Mainos

Nairobin suomalainen: Poikkeuksellista ja onnekasta, etten ollut ostoskeskuksessa

Viikonloppuna alkanut verilöyly nairobilaisessa ostoskeskuksessa oli vain yksi terroriteko pienempien iskujen joukossa, arvioi kaupungissa asuva suomalainen. Terroristijärjestö al-Shabaabin iskut eivät ole kuitenkaan lannistaneet kenialaisten uskoa tulevaisuuteen.

Helsinkiläinen Riitta Passi asuu noin neljän kilometrin päässä ostoskeskuksesta, jonne somalialainen terroristiryhmittymä al-Shabaab lauantaina iski. Läheltä piti, ettei myös hän ollut silloin ostoksilla.

– Menemme ostoskeskukselle ostoksille normaalisti joka lauantaiaamu, mutta tämä lauantai oli poikkeus, kun perheeni lähti Mombasaan perjantaina ja minä jäin yksin Nairobiin. Oli todella poikkeuksellista, että en ollut ostoskeskuksella. Tunnenkin itseni aika onnekkaaksi, Passi toteaa.

Passi on asunut Nairobissa kaksi vuotta. Hän johtaa siellä Ulkoministeriön rahoittamaa projektia.

Passi kertoo, että levottomuudet ovat lisääntyneet Nairobissa selvästi sen jälkeen, kun Kenian joukot lähtivät Somaliaan vuonna 2011. Kenialaissotilaat olivat eturintamassa muun muassa silloin, kun ääri-islamistinen al-Shabaab ajettiin Kismayon rannikkokaupungista viime vuonna.

– Somaliaan lähdön jälkeen on ollut räjähdyksiä niin Nairobissa kuin Mombasassakin. Iskuista on yleensä ottanut vastuun al-Shabaab, niin kuin nytkin. Ihmisiä on iskuissa loukkaantunut ja kuollutkin, mutta uutiskynnys ei ole ylittynyt, koska uhreina on ollut "vain" kenialaisia.

Passin mukaan nairobilaiset tietävät varsin hyvin, mikä on tämänkin iskun taustalla.

– Paikallisten uutisten mukaan kaikki hyökkääjät ovat somalialaisia. Mitään varmuutta ulkomaalaisten osuudesta ei ole ainakaan vielä julkaistu.

Liikennepoliisitkin ovat aseistettuja

Suomen Kenian suurlähetystö otti lauantaina yhteyttä kaikkiin Nairobissa asuviin suomalaisiin ja kehotti pysyttelemään kotona niin kauan kuin tilanne on päällä.

Turvatoimet ovat Nairobissa normaalistikin tiukat. Passi kertoo, että jopa liikennepoliisit ovat aseistettuja.

– Kaikilla ostoskeskuksillakin ovat aseistetut vartijat, ja turvatarkastukset ovat tiukat. Tässä tapauksessa hyökkääjät eivät kuitenkaan menneet sisään normaaleja reittejä pitkin, vaan hyökkäsivät soraan sisään ja alkoivat ampua. Eli siinä eivät paljon vartijat ovella auttaneet.

Passi uskoo, että tämän tapauksen jälkeen turvatoimia kiristetään entisestään.

– Täällä oli viimeksi laajoja heimojen välisiä väkivaltaisuuksia vaalien aikaan vuosina 2007–08. Niissä kuoli yli 1 300 ihmistä. Tänä vuonna vaalit menivät hyvin ja olivat erittäin rauhalliset. Se sai jo kenialaiset uskomaan, että tässä on menty eteenpäin. Isku tietenkin oli ikävä tapahtuma siksikin. Pelolle ei kuitenkaan nytkään haluta antaa valtaa.

– Minua huolettaa vähän, mutta uskon, että tilanne rauhoittuu ja päästään pian taas normaaliin elämään, Passi sanoo.

"Ei ole kiirettä Suomeen"

Passi kertoo viihtyvänsä Keniassa varsin hyvin levottomuuksista huolimatta.

– Ihmiset ovat erittäin ystävällisiä ja leppoisia. Kun tänne tulee, tuntee heti olevansa kotona. Ulkomaalaiset otetaan vastaan todella hyvin, eikä rasismia ole olemassakaan.

Passia ihastuttaa myös kenialaisten usko huomiseen.

– Olen viihtynyt täällä varsin hyvin ja pidän kenialaisia suuressa arvossa. Minulla ei ole todellakaan mitään kiirettä takaisin Suomeen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.