antimia!

Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan yliopistonlehtori Yvonne Holm kertoo, mitä luonnon antimia kannattaa välttää.

Esimerkiksi kaneli, joka auttaa säätelemään verensokeria, voi olla enemmissä määrin nautittuna haitallista.

– Kaneli auttaa säätelemään verensokeria, mutta se sisältää kumariinia, joka on haitallinen maksalle. Kumariiniainetta on erityisesti Suomessa tarjolla olevassa kiinalaisessa kassiakanelissa, kertoo Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan yliopistonlehtori Yvonne Holm.

– Ceyloninkanelissa ja muussa Sri Lankasta tulevassa kanelissa sitä ei ole. Mutta sitä taas on hankala tuoda Suomeen, ja sitä tuodaan pieniä määriä.

Villikasvit

Leskenlehden lehtiä on käytetty yskänlääkkeenä, mutta kasvi on kiistanalainen. Leskenlehti kukkii ensimmäisenä keväällä, mutta lehdet tulevat vasta myöhemmin kesällä ja syksyllä.

– Leskenlehti sisältää pyrrolitsidiinialkaloideja, jotka ovat tunnetusti maksamyrkkyjä, joten sen vuoksi leskenlehden lehtien käyttöä pitäisi välttää, opastaa Holm.

– Samoja aineita sisältää myös rohtoraunioyrtti. Sitä on käytetty paljon kansanlääkinnässä, mutta meidän on pakko sanoa, ettemme voi suositella sitä.

Trooppinen papaija on yksi niistä hedelmistä, joita on käytetty ennen vanhaan abortin yrittämisessä.

– Monia yrttejä on kokeiltu ja käytetty aborttia yrittäessä, varsinkin ennen vanhaan, kun aviottomat lapset olivat katastrofi. Jos papaijaa aikoo tarjota raskaana olevalle, ei kannata tarjota raakaa vaan kypsää papaijaa.

Kamomillasta allergiaa

Myös puolanminttu (englanniksi Pennyroyal) on yritti, jota ei kannata nauttia paljon, sillä se voi olla huono maksalle. Maksa joutuu aina koville, kun se joutuu muokkaamaan vierasaineita.

– Katajanmarjoja ei kannata syödä ylen määrin, ne ärsyttävät munuaisia. Kun niitä käyttää kohtuullisesti, on marjoilla nestettä poistava vaikutus. Suurta annosta ei kannata nauttia kerralla.

Asterikasviheimoon kuuluvat kasvit kuten siankärsämö ja kamomilla ovat yleisiä kasveja, mutta ne voivat aiheuttaa helposti allergiaa.

– Tyypillisiä allergia on kosketusallergia. Silmät alkavat punoittaa ja turvota, ja iho alkaa kutista.

– Jos tietää, että on heinäkasveille allerginen, asterikasveja tulisi välttää, sillä ristiallergia on mahdollinen, tiivistää Holm.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat