Kuinka usein näet unia? Tutkimus: Vastaus voi kertoa lähenevän kuoleman riskistä – näin REM-uni vaikuttaa terveyteesi

Älä unohda unta - Näin uni vaikuttaa terveyteesi 6:23
Tiesitkö? Näin monella tapaa uni vaikuttaa terveyteesi.

REM- eli vilkeuni on tärkeää muun muassa muistin, oppimisen ja mielialan säätelyn kannalta, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan sen vähyys voi myös liittyä kuolleisuuteen.

Tutkimus julkaistiin JAMA Neurology -lehdessä, ja sen perusteella seitsemänkymppisten riski menehtyä seuraavien 12 vuoden aikana oli suurentunut, jos heidän yöunissaan oli vähänlaisesti REM-unta. Riski suureni tasaisesti sitä mukaa, mitä pienempi osuus yöunista oli REM-unta.

REM- eli vilkeuni on univaihe, jonka aikana silmissä esiintyy nopeita liikkeitä ja muun muassa hengitys, kehon lämpötila ja pulssi ovat epäsäännöllisiä. Valtaosa unista nähdään juuri REM-vaiheessa.

Vähäinen REM-uni yhdistetty muistin heikentymiseen ja masennukseen

Aiemmissa tutkimuksissa REM-unen vähyys on yhdistetty muun muassa muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymiseen sekä masennukseen. Nyt julkaistut tulokset ovat kuitenkin ensimmäisiä, joissa REM-unen määrän on havaittu liittyvän kuolleisuuteen.

Jos tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, REM-unen vähentyminen saattaa olla merkki sairauksista ja kehon muutoksista, jotka lyhentävät elinikää.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat