Naisia kehotetaan käymään virtsalla heti seksin jälkeen – onko se oikeasti tarpeellista?

Kondylooma on seksitauti, joka olisi kokonaan ehkäistävissä rokotteella, mutta Suomessa rokotetaan vain syöpää aiheuttavia virustyyppejä vastaan 9:36
KATSO MYÖS: Toiseksi yleisin seksitauti kondylooma voitaisiin ehkäistä rokotteella, Suomessa käytössä silti vain syöpää ehkäisevä rokotetyyppi.

Sängystä voi olla hankalaa kammeta itsensä saman tien pissalle, mutta asiantuntijan mukaan vessaretki kannattaa.

Hekumallisen lemmenhetken jälkeen olisi ihanaa vain käpertyä kumppanin viereen, mutta jokin takaraivossa muistuttaa: "Käy ensin pissalla!"

Naisille on iskostettu, että yhdynnän jälkeen olisi syytä käydä aina virtsalla välttääkseen mahdollisen virtsatietulehduksen. 

Onko se kuitenkaan lopulta tarpeellista?

Mikä virtsatietulehduksen aiheuttaa?

Aikuisilla virtsatietulehdus voi olla Terveyskirjaston mukaan joko yleinen virtsarakkotulehdus eli kystiitti, harvinaisempi munuaisallastulehdus eli pyelonefriitti tai melko harvinainen virtsaputkitulehdus eli uretriitti.

Terveyskirjaston mukaan virtsarakkotulehdukset ovat hengitystieinfektioiden jälkeen toiseksi yleisimpiä infektioita Suomessa. Tulehdus syntyy tavallisesti siten, että taudinaiheuttamiskykyisiä bakteereita pääsee nousemaan omasta suolistosta, välilihasta tai nivusista virtsaputkea myöten virtsarakkoon.

Koska naisilla on lyhyempi virtsaputki kuin miehillä, myös infektiot ovat naisilla tavallisempia.

Tyypillisiä oireita virtsarakkotulehdukselle ovat esimerkiksi tihentynyt virtsaamistarve, kirvely virtsatessa ja alavatsan jomotus.

Yhdyntä saattaa osilla naisista edesauttaa virtsatietulehduksen syntymistä, mutta tässäkin tapauksessa infektion aiheuttavat useammin juuri omat bakteerit, eivätkä kumppanin.

Ei todisteita, mutta silti paras vaihtoehto

Metro-julkaisun haastatteleman synnytyslääkäri ja gynekologi Ashfaq Khanin mukaan ei olemassa varsinaisesti mitään tieteellisiä todisteita siitä, että virtsaaminen seksin jälkeen auttaisi naisia välttämään virtsatietulehduksen.

Jotain perää "myytissä" kuitenkin on.

– Teoriassa seksin aikana virtsaputkesta virtsan mukana siirtyneiden bakteerien huuhtominen 30 minuutin kuluessa voi estää bakteerien pääsyn virtsarakkoon, mikä voi todellakin estää virtsatieinfektion, Khan toteaa.

Jos olet kuitenkin erityisen taipuvainen saamaan virtsatientulehduksia, seksin jälkeinen virtsaaminen ei Khanin mukaan vaikuta asiaan merkittävästi.

– Ei siitä ole haittaakaan ja voi olla hyvä idea omaksua se tapa muiden hygieniatekojen lisäksi, Khan toteaa.

Muita huomioitavia asioita ovat Khanin mukaan hajustettujen hygieniatuotteiden välttely, virtsaaminen tarvittaessa, eikä sen tarpeeton pidättely sekä liian kireiden vaatteiden välttely.

Toisin sanoen, ei ole olemassa varsinaisia todisteita siitä, että virtsaaminen seksin jälkeen säästäisi naisen virtsatietulehdukselta, mutta se on kuitenkin hyvä toimintamalli.

Virtsaa ensin, halaile sitten.

Katso myös: Eikö seksi luista? Seksiin liittyvä kipu ja haluttomuus voivat vaikuttaa monilla eri tavoilla seksuaaliseen kokemukseen

Eikö seksi luista? Seksiin liittyvä kipu ja haluttomuus voivat vaikuttaa monilla eri tavoilla seksuaaliseen kokemukseen 4:18
Joskus seksin harrastaminen voi olla jopa kivuliasta. Seksiongelmien kanssa ei kuitenkaan tarvitse kärsiä tai häpeillä yksin.

Lue myös:

    Uusimmat