Naispoliisilta sokkihoitoa turvapaikanhakijoille: Kaikki lähtee naisen asemasta

4:22

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen ylikonstaapeli Nina "Peppi" Pelkosen mukaan tärkeintä on kertoa turvapaikanhakijoille perusteellisesti naisen asemasta suomalaisessa yhteiskunnassa.

Pelkonen käy luennoimassa virkahame yllään ja ase lonkalla vastaanottokeskuksissa. Yksintulevana naispoliisina hän saa turvapaikanhakijoiden täyden huomion.

– Turvapaikanhakijoille on jo shokeeraavaa se, että tulen paikalle yksin eikä kanssani ole viittä miestä saattamassa minua. Englantia puhuvat miehet kysyvät usein, että miksi puhun ikävistä asioita ja yleistän heitä ryhmänä. 

– Kerron, että poliisi ei tule ensimmäiseksi puhumaan kivoista asioista. He kysyvät, että syyllistänkö minä heitä koko ryhmänä: Tähän vastaan, että tämä on viesti teille kaikille, että keskustelette keskenänne näistä asioista. 

Pelkosen mukaan hän puhuu aina yksioikoisesti ja suoraan, jotta viesti menee varmasti perille.

Pelkosen luento verkkoon

Poliisihallitus julkaisee verkossa lähiviikkoina Pelkosen luennon useilla kielillä esimerkiksi arabiaksi, somaliksi ja kurdiksi.  

Tässä näyte siitä, miten Pelkonen kertoo videolla naisen asemasta Suomessa.

0:33

Pelkosen mukaan naisten asema on se, missä turvapaikanhakijoiden lähtömaissa on kaikista suurin kulttuuriero verrattuna Suomeen. 

– Tunnin luennostani käytänkin suurimman osan kertoen naisen asemasta, lainsäädännöstä, tasa-arvosta ja siitä, että meillä perheväkivalta on yhtä kiellettyä kuin katuväkivalta. Lisäksi kerron myös lapsen asemasta ja seksin suojaikärajoista.

Turvapaikanhakijoita kohdellaan ryhmänä

Pelkonen kertoo turvapaikanhakijoille, että julkisuudessa heitä kohdellaan tällä hetkellä ryhmänä eikä yksilönä.

– Sanon suoraan, että heillä ei ole sitä luksusta, että heitä kohdeltaisiin yksilöinä, vaan valitettavasti heitä kohdellaan ryhmänä. Yksikin rikokseen syyllistynyt tekee karhunpalveluksen koko ryhmälle.

Poliisi kertoi eilen julkisuudessa turvapaikanhakijoiden tekemistä seksuaalirikoksista, joissa on selvä piikki kesän jälkeen.

– Luulen, että syy tähän on suuri hämmennys naisen asemasta. Monessa kulttuurissa pelkästään se, että jos nainen nostaa katseensa ja katsoo silmiin miestä, on osoitus siitä, että kysymyksessä ei ole kunniallinen nainen. Valistuksesta huolimatta joillakin miehillä menee pää sekaisin. 

– 30 000 turvapaikanhakijan joukkoon mahtuu myös monenlaisia ihmisiä. Jos laitettaisiin keskelle Saharaa, pikku kylään ahtaisiin tiloihin 400 suomalaista miestä kuukausiksi, niin veikkaisin, että sielläkin sattuisi jotakin, väittää Pelkonen.

Rikokset voivat vaikuttaa käsittelyyn

Pelkonen kertoo nostavansa esille rangaistukset ja sen, miten rikokset voivat vaikuttaa turvapaikan saamiseen. 

– Korostan sitä, että Suomessa naiset ilmoittavat poliisille herkästi seksuaalisesta häirinnästä, eikä salassa pysty rikoksia tekemään. Luentoni jälkeen perheväkivaltaa kohdanneiden turvapaikanhakijanaisten silmät ovat kirkastuneet, paljastaa Pelkonen.

Pelkosen mukaan poliisi ei salaile turvapaikanhakijoiden rikoksia, mutta poliisi ei voi loukata kenenkään kohdalla yksilön suojaa.

– Kun olen kysynyt äänekkäiltä katupartioita vaativilta meuhkaajilta, mitä te tekisitte, en ole saanut mitään vastausta. Vastaanottokeskusten pihalla huutelijat ja henkilökunnan uhkailijat käyttäytyvät täysin mauttomasti. Ihmiset tekevät siellä vain leipätyötään.

– Minullekin eräs vastaanottokeskuksen työntekijä kertoi, että eivätkö ihmiset ymmärrä, että me olemme samalla puolella aitaa. Ei ihmisiä voi jättää kadulle, vaan asia pitää hoitaa, muistuttaa Pelkonen.

Nyt raiskauksista puhutaan

Pelkonen sanoo, että nyt paukut pitää laittaa kotoutumiseen.

– Tulevaisuuden iso haaste tulee olemaan se, miten ihmiset saadaan palautettua täältä. Mutta nyt meidän pitää kuitenkin hoitaa tämä asia päivä ja kylä kerrallaan. Paikallisten tapojen ymmärtäminen ei mene muutamassa päivässä, kun se ei mene vuosissakaan. 

– Turvapaikanhakijoiden myötä seksuaalirikokset ovat nousseet tapetille. Meillä on Suomessa annettu raiskausrikoksissa rangaistusasteikon lievimpiä rangaistuksia. Onhan tätä yritetty maailman sivu puhua. Nyt asia on vihdoin noussut julkiseen keskusteluun, lisää Pelkonen.

Pelkonen muistuttaa, että terveen maalaisjärjen käyttö on tarpeen tässä kuumentuneessa tilanteessa.

– Luennon jälkeen kysymyksiä satelee runsaasti. Ihmiset haluavat tietää lisää. Mielestäni on kestämätön ajatus se, että yksittäiset turvapaikanhakijat eivät uskalla enää käydä yksin edes päivällä kaupassa. Se ei kuulu sivistysvaltioon, päättää Pelkonen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja